Симеон Дянков разкова бюджета на Асен Василев, отказваме се от еврозоната

2 9 169

„Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За мен това е лесно направен бюджет. В смисъл – вземат се лесните решения, а трудните се оставят за по-късно. Не съм съгласен да се вземе печалбата на всички държавни търговски дружества – и в енергетиката, и в оръжейната индустрия, и така да се закърпи бюджетът.

Докато трудни решения – да се върне ДДС на нивото преди COVID кризата – не са взети.“ Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков, коментирайки проекта за Бюджет 2023.

Той предупреди, че някои от държавните дружества може да стигнат и до фалит, „особено в енергетиката, където и преди държавата иззе голяма част от печалбите им. Това стана и миналата година, и в началото на тази година. А сега искат да вземат 100 процента за миналата година останалите пари. Така държавните дружества няма да могат да инвестират”. Дянков допълни, че подобна е ситуацията и в оръжейния сектор.

Реклама

Бившият финансов министър коментира, че ако се върне ДДС на нивото преди COVID кризата, това ще налее още 400 млн. лева в бюджета до края на годината. „Другата непопулярна мярка, която беше избегната, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса.

От това можеха да влязат още около 800 млн. лева в хазната до края на годината. Но това е лесно направен бюджет и кабинетът не успя да влезе в по-непопулярни мерки. Това означава, че още от следващата година ще имаме дефицит над този на Маастрихтските критерии.

Тоест, прогнозата е за над 3,6 на сто. Такива са прогнозите и за 2025 година. Това реално означава, че ние, или по-скоро финансовият министър, се отказва от влизане в еврозоната преди 2028 година”, категоричен е той.

2 Коментара
  1. Schatz казва

    Тънката пица да си ходи у Русия, където беше, и там да им предлага постни бюджети.

  2. Пламен казва

    Прав е Дянков, че бюджетът на Василев е консервативен и не е достатъчно реформаторски. Когато Дянков дойде в първото правителство на Борисов, какво реформира? Спря актуализациите на пенсиите по швейцарското правило, което действие е с кумулативен ефект – и сега пенсиите на всички са по-ниски, заради загубените по Дянково време години. Спря постепенните промени по пенсионната реформа, което също доведе до по-ниски пенсии. Прилапа милиардния резерв на НЗОК и той изчезна. Реформатор е, душа дава…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.