ОБРАТ! Ротационният Николай Денков развя бяло знаме – иска да работи с Румен Радев

0 11 107

„Няма съмнения, че имаме сериозни различия с Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим по проектите с Гърция и Румъния, енергийните проекти, направени в полза на България, а не на съседните страни. Аз съм готов да работя с всяка една институция, когато става въпрос за такива проекти.”

Бялото знаме развя в ежемесечния формат на отчет на правителството “Властта говори открито” премиерът на конци Николай Денков, който отговаря и в момента на въпроси на гражданите на фейсбук страницата на Министерския съвет.

Денков изрази готовност за работа с президента в отговор на въпрос за  проведения с него разговор по време на благотворителния Мач на надеждата, организиран от Стилиян Петров в деня на Съединението. Разговорът вчера приемете като жест от моя страна, който се надявам отсрещната страна да е разбрала, и тези нападки, които са безпочвени, да спрат, каза Денков.

Премиерът започна отговорите на въпросите от наводненията по Черноморието и справянето с последиците от тях. „Проверката има ли нарушения по линия на водосбора и деретата в наводнените райони ще отнеме поне 2-3 месеца. Това, което чета в социалните мрежи, е доста повърхностно по отношение на сериозните проблеми, които обсъждаме. Трябва да се разбере, че това е природно бедствие – при природните бедствия има риск, и следва да преценим каква част от него е предизвикан от природата, и каква част – от човека“, обясни министър-председателят по повод на коментарите, че на тежките последици от наводненията се дължат и на човешка намеса.

За бедствието Денков отново даде висока оценка на действията на институциите, като счита, че реакцията им е била бърза и адекватна. „Вече стана ясно, че прокуратурата се е самосезирала, очаквам решение, ако се установи нарушаване на законите“, каза още Денков.

Нов модел на заплащане в администрацията 

„До 15 септември министерство на финансите следва да е готово с нова рамка за заплащане в държавната администрация, така че да няма безпринципни големи разлики между министерствата“, съобщи премиерът. В момента правилата определят минимални и максимални граници, през годините едни министри са лобирали по-успешно, други – не, едни са около минималните, други – на максимума.

Очакваме с бюджета за 2024 г. да има по-принципно решение, каза Денков. Той коментира и големите разлики в заплащането в болниците, като припомни, че в колективния трудов договор за сектора бе предвидено ограничение разликата в минималната и максималната заплата в една болница да не надхвърля 10 пъти. Денков се надява тези текстове да не се обжалват, като неточно обяви, че те вече действат, докато влизането в сила бе отложено за следащата година.

Борбата с войната по пътищата

Реклама

Правителството ще продължи усилията за ограничаване на войната по пътищата, като планира допълнителни мерки за ограничаване на шофирането след употеба на алкохол и наркотици. “Никой не следва да има право да оттказва кръвен тест. Ако тази възможност остане, следва да има друг вариант за надеждна проверка. Обсъждаме това с колегите химици какво е надеждно, възможно и съответства на европейските практики”, каза Денков.

Премиерът на конци коментира и мярката за отнемане на автомобили на шофирали с алкохол като стъпка в правилната посока. Само няколко седмици след това два пъти-три пъти спадат случаите, които МВР регистрира. Мярката работи, нека я използваме, защото ще даде резултат, каза Денков. Той коментира и предложението за намаляване на тол таксите за тежките автомобили, които минават над определено състояние, като го защити като добро.

Според Денков предложението е в полза не само към едрите превозвачи, но и към по-малките фирми, които извършват дълги курсове и не облагодетелства никого. Според премиера мярката наистина ще има антиинфлационен ефект. Денков омаловажи проблема с недопустимо голямата отстъпка, предложена от МРРБ – до 30% при месечен пробег между 4000 и 6000 км и до 50% над 6000 км при максимално възможна според ЕК отстъпка от 13%. Има спор колко могат да бъдат отстъпките, той ще бъде решен, каза премиерът. 

Електронни медицински бележки в училищата 

Новата учебна година ще започне с електронни медицински бележки в училищата, съобщи още Денков. Той уточни, че новата електронна услуга се готви от „Информационно обслужване“ и дружеството е почти готово. Според него това ще позволи и да няма толкова големи злоупотреби. В здравеопазването ще се променят много неща по линия на електронното управление, съобщи премиерът. Сроковете, които министър-председателят обявява за електронните бележки, обаче е съмнителен на фона на трудностите, с които бяха въведени в здравеопазването електронните рецепти. 

Инвестиции и икономика 

Правителството работи усилено по привличане на инвеститори, в момента се разглеждат 10 проекта за нови инвестиции в България в много напреднала фаза, обяви премиерът в отговор на въпрос къде са обещаните инвестиции.

Денков изтъкна като принос за добрата бизнес среда приемането на бюджет, защото имало риск такъв да няма. Като добра мярка премиерът посочи и промените в закон за синята карта. Премиерът все пак призна, че са нужни по-дългосрочни мерки за привличане на инвеститори и се оплака от голямата съпротива срещу идеята за изграждане на завод за батериите. Това бе един от най-спорните проекти в плана за възстановяване и устойчивост, като така и не стана ясно кой точно ще строи завод – по плана се предвиждаше създаване на държавна фирма, която просто да купи батерии. „Резултатът от това саботиране е, че инвеститорът отиде в Румъния и ще  открие 8000 работни места“, твърди Денков. 

Алексей Петров и прозрачност

Премиерът за пореден път бе попитан за ролята на Алексей Петров при съставяне на правителство. В отговор на въпрос нормално ли е това да се случва посредством среща в подсигурен от Петров манастир Денков с видимо неудобство коментира, че въпросът трябва да бъде зададен на предполагаемите участници Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. Според Денков всичко около съставянето на кабинета и съставянето на управленска програма се е случвало пред очите на журналистите и обществото. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.