ДПС смаза Темида: Румен Вълка победи съда – ще трови с новия завод за горене на боклуци

5 148 627

В сянката на ДПС Румен Гайтански – Вълка демонстрира, че е над Темида – мултимилионерът ще трови с новия си завод за изгаряне на отпадъци, при това законно…

Преди три месеца Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Велико Търново, спря проекта на бизнесмена с прякора Вълка за изграждането на завод за каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци с внушителен капацитет в павликенското с. Върбовка и го определи като опасен за околната среда и за здравето на хората от региона. Миналата седмица обаче Административният съд на София област (АССО) отмени решението на екоинспекцията.

Аргументите за отсъждането в полза на проекта на Гайтански не включват забележки по съществото на отрицателното становище по доклада за Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното намерение, гласувано от експертния съвет и решението на директора на РИОСВ – Велико Търново, Мая Радева за спирането, а само аргументи за процедурни нарушения, свързани с начина на свикване на заседанието на експертния съвет, съобщи „Капитал“.

Решението на АССО не е окончателно и се очаква да бъде обжалвано във Върховния административен съд от РИОСВ – Велико Търново.

Какво оспорва Вълка

Делото беше образувано в началото на май по жалба на дружеството на Гайтански „Петрургия“ ООД. Соченият за близък до ДПС бизнесмен оспорва решението на директора на РИОСВ – Велико Търново, който не одобри доклада за ОВОС на проекта за изграждането на завод за каменна вата и инсталацията за изгаряне на битови отпадъци. Въз основа на това директорът на екоинспекцията Мая Радева спря инвестиционното намерение.

В мотивите си от дружеството твърдят, че заседанието на експертния съвет в края на април, което приключва с отрицателна оценка, е проведено в нарушение на закона, защото преди това – в края на януари 2022 г., е проведено друго заседание на съвета, в който участват представители на различни регионални структури, както и кметовете на Павликени и с. Върбовка. На него е взето положително становище по доклада по ОВОС на проекта.

Твърди се, че директорът на екоинспекцията е нямала право да свика ново заседание, защото постъпилите особени мнения, въз основа на които е свикано то, не са били заявени навреме. (Според правилника за действие на екологичните съвети и наредбата за извършване на ОВОС директорът се произнася въз основа на протокола от заседанието на експертния екологичен съвет, а особените мнения, които трябва да се представят в писмен вид до три дни след провеждането му, могат да послужат като основание да се свика ново заседание.)

По делото не се спори, че в тридневния срок са постъпили особени мнения, въз основа на които директорката на РИОСВ е свикала второто заседание на експертния екологичен съвет. Съдът също приема, че има постъпили писмени особени мнения в срок, но според съдията по делото Емил Желев проблемът бил, че те не са били заявени при приключване на заседанието на експертния съвет. По тази причина не можели да послужат като основание за свикване на новото заседание, на което е дадена отрицателна оценка. Това е и единственото му основание да уважи жалбата на „Петрургия“.

Малко предистория

За намерението на Гайтански да строи завод за каменна вата край павликенското с. Върбовка, където дружеството му „Петрургия“ притежава 30-годишна концесия за добив на базалт, се знаеше още от 2020 г. Притесненията около проекта обаче възникнаха, когато в началото на миналата година, по време на общественото обсъждане се разбра, че заедно с това бизнесменът планира заводът да се захранва с електроенергия, произведена от изгаряне на внушително количество битови отпадъци. Проектът предвижда изграждането на инсинератор с капацитет за производство на RDF от 56 тона на час, което е двойно повече от планирания инсинератор за изгаряне на отпадъци в София.

Реклама

Намерението на Гайтански предизвика масови протести сред жителите на Павликени и околните общини, заради притесненията, че ако се изгради, заводът за боклук на „Петрургия“ ще замърсява въздуха и почвата. Те се обединиха в гражданско сдружение „Ти решаваш“, което събра над 20 000 подписа срещу реализирането на проекта.

Подписки срещу построяването на инсталацията имаше и в съседната община Севлиево, която също може да бъде засегната от работата на инсинератора.

