Ошушкаха парите: Вместо за болници, ПП дава милиони за… ядливи чаши за кафе – 2 541 903 лв. спечели Саша Безуханова

5 378 961

„Пълно пропадане“ е правилното разчитане на абревиатурата ПП – „харвардците“ Асен Василев и Кирил Петков подпукаха парите от Плана за възстановяване за благото на фирмите от своя обръч. Поредната нагла схема на ПП-тата е да налеят милиони не в болници, спешна помощ и образование, от окето ще спечели цяла България, а в производството на… ядливи чаши за кафе?! От схемата най-доволна е пернишката бизнесдама Саша Безуханова, представяща се за филантроп.

Абсурдите не свършват – Саша Безуханова едновременно е жури-оценител и е ангажирана с една от фирмите, която също като дружество, контролирано от финансовия министър Асен Василев и другия лидер на ПП Кирил Петков, взема милиони от държавата от Плана за възстановяване, който именно „харвардци“ писаха.

Безуханова печели 2,5 млн. с „иновация“, която във Франция, Италия, Латвия съществува от векове – ядливи съдове, каквито и в наши ресторанти има от години. Скандал, който със сигурност ще стигне до Кьовеши и има защо! Разкритието е на actualno.com.

Нейното „иновативно световно откритие“ всъщност са ядливи чаши за кафе. Напомняме, че от същия План за възстановяване Италия, например, ще финансира най-вече модернизацията на болниците и спешната си помощ, както и на своята медицинска наука, за да предотврати бъдещи катастрофи като К19.

България процентно беше много по-засегната от болестта като смъртни случаи, а болниците и линейките ни са в много по-отчайващо положение от италианските. Но инвестираме парите, 60% от които са заем с лихва, който всички ще плащаме, в ядливи чаши…

„Пиша тези редове не защото името ми е замесено като ангел инвеститор в Къпфи ООД, които ще развият с парите от Европейския грант производствен капацитет на световно патентован продукт от България и ще открият нови работни места. Крайно време е в България да разберем, че тъкмо иновативните стартиращи компании, които създават световни иновации и развиват продукти с висока добавена стойност, са тези, които биха донесли големия принос към бюджета и авторитет на държавата ни“.

Реклама

Това е ключово обяснение на известната бизнесдама и председател на MOVE.BG Саша Безуханова във връзка абсурдния бизнес, източващ милиони.

Оказа се, че по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“, една от компаниите е пловдивската фирма „Къпфи“ ООД. Тя ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект „Ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти“.

В „Кълфи“ ООД дял от 18,72% има дружеството „2625 Кепитъл“, а в „2625 Кепитъл“ 10,84% се държат от г-жа Саша Безуханова-Йорданова. „За хората с добри идеи светът е с отворени врати. Ние ги искаме тук. Да допринасят за просперитета на България. Затова с хора като назования Васил Терзиев (бел. ред. – кандидат-кметът на София от ПП-ДБ-СС също има дял в „2625 Кепитъл“) инвестираме личните си пари в най-рисковата начална фаза на развитието им и отделяме много време да им помогнем да проходят в бизнеса и да се утвърдят.

България дължи на тези талантливи млади хора много повече – да имат достъп до научни лаборатории и бизнес акселераторски програми във всеки университет, да бъдат поощрявани с менторство и грантове да експериментират с идеите, както е навсякъде в развитите държави.

Да има национални механизми, които да позволят тези компании да пораснат до корпорации със световна роля от България, което не е факт днес“, добавя Безуханова. Тя казва и следното: „(…) бих искала да поясня, че 12-те стартиращи компании, които получават финансиране от Министерството на иновациите и растежа с ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост, са минали през сериозна селекция от независими водещи европейски експерти на три кръга в рамките на най-значимата Европейска програма за нова икономика European Innovation Council.

С „Печат за върхови постижения“ се удостояват фирми с потенциал за значим принос към Европейската икономика в бъдеще заради доказани иновативни практики, които развиват. Тъкмо такива компании са най-ценените, разпознати и подкрепяни в цял свят“. От Министерството на иновациите и растежа също пратиха разяснение за програмата, включително списък с европейските експерти-оценители. В т.нар. в документа Жури фигурира името на Саша Безуханова.

От Министерството на иновациите и растежа също пратиха разяснение за програмата, включително списък с европейските експерти-оценители. В него има и българи, чиито имена са публично достъпни.

5 Коментара
 1. Чсг казва

  Че сте уроди – уроди сте.. Вие си го знаете!

 2. Мата хари казва

  Това народ.бг,погледни го,свободно слово,факти,актуално сте за разтрел майка ви да еба тролска скапана

 3. Мата хари казва

  Това народ.бг,погледни го,свободно слово,факти,актуално сте за разтрел майка ви да еба тролска скапана.Щях да прпусна и корифея на словото,, Некаква,, си Гунчева

 4. Колю масура казва

  Ей,големи боклуци излязохте ваша мамка да Ена крадлива!Ако бяхте в Китай,щяхте да сте с вързани очи и на колене!!Това заслужавате крадливи копелета!!

 5. Мз казва

  В Пловдив има мега завод за пвц бутилки растящ ежемесечно от европейски програми.Поредна евро малоумщина при издадени директиви за тяхното ограничаване и спиране от употреба?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.