Руската контрабандна порта „Росенец“ – ще стане ли нефтеното пристанище отново българско?

7 11 395

Партиите от управляващото мнозинство, подкрепени от ДПС, внезапно се задействаха по развалянето на 35-годишната концесия, дадена на „Лукойл Нефтохим Бургас“, за управление на нефтеното пристанище „Росенец“ край града, известно като руската контрабандна порта в България.

Реклама

Представителите на политическите сили изказаха съмнения, че дружеството продължава да преработва предимно руски суров петрол въпреки европейските санкции. Друг аргумент е, че контролът на това пристанище е ключов за България и за влизането ѝ в Шенген. „Дневник“ припомня хронологията на отношенията между държавните органи и ръководството на рафинерията при управлението на пристанищния терминал.

 1. Октомври 1999 г. Руската „Лукойл“ придобива 58% от силно задлъжнялата рафинерия „Нефтохим Бургас“ за общо 108 млн. долара. Това е една от големите приватизации при управлението на Иван Костов, който и до днес смята, че сделката е била честна и успешна.
 2. 2005 г. „Лукойл“ изкупува дялове на миноритарни акционери и към април контролира 93% от българското си дружество чрез дъщерната си компания „Лукойл Юръп Холдингс“.
 3. Април 2011 г. Правителството на Бойко Борисов дава на „Лукойл“ пристанищния терминал „Росенец“ на дългосрочна концесия – за 35 г. при задължения за инвестиции от 44.2 млн. евро за целия срок и концесионна такса. Концесионерът дължи еднократно плащане за 978 хил. лв. и годишно – 385 хил. евро плюс променлива надбавка като процент от приходите или товарооборота.
 4. 27 юли 2011 г. Лицензът за данъчен склад на „Лукойл Нефтохим“ и на терминала „Росенец“ е отнет от митническата администрация и рафинерията преустановява производството на горива. Причината е липса на измервателни уреди, каквито са задължителни по наредбата за данъчните складове. Спорът с компанията е пренесен в съда, но в крайна сметка е приет план за инсталиране на уредите и случаят приключва с извънсъдебно споразумение.
 5. 19 април 2013 г. Директорът на агенция „Митници“ по това време Ваньо Танов уволнява дисциплинарно шефове в митница Бургас. Причината е, че четиримата са създавали условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчния склад на нефтопристанището. Проверка е установила че на вече монтирани измервателни уреди някои от поставените митнически пломби са подменени, други липсват, а метрологични стикери са пробити.
 6. 22 април 2013 г. Три дни по-късно отново е отнет лицензът на данъчния склад, а ръководството на „Лукойл“ обвинява Танов в разчистване на сметки.
 7. 13 юли 2020 г. Върховната административна прокуратура сезира министъра на транспорта да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал „Росенец“.
 8. 6 октомври 2022 г. Служебният кабинет „Гълъб Донев“ разрешава компанията да остане концесионер на пристанището въпреки европейското петролно ембарго срещу Русия, от което България е получила изключение.
 9. 20 декември 2022 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“, която години наред декларира загуби и не плаща данък печалба, превежда авансов данък от 90 млн. лева върху свръхпечалбата за 2022 г. Това действие идва по линия на приетото законодателство за облагане на свръхпечалбите на компаниите, които спечелиха много от високите цена в енергийния сектор и горивата покрай войната в Украйна.
 10. 1 януари 2023 г. – От тази дата компанията поема ангажимент да прехвърли цялата си икономическа дейност в страната, спирайки да работи на ишлеме за дъщерното на руската група Lukoil Benelux, а в замяна на това да може да продължи износът на определени продукти от България.
 11. 13 януари 2023 г. Парламентът приема законопроект, позволяващ държавата да поеме управлението на всеки оператор на критична инфраструктура, ако са нарушени доставките на „критични ресурси“. Приет е и текст според който „възложените концесии в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход с произход Русия, се прекратяват в едномесечен срок от получаване на положително решение от Европейската комисия.“
 12. 5 април 2023 г. Комисията за защита на конкуренцията налага глоба на двете дружества на „Лукойл“ в България на обща стойност 195 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение. След продължили години разследвания комисията установява, че компаниите не предоставят достъп на вносители и производители в собствени данъчни складове. Освен това ограничават вноса по море чрез блокиране на данъчните складове на терминалите „Росенец“ и „Петрол – Варна“.
 13. 19 юли 2023 г. ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС внасят промени в законодателството, с които концесията да се прекрати в едноседмичен срок като отпадне условието да се иска одобрението на Брюксел.
7 Коментара
 1. ЕМИГРАНТ казва

