МИСТЕРИЯ: Бюджетна издънка на Асен Василев изчезна от закона

1 10 111

Финансовият министър Асен Василев се готвеше да предложи на парламента за приемане законови промени на ръба на конституцията. Те бяха описани в Закона за бюджета, с чийто преходни и заключителни разпоредби се предлагаше промяна в Закона за движение по пътищата. Целта бе да стане невъзможен годишният технически преглед на кола, ако собственикът ѝ не си е платил глобите за пътни нарушения.

Спорният текст бе описан в Закона за бюджета, качен миналата седмица на сайта на финансовото министерство. След внасянето на проекта в парламента обаче вече липсва.

Какъв е проблемът?

Само преди няколко дни Конституционният съд (КС) се произнесе по дело със сходен предмет. Той бе сезиран от Висшия адвокатски съвет заради действаща доскоро норма от Закона за движение по пътищата. Тя гласеше, че на човек, който не си е платил всички задължения по глоби, не се издава шофьорска книжка и не се връща отнета.

КС отмени този текст. В единодушното си решение съдиите постановиха, че това ограничава свободата на движение на гражданите и те не трябва да търпят ограничения заради неспособността на държавата да събере глобите.

„Като е приел с оспорената разпоредба, че не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби, законодателят по същество въвежда ограничение на основното право на гражданите на свободно придвижване по територията на страната, придобиващо характер на санкция за водача за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава“, пише в решението на КС.

На практика записаното в първия вариант на бюджета бе същото като отменената от КС норма. С него се въвеждаше подобно ограничение и се отказваше услуга – годишен технически преглед. Липсата ѝ води до невъзможност колата да се ползва.

Реклама

Какво се случи?

Mediapool попита финансовото министерство каква е причината спорната норма да изчезне от внесения в парламента вариант. Засега отговор няма.

Юристи, с които Mediapool се консултира, твърдят, че ако подобно предложение бъде прието, има всички основания то да бъде атакувано пред КС.

Дежа вю

Неспособността на държавата да събере глобите, които сама е наложила, е легендарна. Вместо да се опитат да подобрят работата си, институциите искат да санкционират гражданите втори и трети път.

Преди години МВР измисли да не пуска през границата пътуващи в Гърция. На пунктовете с Гърция се правеха масови проверки за невръчени и неплатени глоби. Те се връчваха на място и ако длъжникът не си плати на място, се отнемаше книжката или се спираше от движение колата.

Миналата година омбудсманът Диана Ковачева атакува пред КС друга подобна норма. В Закона за пътищата бе записано, че до технически преглед не се допуска кола без винетка. Преди съдът се произнесе, парламентът набързо отмени тази норма и делото бе прекратено поради липса на предмет.

1 Коментар
  1. многознайко казва

    По повод несъбирането на глобите.От смях ме забола корема даже.А бе-несретници прости,дето обикаляте из Европа,в коато толкова се кълнете-ми хората са го измислили.В Германия ти идва едно обикновено пликче по пощата/обикновена-даже не препоръчано/ от полицията за наложената санкция.Нито някой нещо ти връчва-нищо-по пощата.Там пише-къде,кога,колко и точка.Плащаш както тук онлайн и нещата приключват.Ако искаш после-жали.Така-ако не платиш обаче в срока,задължението отива в данъчната ти партидка и почват да текат наказателни лихви-ум да ти зайде.Ако щеш плащай.И подчертавам -задължението става вече към данъчните.Айде малоумници-взаимствайте без да ми измисляте топлата вода.Ако не-ми се обадете да ви налея малко ум.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.