ЕВРОСКАНДАЛ в Narod.bg: Анелия Маринова пере мръсни пари, гази санкциите срещу Русия, къде е ДАНС? (СДЕЛКИТЕ + ДОКУМЕНТИ)

1 16 351

Петимната за власт Анелия Маринова, която се бори да седне в директорското кресло на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД „ГВА“), трябва да бъде разследвана и подведена под отговорност за пране на мръсни руски пари, вместо да мечтае за кариера по върха на държавата, разкри информатор на Narod.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.

Както първи писахме, Анелия Георгиева Маринова, ползваща и името Анелия Георгиева Кръстовчева, работи за руснак, продавал самолети на талибаните и съдружник на международния трафикант на оръжия и наркотици Виктор Бут.

До края на юни 2023 г. Анелия Маринова беше вписана в Търговския регистър като прокурист на „Флай2Скай“ ООД – българска чартърна авиокомпания, и на „Аеровиста Инженеринг“ ООД – дружество с лиценз за Part 145 издаден от ГВА. Маринова също беше и одобрен Постхолдер (отговорен ръководител) във „Флай2Скай“ ООД. И двете фирми са от обръча на руски аферист.

Тези дружества са под контрола на милионера с бизнес в Дубай Апанди Ахмаевич Лахиялов, съдружник на международно известния търговец на оръжия Виктор Бут, наскоро освободен от затвор в САЩ.

По онова време Апанди Лахиялов е инвестирал приходите от своята съвместна дейност с Виктор Бут, като е закупил няколко самолета „Боинг“ и „Еърбъс“, които отдава под наем чрез своето дружество „Аеровиста ФЗЕ“, ОАЕ https://www.aerovista.aero/ и чрез други свои фирми.

През 2017 и 2018 г. руският гражданин Апанди Лахиялов пренася своята дейност в България. Той е собственик на няколко български и офшорни дружествата:

– Флай2скай ООД, ЕИК 202853045,- чартърна авиокомпания регистрирана в България, лицензирана от ГД „ГВА” към Министерството на транспорта

– Айм Капитал ЕООД, ЕИК 204963992

– Аеровиста ЕООД, ЕИК 205359525

– Алг Аеро България ЕООД, ЕИК 205600086

– Аеровиста Инженеринг ООД, ЕИК 205369448 /лицензирана от ГД „ГВА” да извършва ремонтни услуги в авиацията и търговия с авиационни части/

– Aerovista FZE, UAE

– Aerovista Group Ltd., British Virgin Islands, (owner of Aerovista FZE, UAE)

– ALG Aero Ltd., Malta

– Aim Holding International Ltd., British Virgin Islands

– Avion Asset Management Ltd.

С други думи, в България постъпват пари от негови офшорни фирми със съмнителен произход, а приходите от законна летателна дейност на „Флай2скай“ ООД се изнасят към фирмите на Апанди Лахиялов в Дубай. Това в много държави се нарича „пране на пари”.

Освен това в началото на 2022 г. във връзка с войната на Русия срещу Украйна ЕС и САЩ налагат санкции върху дейността на всички руски дружества, опериращи в областта на авиацията, предоставяне на авиационни ремонтни услуги и търговията с авиационни резервни части към руски лица и фирми. Именно в такава фирма работи Анелия Маринова, която ясно иска да оплете в мрежите си и българската гражданска авиация.

Това се вижда в Регламент (ЕС) 2022/334 на Съвета от 28 февруари 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна

Във връзка с наложените санкции руският гражданин Апанди Лахиялов се опитва прикрие своето участие в българските фирми, като прехвърля своите дялове от „Флай2скай“ ООД и от „Айм Капитал“ ЕООД на свои служители, които работят повече от 20 години в неговите дружества в Дубай. Дружествените дялове обаче са продадени на изключително ниска стойност – т.е. не са платени от „новите собственици”. Очевидно е, че това са фиктивни сделки, които дават законова възможност на Апанди Лахиялов да продължи далаверите си в разрез с наложените санкции.

ЕТО СДЕЛКИТЕ:

Договорите за прехвърляне на дялове от страна на Апанди Лахиялов:

1. „Флай2скай“ ООД, ЕИК 202853045, е вписано с капитал в размер на 441,000 лева.

Реклама

Собственици на „Флай2скай“ ООД са следните дружества:

– АЛГ АЕРО БЪЛГАРИЯ ООД, ЕИК 205600086, уставен капитал 10 лева.

Размер на дяловото участие във „Флай2скай ООД“ е 224 961 лв.

