КПКОНПИ се предаде по делото срещу Елена Йончева

0 7 123

Антикорупционната комисия се е отказала от 11 иска за конфискация от началото на годината до средата на юли. Това става ясно от отговорите на КПКОНПИ, дадени на „Сега“ по Закона за достъп до обществена информация.

Причината е Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година. С него беше постановено, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество. Тълкувателните решения имат сила на закон.

За едно от тези дела „Сега“ вече писа – то се водеше срещу евродепутатката Елена Йончева. Искът на КПКОНПИ срещу нея беше на обща стойност 158 636 лв., но в крайна сметка комисията беше осъдена да ѝ плати 1949 лв. разноски по делото.

Реклама

От комисията обясняват, че „след извършен анализ е установено, че сумите, които са били предмет на претенцията срещу Йончева не са налични по банковите ѝ сметки в края на проверявания период и не е установено преобразуването им в друго имущество“. Затова, позовавайки се на тълкувателното решение, КПКОНПИ е приела, че трябва да се откаже от иска си.

С този мотив комисията е предприела действия по отказ от иск по още 10 дела, водени в София, Шумен, Силистра, Варна, Пловдив и Бургас. „Сега“ прегледа исковете на комисията по тези десет дела. Общата стойност на десетте е 2 866 288 лв. Най-голямата сума е търсена по дело в Пловдив – над 723 хил. лв., заведено през 2019 г. То е прекратено в началото на юли, като комисията е осъдена да плати на двамата ответници 1300 лв. разноски.

Друго крупно дело от десетте е в Бургас – за близо 560 хил. лв. То е заведено през 2021 г. и прекратено през юни т.г.

В годишния доклад на КПКОНПИ за 2022 г. се казва, че през годината са влезли в сила общо 45 съдебни решения по дела за конфискация. Общата стойност на уважените искове е в размер на 13 782 523 лв., информира комисията. По тези дела в полза на КПКОНПИ са присъдени над 93 хил. лв. за разноски. Комисията обаче е осъдена да плати разноски по отхвърлената част от исковете в размер на 182 160 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.