Как се пълни черна каса? ДПС иска тройно по-жестока сеч в горите

2 28 237

Тройно увеличаване на сечта на дърва за огрев, за да се подкрепят социално слабите. С този благороден мотив ДПС внесе промени в Закона за горите, които минаха скорострелно на първо четене и сега предстои одобряването им на второ четене от Народното събрание.

Единствените, които гласуваха срещу законопроекта, бяха 34 депутати от „Възраждане“ и тримата зелени начело с Владислав Панев.

За последно Законът за горите беше променен в края на предишното Народно събрание и влезе в сила на 2 февруари 2023 г. Направените тогава промени целяха да се ограничи безконтролната сеч в горите и възможността кметовете да разпределят еднолично кой да получи дърва за огрев.

Сега, няколко месеца преди местния вот, на практика се прави опит да се върне старото положение, като се отменя възможността хората да добиват самостоятелно дървесина, ако притежават съответното удостоверение за това или възлагат добива на общинските горски структури, държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства, учебно-опитните горски стопанства.

Реклама

Става въпрос за прословутия член 111 ал. 3 от Закона за горите, който е в основата на всички проблеми с безконтролната сеч, както се изрази Антоний Стефанов, председател на асоциацията на частните лесовъди „Булпрофор“.

Какво означава това на практика

На практика, ако предложените от ДПС промени бъдат гласувани и на второ четене, това означава да се увеличи тройно сечта на дърва за огрев, каза екологът и бивш депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев пред Mediapool. По думите му това ще доведе до двойно увеличаване на дърводобива в цяла България.

Причината е, че се предлага допустимото количество дърва за огрев, което ще се предоставя на домакинствата на преференциални цени да скочи от 10 на 30 кубика.

Така при 1.5 млн. домакинства, ползващи дърва за огрев това ще доведе до ежегоден дърводобив от 45 милиона кубика, докато сега се добиват по 15 милиона кубика дърва годишно, мотивира се Дунчев. По думите му те са достатъчни, за да задоволят нуждите на хората.

2 Коментара
  1. О БГ нянОгнян БГ казва

    Изроди. Душмани. Хората и един кубик дърва не могат да си купят. Всичко е спекула и в милиони износ на дървесина. Крадене и крадене му е майката…….

  2. Горски казва

    1.5 млн. домакинства. По 3 души – 4.5 млн., които се топлят с дърва. От 6 млн. българи. Нещо издишате в статистиката. 15 млн м³ дърва. Глупости на търкалета. В България годишно се секат около 7-8 млн м³. В това число строителна, технологична дървесина и дърва за огрев. Всичко друго е манипулация и/или неграмотност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.