МВР привиква джендърите от „София Прайд“ по сигнал на БСП

0 6 253

Организатори на гей парада „София Прайд“ са били привикани на разпит в полицията по прокурорско дело, образувано по сигнал на близки до БСП. Това съобщиха във фейсбук профила си от джендърите от „София Прайд“.

Сред разпитваните са били представилите на Българския Хелзинкски комитет и на фондация GLAS. Освен тях показания са давали и Галина и Елена, участници в кампанията за парада, които са се снимали с двете си деца за билбордове.

Антиджендър

От известно време борбата с „джендър идеологията“ е един от приоритетите на БСП. Лидерката им Корнелия Нинова се ядосваше дори на учебниците по биология, в които се обяснява, че някои хора може да имат хомосексуална ориентация.

Поелата на кръстноносен поход срещу „дждендър идеологията“ БСП организира и национален референдум по темата. От поста на „София Прайд“ става ясно, че сигналът, по който са били разпитвани, е бил подаден от инициативния комитет за референдума.

„Представители на фондация GLAS и БХК бяха извикани в СДВР, за да дадат обяснения и „да посочат точния брой гей двойки, участвали в кампанията и точния брой семейства от мъж и жена, сключили законен брак съгласно Конституцията на РБ, както и семействата, които не са гей двойки“.

Това не е първо-априлска шега, а текст от прокурорската проверка, която е започнала по сигнал на Инициативния комитет за свикване на референдум срещу „джендър идеологията“, организиран от БСП“, пише в поста им.

Реклама

Това е тормоз

Според „София Прайд“ действията на МВР и прокуратурата са тормоз. Те се заканиха, че ще подадат сигнали до международни институции. От организацията тъврдят още, че Галина и Елена са били привикани, „за да дадат обяснение защо са си позволили да се снимат с децата си и да твърдят, че са едно нормално и почтено българско семейство“.

„Питаха ни основно дали нашите деца са в риск“, каза пред бТВ Елена Генова.

Според съпредседателя на инициативния комитет за референдума адвокат Владимир Шейтанов билбордовете нарушавали обществения ред.

„Върховният тълкувател на конституцията се е произнесъл какво е семейство. Не може да съществуват семейства във вида, в който се рекламират на плакатите“, казва той пред бТВ.

От организацията заявят още, че през последните два месеца няма яснота кой е извършил вандалски действия срещу кампанията им, въпреки че такива сигнали са подадени до прокуратурата.

„Нито полицията, нито прокуратурата, нито Комисията за защита от дискриминация са предприели стъпки във връзка с вандализираната кампания „Нашето семейство те кани на София Прайд.

Вместо да разследва кой заля с черна боя, надраска с обиди и заплахи и скъса част от рекламите, Софийската районна прокуратура е започнала проверка дали кампанията заплашва установения правов ред в държавата, дали насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност?!?“, пишат те.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.