1,1 млрд. за нови пътища: Кабинетът дава газ на АМ „Хемус“, строежът на „Европа“ зацикли

4 9 457

Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на магистрала „Хемус“ с цел ускоряване дострояването на аутобана между София и Варна. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков пред ресорната парламентарна комисия във вторник.

През последните две години строителството на ключовата за Северна България магистрала замря, след като първо служебното правителство на Стефан Янев обяви инхаус договорите от времето на ГЕРБ за порочни и откри незаконно строителство на два от участъците. Това продължи и при кабинета на Кирил Петков и служебните правителства на Гълъб Донев, а решение на проблема така и не беше намерено.

Сега Андрей Цеков заяви пред депутатите, че основното предизвикателство е „ускоряването на темпа на строителството на магистрала „Хемус“.

„Дебатът по инхаус процедурите следва да бъде затворен. Тези договори са раздвоение на правната мисъл в държавата. С днешна дата е ясно, че договори по цени от 2019 г. не могат да бъдат изпълнени“, каза регионалният министър пред депутатите в регионалната комисия.

Той обеща до месец да внесе предложение за решение в Министерския съвет за индексация на договорите за доизграждане на магистрала „Хемус“.

Третото правителство на Бойко Борисов възложи дострояването на магистрала „Хемус“ по инхаус процедура на държавната компания „Автомагистрали“ с два договора, подписани в края на 2018 г. и 2019 г. Те бяха за доизграждането на участъка между пътните възли „Боаза“ и „Буховци“ (238 км) за близо 2.7 милиарда лева. Обещанието на Борисов тогава беше магистрала „Хемус“ да е готова през 2024 г.

Тъй като държавната компания „Автомагистрали“ на свой ред нямаше възможност – нито техника, нито хора, да построи магистралата, по неясен и непрозрачен начин тя превъзложи строителството на отделните участъци на частни пътни компании с договори за доставка на материали, техника и услуги.

Правителството на ГЕРБ обаче падна от власт през 2021 г. и следващите кабинети обявиха договорите за порочни, без да предложат обаче решение за излизане от казуса. Така доизграждането на магистрала „Хемус“ беше блокирано, а пропастта между северна и южна България се задълбочи.

Сега пред Mediapool Андрей Цеков обясни, че идеята му е сегашните договори с частни пътни компании и „Автомагистрали“ да станат нормални строителни договори след сключването на анекси към тях. Отделно с това ще се направи и индексация на цените, така както беше направено по останалите строителни договори по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Всичко това ще се оформи с решение на Министерския съвет, защото не е необходимо да се минава през Народното събрание, смята Андрей Цеков. Правителството на Кирил Петков искаше санкция от парламента за санирането на тези договори.

Регионалният министър не се ангажира с колко ще се оскъпи строителството на магистрала „Хемус“. Уточни, че това ще стане ясно с приемането на правителственото решение.

Над 1.1 милиарда лева за ново строителство на пътища

Реклама

Над 1.1 милиарда лева са заложени в бюджета на регионалното министерство за строителство на нови пътища и магистрали през 2023 г., каза още Андрей Цеков пред депутатите.

От тях 242 млн. лева вече са разплатени по времето на служебното правителство на Гълъб Донев, каза той.

Останалите 900 милиона лева трябва да бъдат вложени в нови пътища и магистрали до края на годината.

С тези средства ще се форсира изграждането на скоростния път Видин – Ботевград, каза регионалният министър. По думите му активно ще се работи в участъка между Мездра и Ботевград, част от който в момента е затворен за преминаване и се ползват обходни маршрути. Това доведе до протести на местното население заради големия брой преминаващи тирове, които карат с висока скорост през селата.

До края на годината ще бъде завършен и пуснат в експлоатация и участъкът от магистрала „Струма“ в района на тунел „Железница“, както и самият тунел, обеща Андрей Цеков. В момента там върви укрепването на свлачищата от двете страни на тунела, за което държавата отпусна около 100 милиона лева.

Регионалният министър вече обяви, че не е привърженик на идеята на предшественика си арх. Иван Шишков движението през тунела да бъде пуснато частично още през август  и той ще бъде пуснат в експлоатация, когато всичко е готово. Това трябва да се случи до края на годината, защото в противен случай има риск да се загуби европейското финансиране за магистрала „Струма“, която се изгражда с пари по оперативна програма „Транспорт“.

Относно преминаването на пътя през Кресненското дефиле Андрей Цеков смята, че с изграждането на източното платно няма проблем и неговото строителство може да започне при положително решение от страна на Европейската комисия. Договорите за изграждането на този път бяха подписани по времето на предшественика му арх. Иван Шишков. Това не бе оповестено публично и доведе до напрежение сред екоорганизации и местни хора, които излязоха на протести.

Регионалният министър обаче е против пътят към гръцката граница да минава през дефилето. Той уточни, че ще се съобрази изцяло с решението на Брюксел за пътя през Кресненското дефиле.

Строителството на магистрала „Европа“ между София и ГКПП „Калотина“ обаче няма да приключи до края на годината. Проблемът е с последния участък от Сливница до София (16.5 км), чието строителство започна преди два месеца и се очаква да приключи към края на 2024 г.

Проблем продължава да има и с изключително бавното строителство на участъка от Драгоман до сръбската граница, който обаче трябва да бъде завършен до края на годината. Причината е с отчуждаването на имот преди граничния пункт, проблем който беше открит още по времето на Шишков, но до момента няма решение. Причината е, че собственикът на имота иска да се изградят локални платна до него, а това няма как да се случи, тъй като не е проектирано, обясни Андрей Цеков.

Той определи програмата си за реализацията на всички тези проекти до края на годината за 900 милиона лева като „леко свръх амбициозна“, но обеща да положи всички усилия тя да бъде изпълнена.

4 Коментара
 1. Бай Ставри казва

  А,какво прави кабинета с КРАЖБИТЕ ????

 2. Бай Пасан казва

  Ползва скъп прах за пране !!

 3. Шамандури Бг казва

  Боклуци, Унгария преди 100 години е завършена на магистрално ниво. Без милиарди, без войни, тихо и кротко. Хибриди като вас не са нужни за нормалното човешко общуване, още по-малко биполярно отрепки, които не могат да си съберат мисълта. Колкото и да се бие в гърдите Банкянският примат – гинеколог, остава си селяндур, който използва махленски практики, за да оправдае съществуването си. Фактически, както вече е писано, остава си диктатор и людоед, убиец и водител на свинефермата от нагли и арогантни чревоугодници.

 4. Шамандури Бг казва

  Дано най-после и той самият разбере, че по никакъв начин не е довел до някакво благополучие, а напротив! Не знам дали досега има някой някъде по света да е управлявал толкова безотговорно държава , като шофьор на боклуджийска кола….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.