Първо в Narod.bg: Димитър Радев взима БНБ

1 8 605

Досегашният управител на БНБ Димитър Радев ще запази поста си, научи Narod.bg. Според наш източник големите партии в парламента ще подкрепят мандат на Радев за следващите 6 години.

По-рано днес ГЕРБ внесе официално кандидатурата на сегашния управител на Българската народна банка да продължи да ръководи институцията, се вижда от деловодната система на парламента.

Срокът за подаване на предложения от парламентарните групи за нов управител на централната банка изтича днес. Досега свой кандидат е издигнала само „Възраждане“, която предлага финансиста Любомир Христов.

Реклама

Кандидатурата на Радев е мотивирана с успехите на БНБ в първия мандат, между които ГЕРБ откроява преминаването на банковата система през стрес тест и оценка на качеството на активите, присъединяването на България към валутния механизъм ERM II и кандидатстването за еврозоната.

По-рано днес в телевизионно интервю съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков намекна, че парламентарната група, която включва и „Демократична България“, ще подкрепи кандидата на ГЕРБ, което улеснява избирането му.

Радев оглави централната банка през юли 2015 г. Неговият мандат изтече през 2021 г., но заради политическата нестабилност в последните две години до процедура за избор на нов управител така и не се стигна.

1 Коментар
  1. Ivanov казва

    Човекът на ДПС, когото държат с брутални компромати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.