ПРОМЕНИ: България се събужда с двама премиери и два парламента

1 8 437

Ако бъдат приети предложените промени в Конституцията, България може да се окаже с двама премиери, с два парламента, с депутати и министри с множествено гражданство, обявиха пред “Труд news” юристи. Конституционалисти смятат, че въвеждането на т. нар. индивидуална жалба ще превърне Конституционния съд в бюро “жалби”, а причината е, че никъде не е казано по какви въпроси е допустимо юридически лица да се обръщат към КС.

Внесените промени в основния закон предвиждат парламентът да работи със служебен кабинет и да излезе във ваканция месец преди произвеждане на изборите.

Разпускането на старото Народно събрание става с конституирането на новоизбраното. “Не е ясно кога се смята за конституирано новото НС. В момента, президентът с указ определя от коя дата се разпуска”. Така доцентът по конституционно право Наталия Киселова обясни защо е напълно възможно да се окажем с два парламента.

А с двама премиери може да се сдобием защото има седем дни в които е определен служебен министър-председател, но не е ясно той само определен ли е, или вече е назначен. Конституцията предвижда служебното правителството и премиер да бъдат назначени едновременно. Не се знае и какво става, ако НС при отказ на президента, не успее да избере служебно правителство по предложение на определения служебен премиер, коментира още Киселова.

Реклама

Докторът по конституционно право Борислав Цеков пък е категоричен, че за промените във ВСС е необходимо Велико народно събрание.

Професор Огнян Герджиков попита кой ще определя какви нравствени качества трябва да притежават магистратите във ВСС.

Професорът по конституционно право Пламен Киров предупреди, че всеки парламент ще може да стеснява или разширява кръга от случаите за т. нар. индивидуални жалби до КС. Според него условията трябва да бъдат предвидени в самата Конституция.

Прогнозите са, че предстоят ожесточени спорове по предлаганите промени, които трите партии вносители смятат да се гледат в правна комисия още в началото на есенната сесия на парламента. В конституцията е записано, че предложенията се разглеждат от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването им.

Вече се разбра, че бърза процедура за приемане на предложенията е невъзможна, тъй като няма осигурени 180 гласа. Ако текстовете получат по-малко от три-четвърти или 180 депутати, но не по-малко от две-трети или 160 от гласовете на всички народни представители, предложението може да бъде разглеждано отново след не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

1 Коментар
  1. Ггг казва

    Върховното общопсихопатско правителство – заливат народа си с тонове помия всеки ден!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.