  АКО ТОВА ПРИСТАНИЩЕ НЕ ПЛАЩА ДОСТАТЪЧНО ЗА БЮДЖЕТА, ТИМА ДРУГИ КОНЦЕСИИ КОИТО ИЗСМУКВАТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
  НАПРИМЕР ВОДАТА, ЗЛАТОТО И ОЩЕ 32 СКЪПИ РУДИ , ЕНЕРГЕТИКАТА И ОЩЕ.
  МАЙ ТОВА ПРИСТАНИЩЕ ЩЕ Е ЕДНА КАПКА В ОКЕАНА ОТ КРАЖБИ.
  ВСИЧКИ КОНЦЕСИИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ДА ЗАЖИВЕЕ БЪЛГАРИНА ДОСТОЙНО.

 2. DOJ-Departament of Justice казва

  Нефт порта Росенец ЧЕРНА ГЕРБ/ДПС/БСП каса
  КГБееца Вальо Златев си построи 10хотела от тука
  Годишно м-у 500-800 МИЛИОНА лева е скритата контрабанда НЕ платени ДДС,такси и данъци към БГ хазна
  Залаверана през Росенец бе с ЧАДЪР от Община Бургас,БОС-Бургаски Окръжен СЪД,5 РПУ,ДАНС
  ДПСидера Доган НЕслучайно ЖИВЕЕ на 50м от рорт Росенец да наглежда Златната си Мина
  МЪЖА на Корнела БСП работи митнечески агент по горивата в ЛУКойл и яко е захлебвал от схеми
  БОКО участва със Златев в кражба и контрабанда на горива
  ГЕРБ кмета на Бургас ди държи чилионите м банката ва Доган Dbank
  Шефа на Полицията с прякор Подлогата си затваля очите за контрабандата с-у 4 Апартамента бонус
  ЛУКойл пък ДАРЯВА сграда на 5 РПУ Бургас и така си купува индулгенции(такса спокойствие)(връзват си гащите че НЯМА никой да ги разследва за крупни измами икражби за милиарди)
  Направо МАФИОТСКА работа

 3. DO -Departament of Justice казва

  Нефт порта Росенец ЧЕРНА ГЕРБ/ДПС/БСП каса
  КГБееца Вальо Златев си построи 10хотела от тука
  Годишно м-у 500-800 МИЛИОНА лева е скритата контрабанда НЕ платени ДДС,такси и данъци към БГ хазна
  Залаверана през Росенец бе с ЧАДЪР от Община Бургас,БОС-Бургаски Окръжен СЪД,5 РПУ,ДАНС
  ДПСидера Доган НЕслучайно ЖИВЕЕ на 50м от порт Росенец да наглежда Златната си Мина
  МЪЖА на Корнела БСП работи митнечески агент по горивата в ЛУКойл и яко е захлебвал от схеми
  БОКО участва със Златев в кражба и контрабанда на горива
  ГЕРБ кмета на Бургас ди държи милионите м банката ва Доган Dbank
  Шефа на ПолициятаМилен Димитров с прякор Подлогата(отчита се % на Цвъ.Цвъ) си затваря очите за контрабандата с-у 4 Апартамента бонус
  ЛУКойл пък ДАРЯВА сграда на 5 РПУ Бургас и така си купува индулгенции(такса спокойствие)(връзват си гащите че НЯМА никой да ги разследва за крупни измами икражби за милиарди)
  Направо МАФИОТСКА работа

 4. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

  админа – долен евтин чикиджийо ,кога и какво са заловили като контрабанда бе мухльо насран

 5. опетков казва

  Станат ли държавни моментално ще заработят на загуба, както е с всички държавни предприятия, дори монополи като ВиК овете, енергетиката и каквото се сетиш.

 6. Че казва

  ВиК и енерго дружествата да не са държавни? И те са дадени на чужди фирми да вдигат цените как им дойде и да скубят от бедния български народ в полза на други страни.

 7. Че казва

  ВиК и енерго дружествата да не са държавни? И те са дадени на чужди фирми, които вдигат цените как им дойде по неясни критерии и скубят от бедния български народ в полза на други страни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.