КРАЖБА на 5 млн. в Narod.bg: АПИ пусна ремонт на измислено свлачище, бивш шеф на ЦСКА осветли далаверата (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ)

1 19 411

Колосалните кражби в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, управлявано от компрометирания Андрей Цеков, вече излизат извън рамките на очевидно общоприетия за норма корупционен модел в територията България, научи Narod.bg.

Скрийншот на документа, с който шефът на АПИ Ясен Йорданов оправдава несъществуващото свлачище

Наш репортер се натъкна на документи за абсурден ремонт на 300 метра от републиканския път София-Перник при Владая, в който 5 милиона лева ще потънат в укрепване на… несъществуващо свлачище, което шефът на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов не само не стопира, а дори утвърждава с писмо №53-00-9354 от 31 юли 2023-а.

Т.е., очевадната кражба на петте милиона лева е изцяло защитена от самата АПИ, въпросът е кой какво ще „гушне“.

Казусът, който трябва да стане задължителен за прокуратурата, изобилства с преднамерени недоразумения, които аргументират замислената далавера. Куриозното е, че криминалната схема на АПИ е осветлена от… спечелилия обществената поръчка инж. Юлиян Инджов, шеф на утвърдената в бранша строителна фирма „ИСА 2000“ ЕООД и бивш собственик в ЦСКА.

Проверката ни показа, че кражбата вече е в ход – ремонтът на мнимото свлачище започна на 9 май, като срокът за завършването на абсолютно ненужните строителни работи е 6 месеца, т.е., до началото на ноември.

Реклама

Както стана ясно, изпълнител на строително-монтажните работи е „ИСА 2000“ ЕООД с договор за 4 994 010,52 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от „Пи Ес Консулт“ срещу 66 600 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „ГЕОКОНСТРУКТ“ ООД, а договорът е за 1200 лв. с ДДС. Същата фирма на инж. Николай Михайлов е начертала и фалшивия проект, даващ живот на несъществуващото свлачище.

В официалното съобщение от АПИ четем, че „…свлачището е възникнало през февруари месец 2015 г. Предмет на настоящето уведомление е извършване на проучвателно-проектантски работи за изготвяне на технически проект, на база на който ще бъдат извършени укрепителни и превантивни мерки и дейности по републиканската пътна мрежа с оглед осигуряване условия за безопасност на движението и комфорт на пътуващите“…

Източник на Narod.bg разкри, че в момента вече се правят два реда пилоти в измисленото свлачище, които се забиван в земята на 12 метра. Проблемът е, че няма абсолютно никаква нужда от пилотите, защото свлачищна дейност в района няма.

В писмо №53-00-9354 от 31 юли 2023-а Ясен Йорданов нарежда на строителя Юлиян Инджов да следва фалшивия план за 5-милионния ремонт на измисленото свлачище

Другият абсурд е, че над пилотите има борова гора, която предстои да бъде изсечена и на оголения терен да се постави високоякостна мрежа, само дето… гората не свлича. Ако гората се свличаше, щеше да има т.нар. „пияна гора“ – дървета с изкривени стволове. На мястото обаче имаме съвсем нормална борова гора, млада – на около 30 години.

„Проектът на фирма „ГЕОКОНСТРУКТ“ ООД е фалшив, за да се оправдае работата по липсващото свлачище, категоричен е източникът на Narod.bg.

ОЧКАВАЙТЕ втора част на нашето разследване, за да научите как строителят инж. Юлиян Инджов се опитва да спре далаверата за 5 милиона лева на проядената от корупция АПИ, над която е одиозният министър Андрей Цеков

1 Коментар
  1. Гангренис оод казва

    Кратък въпрос :що така атентатите срещу някои са неуспешни, срещу други – успешни? Ха де!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.