Narod.bg до прокуратурата: Порочна концесия на Атанас Стоянов – Мравката плаче за разследване, как изтичат 800 бона от Сандански (ДОКУМЕНТ + СНИМКИ)

0 12 097

Порочна концесия на „Хигиенна баня” Сандански, превърната в спа комплекс „Свети Врач“, прекратена от кмета Атанас Стоянов – Мравката в опит да се заметат следите от условията на отдаване на обекта за 35 години и злоупотреби при самата сделка, плаче за прокурорско разследване, научи Narod.bg.

Източник от курортния град подчерта, че концесията на Банята е дадена през 2014-а на бизнесмена Илия Пасков при кмета Дончо Тотев, като тогава председател на Общинския съвет в Сандански е сегашният градоначалник Атанас Стоянов – Мравката, който е много навътре в схемата. Сделката вече е развалена именно от актуалния кмет от ВМРО.

Само видимите на пръв поглед щети ще са за поне 816 000 лева, за които собственикът на „Свети Никола” ЕООД Илия Пасков представил фактури за направени ремонтни дейности.

В началото на 2014 г. Общински съвет Сандански взе решение „Хигиенна баня” Сандански да бъде дадена на концесия, но в определения от закона срок, който е тридесет и пет дни от обявяването на процедурата в Държавен вестник не бе закупена нито една документация за участие и тя бе прекратена.

Състоянието на Банята, която е построена през 1958 г., се коментира от години в курортния град централното й местоположение.

Договорът между Община Сандански и „Свети Никола” ЕООД е сключен на 16 март 2015 г. за срок от 35 години. Концесионерът няма право да надгражда съществуващата сграда или пък да изменя предназначението й. Според контракта едва след третата година концесионерът ще дължи на общината годишно концесионно плащане в размер на 53 хил. 250 лв.

Миналия март, обаче, едва 7 години след началото на 35-годишната концесия, наемателят Илия Пасков депозира предложение до Общинския съвет и до кмета Атанас Стоянов за прекратяване на концесионния договор. Искането за прекратяване на концесията е на основание чл. 148 от Закона за концесиите, което дава възможност да бъде прекратен договорът по взаимно съгласие, преди изтичането на указания срок от 35 години.

Реклама

Пасков посочил, че декларира готовност да се откаже от сумите, които община Сандански му дължи за инвестициите за подобрения на сградата, но в замяна на това предлага задълженията му от дължимата концесионната такса по договора да бъдат прихванати до размера на по-малкото от оставащата разлика в размер на 815 000 лв. без ДДС.

Вариантите, които Илия Пасков предложи на кмета Мравката и подвластната му администрация на местната власт бяха три:

Първият е договорът да бъде прекратен веднага по взаимно съгласие със съответните последици от това, с незабавно освобождаване и затваряне на обект хигиенна баня и заплащане от общината само на стойността на движимите вещи, с които са оборудвани търговските помещения.

Вторият вариант е за запазване на дейността и продължаване на социалните функции на обекта с подписване на споразумение, като прекратяването на договора да бъде уговорено при отлагателно условие, а именно Ил. Пасков да ползва концесионния обект за срок от още три години, НО без за това да се плаща концесионна такса.

Третият вариант е в случай, че община Сандански след прекратяване на концесионния договор реши да отдаде на търг или сключи нов концесионер договор с друг наемател, да бъде записано в договора, че се задължава новият концесионер или наемател да заплати на Ил. Пасков оборудването в обекта.

В мотивите за исканото прекратяване на концесията на обект хигиенна баня е посочена на първо място ковид пандемията, довела до затваряне по време на мерките. На второ място значително намаляване на потока от посетители и туристи в града.

Така и не става ясно колко пари са отчетени като приход за седемте години от концесионера, който сега с помощта на Атанас Стоянов се измъква от сделката очевидно за сметка на Община Сандански.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.