ПП схема: Скандал за 2 млрд. лева гърми в министерството на Асен Василев

2 23 605

Конфликт на интереси и нов скандал за 2 милиарда лева гърми във финансовото министерство на Асен Василев. Дирекция „Съдебна защита“ на „Раковски 102“, за която от седмици има брожения и в самата администрация, и в медиите, отново е на топа, след като стана ясно, че бивш депутат от „Продължаваме промяната“ в миналия парламент е бил назначен да я одитира.

Разкритието дойде тази сутрин от някогашния ексдепутат от БСП и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев. Ето какво разкри левият икономист:

„МФ започва вътрешен одит на дирекция „Съдебна защита“, около която има толкова страсти и която парламентът им забрани да местят в Министерство на правосъдието поради големия риск от загуба на огромни международни арбитражни дела (в момента върви едно за 1.1 млрд.лв. от наследниците на Ершов срещу България и едно на ЧЕЗ за 1 млрд.лв. срещу България, плюс други по-малки).

За външен „консултант“ на отдел „Вътрешен одит“ на МФ е назначен Димитър Колев Гочев, доскоро депутат от ПП.

Реклама

Поръчката е дадена, резултатът от одита е предизвестен. Няма да се спрат, докато не унищожат тази дирекция. Ние всички сме длъжни да им попречим да го направят“.

Още с встъпването си отново в длъжност Асен Василев обяви, че готви нов устройствен правилник в МФ, с който цели реформиране на чиновниците и техните постове.

А въпросната дирекция бе предвидена за закриване. Идеята е защитата на държавата в международните арбитражни дела да премине към Министерството на правосъдието.

Дирекция „Съдебна защита“ в МФ осъществява процесуалното представителство на държавата съгласно Гражданския процесуален закон, но ГКП урежда само делата пред българските съдилища, се посочва в мотивите за исканата промяна. Така представителството на държавата по международни арбитражни дела попада извън обхвата на ГПК и е уредено в Устройствения правилник на МФ като функция на звено от администрацията на министерството.

2 Коментара
  1. шиши казва

    очите ,ще има да се бори с баура….да го души ,да го жвака ….лицето хич няма да го мъче – до пъпа ще му го нагъче

  2. ДСС казва

    Банкянският ПРИМАТ – ШЕГОБИЕЦ и той дори не знае колко стотици хиляди постове са раздадени в дирекции и звена на администрации да си цъкат по мобифоните докато стигнат до пенсия. После, здрави като чукове, без болки в ставите, остеоартрит и коксартроза, ще ги чакат да летуват по тузарските хотели ол инклузив фор евър..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.