МИЛИОНИ потъват: Как да спрем далаверите с лекарствата?

0 8 299

Колко много напредна „знахарството”! На древния врач му бяха нужни само три неща – кожа от змия, нокът от кукумявка и свещен огън, на който да кипне отвара и да полее болния. Но на заместника му днес задачата е далеч по-тежка. Насреща си има интелигентни люде и трябва да ги обработи по научно му.

И как постъпва? Ами, опира се на иновациите. Изработва капсули цветни и красиви. Напълва ги с безвредни прахчета – нишесте, сода за хляб, щипка от билка, а за да замирише на фармация – добавя стрито аспиринче. С така получения „продукт” пълни елегантно отпечатано бурканче или кутийче, на което туря тежкарско латинско име и добавка „дуо”, „форте”, „плюс”, „актив”. Накрая идва най-трудния етап – реализацията. Тук се крие тайната на успеха – знае се, че вещият рекламист е в състояние да продаде пясък на бедуините и сняг на ескимосите.

Сугестии и възторзи

При лекарствата пазарът бива „подгрят” специално. Извикана е на помощ дори психеделията, която „отървава съзнанието от оковите на реалността”, създава му подсъзнателни рефлекси, в които участват дори хипохондрията и шопинг маниачеството. А понеже сме болни на тема здраве и „кълвем на авторитети”- към сугестията се включват коскоджамити академици, професори и шефове на световни клиники.

Но тъй като това не стига и купувачът все още не е омотан – минава се на граждански елей: в медии, социални мрежи, в беседи и презентации разни „излекувани” се възторгват и прехласват колко е илачът добър и как е прогонил болестта им чудодейно, направо за броени дни. 

Министри рекламисти?

Доскоро рекламата на лекарства си течеше постарому. По аптеките четем листовки. На билбордове и пана – също. На тв екрана продуктът бива „презентиран” (по-добре е от просташкото „представян”).  И изведнъж се намесва нов способ – започват да се леят километрични интервюта с медицински светила. Ето някои – с ексминистрите Мирослав Ненков и Петър Москов, професорите и болнични шефове Генчо Начев и Тодор Кантарджиев. Но има нещо особено при тях – и то е, че не са давали никога такива интервюта и – както казва един наш политик – това е пунта мара.

Но как да не им повярваме, след като ги виждаме в офиси и кабинети, че дори са монтирани в кадри с логото на БНТ! Говорят си те най-общо за съответното страдание, а на финала се издават – съобщават „между дрегото” името на някакво лекарство. Което било одобрено от еди кой си световен институт и дори било признато за „медикамент на годината”… 

Неприятното в случая е, че биват използвани реални и официални институции, което е направо подсъдно. Текстът завършва с отзиви на наши и чуждестранни (?!) потребители, всички изтипосани с фалшиви имена и снимки, откраднати от интернет. На които майките и бащите, бабите и дядовците си били „изчистили кръвоносните съдове” или „живеят втори живот”

Босвелия  и ашваганда

Най-много са менте хранителните добавки за кръвно и холестерол. В последно време се появи цял набор от такива, с масовата представка „карди” и с множество наставки – о, ол, нол, зол, и гарнирани със зарибяващи думички –  комплекс, магнум, актив, протект, лайф. Разбира се, някои от тях са известни и с доказан ефект, поради което е трудно да се разграничат от конкурентите ментарджии. Остава ни едната надежда да се доверим на препоръката/рецептата на личния лекар или кардиолог, там лъжата е сведена до минимум.

А какво съдържат рекламираните като чудодейни добавки? Проучих една, в която има  забележителни „ингредиенти” – глог, черен кимион, чесън и маточина, предлага се и друга – с куркума, джинджифил, босвелия (отгде пък се пръкна това растение, сигурно съм невеж и не го знам?!), дяволски нокът (добре че не е конски!), а и с още една екзотика – ашваганда, тя пък, ако не знаете, била индийски женшен. Всички биват обявени като билкови продукти, тоест да сме спокойни, че ако не помагат, поне не вредят. Макар че мой приятел лекар каза: „Лекуваш ли си кръвното с глог и чесън – забрави…”

А сега внимавайте – спекулантите решиха, че онези с белите престилки не стигат за реклама и привлякоха – кои мислите? – ами хора на изкуството. Последният им хит е фалшиво интервю с Лилия Иванова – така се била казвала естрадната ни прима. Тя била споделила, че страдала от коксартроза и дълго се влачила на инвалидна количка. Но изпила опаковка от чудния илач, продаван в интернет, и проходила за нула време. Как да не припнеш и не си го напазариш, след като самата ЛИЛИЯ ИВАНОВА ти го препоръчва!

Ескулапи и Парацелзи

Да, далаверата се е насочила преди всичко към добавките.  Ето как мами тя: продуктите биват предлагани единствено и само чрез онлайн продажба, защото „аптеките били хищници” и ги поскъпвали; но тук ще възразя, че телефонен рекламист ми предложи лечебен цикъл от 8 опаковки по 69 лева всяка и това според него не било скъпо; на следващия ден се обади и намали цената им с 10 лева; нататък – вървят продуктите без инструкция за ползване; нямат официално сертифициране; телефонните брокери отказват да бъдат търсени, условието им е те да звънят; не съобщават националността и географията на производителя.

Един от поредните Парацелзи, които тествах, заговори с акцент, обясни че бил бесарабски българин, каза че продуктът е немски, но се произвеждал  у нас, в софийски завод с име „Детелина” (?!);  продуктите могат да бъдат доставени по домовете, а и чрез офис на спедитор. В тази част се оказа, че разочаровани потребители си отмъщават и наказват доставчиците, като не отиват да си получат продукта и така ги удрят финансово.