И

– АЕРОВИСТА ЕООД, ЕИК 205359525, отново с капитал 10 лева. Размер на дяловото участие във „Флай2скай“ ООД: 216 139 лв.

Какви са фактите:

– 90% от капитала на АЛГ Аеро България ООД са собственост на руския гражданин Апанди Лахиялов чрез неговото българско дружество Айм Стандард ООД, ЕИК 204138851.

– 100% от Аеровиста ЕООД са собственост на Анжелика Лахиялова, гражданин на Русия и съпруга на Апанди Лахиялов.

Заради наложените санкции от ЕС и САЩ:

– Айм Стандард ООД, представлявано от Апанди Лахиялов, продава на Матеос Гобена (гръцки гражданин и негов дългогодишен служител) своите дялове от Алг Аеро България ЕООД за сумата от 9 лева.

– Анжелика Лахиялова продава на Джумбер Якубадзе, който е с украински паспорт и служител на Апанди Лахиялов, своите дялове в Аеровиста ООД за сумата от 10 лева.

С други думи, 100% от капитала на „Флай2скай“ ООД е продаден за 19 лв.

2. Айм Капитал ЕООД, ЕИК  204963992 с вписан капитал в размер на 10 092 668 лв.

На 29.03.2022 г. Апанди Лахиялов прехвърля всички свои дялове с номинална стойност от 10 092 668 лв. на своят служител Джумбер Якобадзе. В договора не е упомената цена. Това се прави, когато цената е различна от пазарната. Ако се направи проверка от НАП или от ДАНС, ще се установи, че реално плащане няма и че дяловете са прехвърлени на много ниска цена.

Очевидно е, че това са фиктивни прехвърляния имат за цел да заобиколят санкциите на ЕС и САЩ.

Очаквано – новите „собственици” Матеос Гобена и Джумбер Якубадзе са служители на Апанди Лахиялов от 20 години в неговата фирма Аеровиста ФЗЕ, Дубай /www.aerovista.aero/ и в други негови фирми.

– Очевидно е, че дяловете на авиокомпанията „Флай2скай“ не струват 19 лева – това се вижда, като се прегледат финансовите отчети на дружеството. Ако дяловете струваха 19 лева, нито ББР щеше да им предостави кредит от 9 млн. евро, нито ГД „ГВА” щеше да предостави на „Флай2скай“ ООД свидетелството за авиационен оператор.

Странно е защо ГД „ГВА” към Министерството на транспорта и съобщенията и Българската банка за развитие си затварят очите и допускат да бъде извършвано това нарушение на закона!

За да е пълен кошмарът, през май 2022-а нашето транспортно министерство предоставя субсидия на Апанди Лахиялов, за когото работи кариеристката Анелия Маринова.

Министърът на транспорта в кабинета на ПП Николай Събев – Ники Еконта и Христо Щерионов, тогава директор на ГД ГВА, предоставиха безвъзмездна държавна помощ на българските авиокомпании за борба с постковид кризата. Така на „Флай2скай“ ООД, през която се перат мръсни руски пари, е зарадвана със сума в размер на 2 949 000 лева.

Тази субсидия към „Флай2скай“ ОО, обаче, е предоставена в нарушение на санкциите наложени от ЕС и САЩ против Русия с Регламент (ЕС) 2022/334 на Съвета от 28 февруари 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна, поради това, че фирмата е собственост на руският гражданин Апанди Лахиялов.

Той е прикрил своята собственост чрез прехвърляне на своите дружествени дялове на своите служители Джумбер Якобадзе и Матеос Гобена, но е пределно ясно, че това фиктивно прехвърляне на дялове е направено единствено за да се заобиколят наложените санкции на ЕС и САЩ, а също и за да могат да получат тези безвъзмездни държавни средства.

Чрез предоставяне на тази субсидия на „Флай2скай ООД“, реално собственост на руският гражданин Апанди Лахиялов, Министерството на транспорта на България и ГД „ГВА” са нарушили санкциите наложени от ЕС и САЩ против Русия с Регламент (ЕС) 2022/334 на Съвета от 28 февруари 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна.

Време е управляващите да отворят очи и да пресекат международната афера с пране на пари от фирмата на Анелия Маринова, вместо само да говорят празнословия и да дават кухи обещания за „евроатлантическата ориентация“ на България, завърши информаторът на Narod.bg.

1 Коментар
  1. Из българскиЯТ пичат казва

    Не са мръсни парите, боклуци, а са минали през турската баня на ДПС, нали така? Нищо не е крадено, а е усвоено до последния милиметър!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.