Незаконният хотел на Румен Вълка оцеля – общината няма пари да го събори (ФАКТИТЕ + снимки)

3 156 781

Ловният хотел, изграден незаконно край брега на язовир „Искър“ от фирма на Румен Гайтански, известен като Вълка, изглежда няма да бъде съборен скоро. Сградата и още една постройка, обявени за събаряне, са на територия, управлявана от Югозападното държавно предприятие.

Столична община, която трябва да извърши събарянето на сградите след отказ на фирмата и ловното стопанство, обяви, че не разполага със средства за това в момента. Новото ръководство на Югозападното държавно предприятия също каза, че не разполага с пари, защото не е в „цветущо финансово състояние“ и тепърва ще се запознава с казуса.

Междувременно Mediapool установи, че преди месец първоинстанционен съд е постановил, че трябва да се бута и трета незаконна постройка – стопанска сграда за аклиматизация на дива свиня и прилежаща към нея постройка, известна като свинарник.

Общината ще търси пари

Реклама

Тъй като извършителите на незаконното строителство – държавното предприятие и частната фирма „Био майнинг“ – не са премахнали обявените за незаконни сгради в посочения за това срок, работата по закон трябва да бъде свършена от Столичната община. След това местната власт може да си възстанови разходите по съдебен ред.

Главният архитект Здравко Здравков обясни пред Mediapool, че първо трябвало да се осигурят пари за премахването на постройките, а след това да се направи и обществена поръчка за избор на фирма, която да ги събори.

Здравков уточни, че все още се събират оферти, за да има приблизителна стойност на събарянето. Според него то ще струва няколкостотин хиляди лева. В бюджета на Направлението „Архитектура и градоустройство“, което отговаря за премахването на незаконните и опасни сгради, към момента нямало такива средства.

Освен това сградите край яз. „Искър“ не са в списъка с постройки за премахване до края на годината, стана ясно от думите на Здравков. По думите му приоритет са по-скоро опасни сгради в града.

Главният архитект добави, че след като има яснота колко би струвало премахването на незаконните постройки край яз „Искър“, ще внесе доклад в общинския съвет, за да преценят общинарите дали и откъде да се отпуснат пари за покриване на разходите.

След това трябвало да се обяви и обществена поръчка за изпълнител. В най-добрия случай подобни процедури отнемат поне месец – два, а често и повече. Така към момента не изглежда реалистично събарянето на незаконните постройки да се случи в настоящия кметски мандат, който изтича през есента.

3 Коментара
  1. Гуньо казва

    Горката малка общиница. Ми който го е построил да го събори ма Данчееее. Колко сте плитки и лицемерни.

  2. 7777 казва

    Общината, като няма пари, да пусне една поръчка в кв. Факултета. Хората там са чевръсти и оправни, ще свършат работа без пари. Всичко ще бъде сринато и изнесено. Няма да разбереш, че е имало хотел

  3. Шеф казва

    За голия бай Иван ще намерят пари, да му бутнат кочината, а за тия няма!!?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.