Твърди се, че срещу онлайн ментетата няма противоядие. По причина, че в интернет мрежата всеки – юридически или физически субект – има право да оферира каквото си ще, без това да е незаконно. Но когато се касае за здравни продукти, игрите с тях трябва да бъдат разследвани и съответно наказвани. Че не се знае какво може да съдържат всевъзможните тинктури, отвари, балсами, извлеци, капсули, пилюли, таблетки и сашета, и какъв „армаган” могат да ни донесат.

Мисля, че ексминистърът Ненков бе този, който предупреди да не хващаме вяра на „широкоспектърни лекарства”. Които лекуват едновременно мигрена и папилома, синузит и нефрит. За една добавка прочетох, че премахва наред с високото кръвно и шум в ушите, световъртеж, безсъние, умора, късогледство, болният изведнъж живвал, свалял килограми и се подмладавал с между 10 и 20 години.

Реклама

Парадоксално е, че вестници като „24 часа”, „България днес” и пенсионерския „Клуб 100” публикуват цели страници с реклами на откровени менте продукти със страховити здравни претенции, които не се предлагат в аптеките, а се поръчват само по телефона. Това е категорично нарушение на закона. Защо тези медии го правят – само за парите ли рекламират фалшификати, опасни за здравето? Та това е съучастие в престъпление!

И не е ли нелепо, че Министерството на здравеопазването си партнира с „24 часа” по няколко иначе хубави инициативи, като да речем „Лекарите на България”? Да, с малки буквички е уточнено, че това е рекламна публикация и редакциите нямат отношение към тези реклами, но с това ли се изчерпва отговорността им? Не ги ли е грижа за хилядите измамени от мошениците техни читатели, наивно поръчали си от тези измамни цярове?!

Имаме си закони, но…

От липса на нормативи не можем да се оплачем, те са  много и изчерпателни. Ето ги например в Закона за лекарствата:

* Чл. 234/4: „Забранява се продажба по интернет на лекарства, отпускани по лекарско предписание”

* Чл.246/3: „Рекламата им не трябва да съдържа подвеждаща информация”

* Чл.272: „Забранява се производство и внос-износ на медикаменти, застрашаващи пряко или косвено здравето на хората; те трябва да бъдат унищожавани, преработвани или използвани за други цели”

* Чл.281: „Който произвежда, внася, продава или съхранява неразрешени лекарства, бива глобяван от 25 000 до 50 000 лв.”

* Чл.287/б – „Който търгува по интернет в нарушение на този закон, бива глобяван от 5000 до 10 000 лв.”

* Чл.290/а: „Медицински специалист или представящ се за такъв, който рекламира лекарства в електронните медии и интернет, бива  глобяван от 1000 до 5000 лв., при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв.”

* Чл. 290/б: „Който рекламира продукт, приписвайки му свойства, свързани с профилактика, диагностика и лечение, бива глобяван от 10 000 до 30 000 лв.”

И ето го парадоксът – тежките санкции вървят редом с тежки нарушения. И въпросът е къде са тук инспекторатите? Или и те като всички наши контролни органи маркират/манкират/ дейност, да не си развалят кефа, да не си създават врагове и да не ходят по дела? Ами щом сме беззъби, да си внесем здравни инспектори от Гърция, те поне са доказали че пипат здраво…

Давам едно непрофесионално предложение. „Мрежовите” рекламисти трудно могат да бъдат изловени. Те имат начини „да се крият в тръстиката” – откриват и закриват криминални сайтове, ползват далечни сървъри, временни сим-карти и пр. Но мисля, че има начин да бъдат хванати. Той е прост – доставчиците по домовете могат да бъдат проследени, привикани и разпитани, те бързо ще си „изпеят” босовете…

Къде сте, госпожа Кириакиду?

Кипърката Стела Кириакиду е сегашният еврокомисар по здравеопазване и безопасни храни. Стана тя известна с борбата си с канцерозите и почти всички секторни финанси ги насочи там. Прекрасно, ще кажем, но защо не обърна поглед към другия и не по-малко смъртоносен рак – този на лекарствената комерсия. Не загърбва ли втория сегмент от длъжността си – безопасните храни?

От наши евродепутати научих, че на континента действа така наречената Европейска федерация на фармацевтичните индустриалци и асоциации, която имала силно лоби в ЕК и не допускала промени в статуквото; поради това основните сектори – Комитета по лекарства и Агенцията по лекарства трудно пробивали с нормативни реформи. Ако кирия Кириакиду успее да неутрализира въпросните лобисти, с това ще озонира фармакологичния климат и Европа ще я запомни и прослави.

Но защо да се надаме само на Брюксел – малки ли сме, нямаме ли си контроли – и не трябва ли правителство и министерство, общество, медии и гилдии – да понамалят пренията за макетни ножчета и стрелби от храсти и да изведат лекарствата пред скоба?.. За липсващите медикаменти, за спекулата с тях, за хаоса със заплатите и за реинбурсирането в НЗОК няма да отварям дума – там нещата са сложни  и не се решават с магическа пръчка. 

Питането ми е към здравния министър Хинков и към магистър Димитър Маринов, шеф на Фармацевтичния съюз: какво ще речете за илачите? Че Публий Сир, древният философ, много точно го е казал: „Някои лекарства са по-опасни от болестите”.

НАСКО МАНДАДЖИЕВ, специално за „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.