Въпреки масовото гражданско недоволство в края на януари миналата година експертният екологичен съвет към директорката на РИОСВ – Велико Търново, тогава Цонка Христова, даде „зелена светлина“ за реализацията на спорния проект. Решението на съвета мина на косъм и въпреки отрицателните становища, които бяха дадени от граждански и неправителствени организации – с 9 гласа „за“, 6 „въздържал се“ и 2 „против“.

Тънката червена линия с ДПС

Като решаващи за прокарването на решението бяха гласовете на двамата кметове на с. Върбовка Ивелин Розинов и на община Павликени, който тогава беше представен от зам.-кмета Анастасия Вачева. Любопитно е, че Розинов е издигнат за кмет от ДПС и е бил в депутатските листи на движението в няколко парламентарни избора. От тази гледна точка подкрепата му за проекта на Гайтански е съвсем обяснима предвид близките отношения на бизнесмена с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, с когото преди време за кратко имаше и бизнес отношения – двамата бяха партьори в общата им фирма „Уотър Витал“ ООД.

За кмета на Павликени Емануил Манолов, избран на поста от БСП, също имаше съмнения, че на думи се обявява срещу изграждането на завода на Гайтански, но на практика подкрепя проекта. Основания за такива съмнения даде поведението му покрай общественото обсъждане на проекта. То, според общински съветници, е станало без предварително разгласяване и в разгара на епидемията от COVID-19, когато в залата са били допускани само хора със серфитикати за поставена ваксина.

Освен това обсъждането се е провело между коледните и новогодишните празници между 2021-2022 г. и на практика хората са нямали време да се запознаят с инвестиционното намерение на „Петрургия“. Имаше и съмнения за конфликт на интереси на кмета Манолов, чиято сестра е била служител в „Петрургия“.

Подобни съмнения за близки връзки с движението имаше и към тогавашната директорка на РИОСВ Цонка Христова. Тя беше назначена на поста от бившия служебен министър от двете служебни правителства на Стефан Янев – Асен Личев, след спечелен конкурс. Работила е няколко години и в Министерството на земеделието, където е била началник на отдела за безопасност на храните. А след това е била технически секретар на Регионалното сдружение за управление на отпадъците и координатор на проекта за строителството на депото за отпадъци в с. Шереметя и еколог на община Горна Оряховица.

Местни политици от града обаче я свързваха с ДПС, защото по думите им е била кандидат за депутат от движението на парламентарните избори през 2005 г. В листата на ДПС от това време фигурира кандидат за депутат с името Цонка Николова Христова, което съвпада с това на тогавашния директор на РИОСВ – Велико Търново.

Това беше и основната причина министърът на екологията Борислав Сандов от правителството на Кирил Петков да я освободи от директорския пост на РИОСВ ден след заседанието на експертния съвет, който одобри проекта на Гайтански.

Новата директорка Мая Радева реши да свика ново заседание на експертния екологичен съвет заради множеството отрицателни становища по инвестиционното намерение на „Петрургия“ и веднъж го отложи, за да може от дружеството да се запознаят с тях и да отразят съображенията в доклада си по ОВОС. Заседанието се проведе на 24 април, а екологичният съвет отхвърли с внушително мнозинство доклада по ОВОС.

За спирането на проекта гласуваха 19 от членовете му, а само двама членове го подкрепиха, като единият гласува „против“ спирането, а другият се въздържа. При това докладът беше подложен на унищожителна критика, а крайното заключение на екоинспекцията беше, че построяването на завода за каменна вата и инсталацията за изгаряне на отпадъци ще има отрицателен ефект върху околната среда и човешкото здраве.

5 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  Panjabi MC – Jogi (Official Video)

 2. Росица казва

  Нищо ново, мафията отдавна е превзела държавата!

 3. Д-р Менгеле казва

  Твърдо – от 76г. А може би и от по-рано.
  Правешкия неграмотник и простак ги разкучи.

 4. С.В казва

  Заключението е ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА в цял свят отпадъците се изгарят и се генерира енергия от това .Само в нашата „държавица“ не се случва това заради простия народ който не може да си размърда мозъка и да се сети че това изгаряне е на 1000% по ЕКО от колкото депонирането на отпадъците

 5. Мехмед казва

  Българския съд е част от мафията. Съдии и прокурори са част от мафията. Изроди.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.