Битка за кокала: ПП и ДБ се ръфат за листите

2 5 515

Големи скандали избухнали в големите градове между ПП и ДБ. Причината е реденето на листите за общински съветници, научи „Галерия“. От „Демократична България“ са настояли избираемите места – обикновено до десето, да бъдат разпределени поравно – 50 на 50.

Ръководствата на „Промяната“ в областните центрове обаче били категорични, че електоралната тежест продължава да бъде 2 към 1 в тяхна полза. Тоест, листите за общински съветници трябва да бъдат доминирани от „Продължаваме промяната“.

Наш източник сподели, че емблематичен пример за раздора е Пловдив.

Структурата на „Промяната“ там отказвала да даде категорично равен брой избираеми места на „Демократична България“. Скандалът е стигнал до ръководството на коалицията в София. То трябва да вземе крайно решение. Не е изключено да се стигне до явяване на изборите по места с отделни листи за общински съветници и общи кметове. Готово е и обяснението за такова разделение, което ще бъде наречено „коалиция, но на регионално ниво“.

Реклама

Има и култови примери като предстоящия местен вот в Асеновград. Там не просто се разцепи коалицията ПП-ДБ, а „малката“ такава – тази на „Демократична България“. „Зелените“ побързаха да издигнат за кмет адвокат Валентин Ройнов, като го анонсираха чрез профила на местния клон на ДБ. Оказа се обаче, че ДСБ, „Да, България“ заедно с „Промяната“ вадят друг кандидат. Това е Димитър Янев, бивш депутат от ГЕРБ.

Пресен пример за разкола между партньорите е кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. Младият милионер жестоко раздели симпатизантите на старата десница в столицата. Хората открито не-доволстват, защото цялата рода на Терзиев е от висшите етажи на комунистическата „Държавна сигурност“.

Други пък го обвиняват, че няма елементарна представа за проблемите на София, а пиар експерти му пишат изявленията. Това открито накланя везните към победа на ГЕРБ в София, смятат социолозите.

Срокът за регистрация на партиите и коалициите за местния вот изтича на 13 септември. Именно оставащите няколко дни изострили до край напрежението в сглобката на ПП и ДБ. В някои райони е имало дори заплахи от стари активисти, че ще напуснат ДБ, ако им налагат „парашутисти“ на избираеми места.

2 Коментара
  1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    тези са абсолютен ТАШАК шефовете на ПП и ДБ са такива измекяри ,че какво да очокваш надолу знаят ,че са за много малко и всеки иска да гризне колкото може повече ,не съм фен на бойчето ,но с кеф ще гледам как ги работи след изборите

  2. Ралица казва

    оооо, гладните кучета не го пускат , сейра почва

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.