Корупцията по върха: Сглобката дава щедър подарък на транспортните босове – 70 млн. бонуси с тол таксите (ДОКУМЕНТ)

5 91 147

Щедър подарък се готви да направи управляващата сглобка на големите транспортни фирми. Камионите и автобусите да плащат по-ниски тол такси, ако превозните средства навъртят над 4000 км. Ефектът ще е по-малко приходи в държавния бюджет от над 70 млн. лв. до края на 2024 г.

Предложението е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на пробития министър Андрей Цеков, което е публикувало за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Предлага се отстъпка в тарифите от 30% за тол таксата, която трябва да платят превозвачите, при навъртени от 4000 до 5999 км от превозните средства над 3.5 тона и 50% отстъпка от таксата при над 6000 км. За първите 3000 км няма промяна в тарифата. Така реверансът е към големите превозвачи е за сметка на малките, както и за собствениците на леки коли.

Тол таксите се плащат на база изминато разстояние единствено за магистрали, първи и втори клас пътища. По останалата част от републиканската пътна мрежа камони и автобуси се движат безплатно, за разлика от собствениците на леки коли, които плащат винетка за ползването на цялата пътна мрежа.

Реклама

Аргументите на МРРБ за въвеждането на нелогичната отстъпка е да подпомогне транспортния бранш в трудната икономическа ситуация. Посочено е, че това ще бъде временно, докато се намери „компромисно решение“, с което да бъдат удовлетворени исканията на превозвачите за по-ниски ставки на тол таксите.

Според представените разчети временното решение ще действа поне до края на 2024 г. Ефектът за държавния бюджет е по-малко приходи в размер на близо 18 млн. лв. до края на годината и още над 53.8 млн. лв. през 2024 г.

Предлага се промените да влязат в сила със задна дата от 1 юли 2023 г. На тази дата влезе в сила отложеното от служебното правителство решение за поскъпване на тол таксите за превозвачите с 50%. То беше взето от правителството на Кирил Петков през 2022 г. въпреки протестите на превозвачите.

„Корупцията на ПП ни донесе още по-лоши пътища, по-малко пари в бюджета и глоби от ЕК!“, предупреди Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие в правителството на Кирил Петков и настоящ депутат от „Има Такъв Народ“.

Той припомня, че това изцяло противоречи на логиката, заради която бе въведена тол системата – този който най-много ползва пътищата и съответно ги руши да плаща най-много.

„Колкото повече ползваш пътищата, колкото повече ги рушиш, толкова по-малко ще плащаш?!? Звучи като лобиране в полза на най-големите играчи“, отбелязва Гроздан Караджов.

Според него правителство прави безпринципни реверанси на определени компании в ущърб на обществения интерес. „Непредубеденият читател би си помислил, че става дума за недоразумение или за чиста некадърност. По-лошо е – става дума за откровен лобизъм и корупция“, пише Караджов.

5 Коментара
 1. Мангал гейт казва

  Боклуци, колко струва “ общественото обсъждане на проекта за постановление на министерския съвет за допълнение на тарифата по таксите“

 2. Отврат казва

  ПЪЛНА НЕКАДЪРНОСТ!!!

 3. ТОЛ управление казва

  Какво ще каже Министъра на транспорта за това;
  1. че пътя Варна ‐ Добрич е ВТОРИ КЛАС ПЪТ и до скоро не се плащаше ТОЛ такса!

  2. Може ли да ни обясни разликата между пътя
  Варна- Добрич втори клос и пътя Варна ‐ Бургас първи крас!

  Мирише на лобизъм!

 4. Емо казва

  Абе нали камионите трябваше да плащат, защото разбиват пътищата. Айде пак леките автомобили. И аз искам намаление на таксите. Къща като двореца на шефа на Биомет в Рибарица и другия дворец в Бистрица нямам.

 5. руснака казва

  абе бе хора къв лобизъм р тва?тва си е чиста корупционна система.най лошото е че се прави мега явно защото знаят че нема кой да им каже нищо.гадни плъхове .кажете ми моля ,другия път за кой да гласувам?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.