ТРИЧЛЕНКА: ВАС подхвана лиценза на КТБ

0 9 541

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на тричленния състав на съда от януари 2015 г. за лиценза на КТБ и върна делото за ново разглеждане на друг тричленен състав, съобщиха от съда.

Сред аргументите на върховните съдии е решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, образувано по жалби на бившите изпълнителни директори на КТБ. В решението на ЕСПЧ става известно, че при вземането на решението си през 2015 г. тримата съдии са се позовали само на документите, внесени от квесторите на КТБ и не са взели под внимание писменото изложение, подадено от името на банката от бившите ѝ изпълнителни директори, предаде „Дневник“.

Реклама

При разглеждането на делата, свързани с фалита на банката, върховните съдии са отхвърлили многократните молби на бившето ръководство на КТБ да назначи специален представител на банката. По този начин ЕСПЧ приема, че банката не е получила справедливо представителство, ясна и практическа възможност за търсене и постигане на съдебно оспорване на отнемането на лиценза ѝ, както и че тя е поставена в ситуация, при която не е имало нито едно лице, което да има правомощия, а и интерес да оспори отнемането на лиценза ѝ.

Със същото решение ВАС отхвърля искането на „Бромак“ – мажоритарния собственик на КТБ, за отмяна на взетото през 2015 г. решение, тъй като дружеството не е страна в производството пред ЕСПЧ и по отношение на него не е установено нарушение на конвенцията. Решението по отношение на „Бромак“ не подлежи на обжалване.

На 4 юли ВАС отхвърли друго искане на бившите изпълнителни директори на КТБ срещу решение на Управителния съвет на БНБ, с което е отнето разрешението на КТБ да включи в капитала си от втори ред, сумата от 35 000 000 евро.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.