Има ли решение? Държавата се дърля с „Лукойл“ за петролните бази в „Росенец“

3 7 951

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков провери лично как върви предаването на щафетата за петролния терминал „Росенец“ край Бургас. По силата на решение на Народното събрание отпреди месец досегашният концесионер „Лукойл Нефтохим“ трябва да върне стопанисването на порта в ръцете на държавата. Операцията по прехвърлянето е безпрецедентна за България и отнема време.

Днес министър Гвоздейков обяви, че формално смяната е приключила и на мястото на „Лукойл Нефтохим“ като оператор на „Росенец“ вече е вписано държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Проверка в онлайн регистъра на пристанищните оператори обаче показа, че в електронния формат това още не е отразено – последната актуализация там е отпреди половин месец.

Транспортният министър за пореден път коментира пред медиите, че развалянето на концесията за петролния терминал няма да доведе до финансови щети за България – неустойки, компенсации и прочее. Договорът с бургаския нефтохим, чийто краен мажоритарен собственик е руската „ЛУКойл“, се прекратява като част от санкционните мерки срещу Русия заради агресията й в Украйна и се основава на нашето и европейското законодателство, поясни Гвоздейков. Той обаче не отрече, че вече бившият концесионер може да предяви претенции пред съд или пред арбитраж. „Тяхно право е да си търсят правата по съответния ред. Ние изпълняваме правилата и закона и нищо повече“, категоричен бе министърът.

Реклама

„Няма да има сътресения с цената на горивата“, увери Гвоздейков, като поясни, че всичко зависи от борсовите котировки на нефта и петролните продукти и промяната на оператора на порт „Росенец“ няма да повлияе.

Нерешен въпрос

Транспортният министър съобщи още, че в момента текат преговори с „Лукойл“ за съвместно ползване на складовата база на пристанището, която има статут на данъчен склад. До дни се очаква да се постигне споразумение и по този въпрос, към момента всичко върви гладко и в добър диалог“, сподели впечатленията си Гвоздейков. Той добави, че в следващите месеци ще бъде направен анализ с участието на службите за сигурност,  митниците и НАП „във връзка със сигурността на обекта“,

На 11 август правителството взе решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ за прекратяването на 35-годишния договора за концесия върху пристанищен терминал „Росенец“. Тази стъпка бе в изпълнение на гласуваната на 21 юли от парламента промяна в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Дни след решението на НС на 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе законно ли е развалянето на договора.

3 Коментара
 1. Оп - Са казва

  Мангалът Костов няма никакво понятие за икономиката на прехода, държавата беше СРИНАТА под негово ръководство.
  Мангалът Костов е ОТЯВЛЕН ПСИХОПАТ РЕЦИДИВИСТ!!!

 2. Отврат казва

  То и вие нямате статут на континентална държава, а на ОСТРОВА НА СМЪРТТА, но по списъците и конституционално се водите за отмятане.

 3. МЪДУРАН казва

  ГВОЗДЕЙКОВ ТРЪГНАЛ С ГОЛ ГЪЗ СТЕНА ДА СЪБАРЯ ,НАЙ МНОГО ДА СЕ НАГВУЗДЕЙКА НА ГОЛЕМИЯ КОЖЕН ГВОЗДЕЙ,АБЕ ТЕЯ ОТ ПП ГОЛЕМИ ПАЛЯЧОВЦИ ,МРАВОЯДА ГИ УСЕТИ ,ЧЕ СА ПЪЛНИ КАВАЛИ И СЕ ПОКРИ – НИЩО НЕ СЕ ЧУВА ЗА НЕГО И ОТ НЕГО

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.