Хайде, бе?! НАП и БАБХ подпукаха млечните босове

1 14 911

НАП и БАБХ проверяват причините за високите цени на млечните продукти. Това съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев след края на първия Консултативен съвет по млякото към Министерството на земеделието и храните. Проверката е възложена съвместно с Министерство на финансите.

Не е никаква тайна, че млечните босове като тримата Димитровци – Маджаров, Зоров и Минев, печелят стотици милиони в картел с господстващите хранителни вериги, като поддържат изкуствено завишени цени на и без това нискокачествените си пълни с палма продукти, за което Narod.bg вече писа.

Вътев обясни, че проверката ще обхване цялата верига като се започне от цената на продукта на рафта през производителите, преработвателите, животновъдите и дори производителите на фураж. По този начин ще се установи кой е виновен за високите цени на прясното и киселото мляко, кашкавала, маслото и сиренето.

Реклама

„Още е трудно да се възприеме новия подход, че работим заедно като една верига, за да има повече продукти. Има много оплаквания от страна на животновъдите и преработвателите, това е нормално, но се надяваме с времето и следващите срещи все повече хора да разберат, че сме едно неразривно цяло“, заяви министърът.

“Точката за следващото заседание ще бъде анализ на хранителната верига по обратната проследимост от рафта към полето – къде и как се разпределя добавената стойност. Тече съвместна проверка между БАБХ и НАП. БАБХ познава много добре обратната проследимост, а НАП – фактурите и разликите в тях”, добави Вътев.

“Нито потребителят е доволен, нито преработвателят е доволен, нито производителят е доволен от тази цена. На следващото заседание на този Съвет ще дадем отговор какво всъщност става по веригата”, съобщи министърът на земеделието.

“Нямаме право да разследваме картел, но можем да направим абсолютно достоверна проверка за разпределянето на добавената стойност по цялата хранителна верига от рафта в магазина до полето”, каза Вътев.

Обект на проверките ще бъдат и продуктите, внос от чужбина.

1 Коментар
  1. Да ви сера и пикая на тоз вашия див, варварски капитализъм! казва

    „Нямаме право да разследваме картел“ – демек нямали право(или по-точно не искали) да раздледват дивашката спекула в цените на всичко в тази насрана, пропаднала и продънена от корупция и беззаконие кочина-колония, наречена България!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.