СИК е във властта: Шофьорът на Румен Пашата се оказа кмет в София

1 30 829

Бизнесменът Румен Димитров, кандидат за кмет на столичния район „Надежда” от коалицията „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и „Спаси София”, се оказва „любител” на ромите, показа проверка на „Уикенд”. Кандидатът на „добрите сили”, както Кирил Петков оприличи сглобката, е проверяван от Комисията за защита от дискриминация заради меко казано спорни практики спрямо мургавите си клиенти.

Преди дни стана ясно, че охраната на плувния комплекс в Банкя, чийто собственик е Румен Димитров, не пуска роми, поискали да отидат на плаж. Дискриминационна практика, срещу която представителите на коалицията се борят усърдно поне на думи. За грозната постъпка в басейна на Румен Димитров алармира известният правозащитник Огнян Исаев.

„Млада двойка днес решава да се разхлади в един от най-прословутите плаж-басейни до столицата – „Аква Банкя”. Заедно с друго приятелско семейство с дете на годинка се нареждат на опашката пред входа. Още при появата им, охранител-билетопродавач се насочва към тях, за да им каже, че няма места. Казва го само на тях, въпреки че след тях има още хора. Те се отдръпват настрани и изчакват, за да видят с очите си как хората след тях влизат”, разказа за случката Исаев във фейсбук.

В интерес на истината кандидатът на „добрите сили” Румен Димитров не остава безучастен. На среща с прецаканите роми той се извинява за поведението на своите подчинени. Става обаче ясно, че това си е редовна практика, най-вероятно спусната от него към подчинените му.

„Оказва се, че същия ден около обяд след препълване на комплекса е имало негласна уговорка между част от служителите да не се допускат роми. Това сложи точка на въпроса имало ли е дискриминация”, разказа след срещата правозащитникът Огнян Исаев.

Румен Димитров, който според социолози е почти сигурен победител на изборите, може да смени на кметския пост в район „Надежда” не по-малко любопитна личност. Втори мандат начело на общината е Димитър Димов. Друг е въпросът, че според хора в квартала Димов е само фигурант.

Реклама

Истинската власт се държи от подземен бос, за когото се знае, че в началото на кариерата си е бил шофьор на сикаджията Румен Николов – Пашата. След залеза на групировките мафиотът влиза в политиката и дори успява да назначи свои протежета в управлението. Един от тях е и кметът Димов, чиято съпруга е негова роднина, твърди „Уикенд“.

След като Димитър Димов печели първия си мандат, в община „Надежда” със собствен кабинет се урежда и кметът в сянка.

В него някогашният кадър от групировките и до ден днешен приема всеки желаещ да върти бизнес с общината в „Надежда”. Естествено, нищо не е безплатно. След като се уточни начинът на изказване на благодарност, договорката се спуска за изпълнение и на официалният кмет Димов, разказва служител на общината пред седмичника

Според чиновника бившият кадър на групировките лично контролирал всички търгове, обществени поръчки, продажби на парцели и разрешения за строителство – все неща, които генерират обороти за милиони левове. За двата мандата на кмета Димитър Димов няма нито един случай, в който голяма обществена поръчка или продажба на земи да е спечелена от случайни хора.

Все пак кметът Димов също не е капо. За него остават дребните схеми. Методите му на работа лъснаха покрай реконструкцията на Северния парк. След като алеите и зелените площи бяха облагородени, Димов се заел да осигури и паркова мебел. Оказва се, че общината плаща двойни и тройни цени на избраната след странен конкурс неизвестна фирма доставчик. Така за две люлки общината олеква с 4158 лв., макар цената при производителят да е 1092 лева, алармираха преди време от „Спаси София”.

Друг пример за сериозно разминаване между платена и пазарна цена са пет маси за шах с по две столчета към всяка.

За тях общината е платила по 2348 лв. на бройка, макар производителят да ги продава за едва 977 лева. Примерите за надути в пъти цени са десетки, от което неизвестния посредник си докарва близо 100 000 лв. печалба. Как после да не иска човек да е кмет!

1 Коментар
  1. Арестотелос казва

    Оня НЕЙНСКИ, като част от мафията, няма ли да излезе а светло и той? Ма с вдигнат юмрук, че са пребориа с мафията, за да го отразят по-така.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.