След статия на Narod.bg: Прокуратурата откри, че „Девин“ ЕАД отрови водата в Родопите

1 14 779

След публикация на Narod.bg най-сетне е образувано досъдебно производство по случая с отровената от „Девин“ ЕАД река Девинска, която преминава през Девин, където измря всичката риба в петък (4 август).

След три дни размисли и страсти, след като съобщихме за екологичната катастрофа, подмината с лека ръка от големите телевизии, в които „Девин“ е сериозен рекламодател, Апелативната прокуратура в Пловдив се събуди. Оттам уточниха, че разследването се води под надзора на Районната прокуратура в Смолян.

До момента е извършен оглед на място, разпитани са свидетели по случая, назначени са експертизи на взетите проби от водата.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян обявиха още в петък, че причината за замърсяването на реката е подмяна на помпи в бутилиращия завод за минерална вода „Девин“ ЕАД“, заради което отпадъчните води, които според регионалната екоинспекция са били с „битово-факален характер“, от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията на предприятието не са се изпомпвали до градската канализационна мрежа и са се изливали в реката.

Реклама

От РИОСВ в Смолян обещаха да наложат „административно-наказателни мерки“ срещу „Девин“ ЕАД. От компанията увериха в неделя (6 август) следобед, че аварията е била отстранена.

В социалните мрежи се появиха призиви за бойкот на „Девин“ ЕАД. Компанията обеща, че ще покрие разходите по възстановяването на рибната популация чрез зарибявания.

Междувременно от риболовен клуб „Балканка“ попитаха РИОСВ – Смолян, няма ли да се задейства по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ).

В градската част на Девин има обособена зона за спортен риболов на балканска пъстърва в режим „Хвани и пусни“. Зоната е била създадена преди няколко години. Тя е била зарибена с балканска пъстърва.

Местните казват, че десетки деца от града и околността риболовстват там ежедневно, провеждат се детско-юношески състезания, риболовни училища и демонстрации.

Българската федерация по риболовни спортове възнамерява през 2025 г. да организира на тази река Световното първенство по риболов на пъстърва.

1 Коментар
  1. Пенка казва

    Не само глоба,но затваряне на предприятието,нека да видим,каква вода пиеме.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.