ИЗТОЧВАНЕ: Строители прецакаха държавата с 84 милиона

0 7 975

Държавата не може да си върне 84 млн. лв., предоставени на частна фирма за изграждане на нов правителствен комплекс, въпреки че проектът бе прекратен в зародиш преди две години и половина.

Това обяви пред депутати от икономическата комисия министърът на икономиката Богдан Богданов.

Той припомни, че през юли 2021 г. служебното правителство на Стефан Янев взе решение да спре всички действия по изграждането на правителствен комплекс на територията на „София тех парк“. По това време служебен министър на икономиката е Кирил Петков и към неговото министерство е създадена междуведомствена работна група, която да анализира дали проектът е целесъобразен, както и всички детайли около предложените решения от проектантите, пише „Сега“.

От думите на министър Богданов стана ясно, че оттогава въпросната работна група умува дали този комплекс е необходим, а през това време ангажиментите към изпълнителя не са прекратени.

За изпълнител е избран консорциум „Планекс-ГЕС“, в който влизат фирмите „Планекс“ и „Грийнтех инженеринг Солюшънс“. Това е един от красноречивите примери за предоставянето на огромни публични средства в частни ръце без търг и конкурс по прословутата инхаус схема. В случая възложителят е небезизвестното държавно дружество „Монтажи“, прочуло се с инхаус договори за стотици милиони за ремонти на язовири и други проекти, чийто одит на Сметната палата потъна преди година в прокуратурата.

Стойността на проекта за правителствен център е 228 млн. лв. като парите ги осигурява Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е „Монтажи“. Консорциумът „Планекс-ГЕС“ е получил авансово 84 млн. лв. още през 2021 г. и не е ясно каква работа е свършил за тези пари и как държавата може да си върне неусвоените средства, въпреки, че проектът е прекратен.

Реклама

По думите на министър Богданов нова работна група сега прави проучване и ще се опита да върне на ДКК неизползваната сума. Основно разходи са правени по проектирането, обясни Богданов.

За реализацията на този проект ДКК е теглила кредит от Българската банка за развитие, така че сега търпи и допълнителни щети като връща заем с лихвите, посочи Богданов.

Случаят с правителствения комплекс е много показателен как се източват публични средства.

Идеята за изграждане на такъв комплекс, в който да се съберат всички министерства, на територията край „Цариградско шосе“ в близост до кръстовището при „Арена Армеец“, където сега се намира София тех парк, е отдавна. Проектът обаче бе форсиран през третото правителство на Бойко Борисов. В края на 2020 г. двете държавни дружества ДКК и София тех парк подават искане до Столична община за нов устройствен план на имота и цялата процедура минава изключително бързо, така че през март 2021 г. главният архитект на София Здравко Здравко вече е одобрил плана.

Възложител на проекта на стойност 228 млн. лв. е ДКК, която превъзлага изграждането на комплекса на дъщерното си дружество „Монтажи“. И тъй като „Монтажи“ няма капацитета да се справи с тази задача на помощ идват близки до властта фирми, които получават без търг и конкурс поръчките за стотици милиони.

Консорциумът „Планекс-ГЕС“ бе цитиран през 2021 г. от Асен Василев, служебен министър на финансите по това време, като един от най-големи получатели на публични средства без обществени поръчки. Тогава Василев изнесе данни пред Обществения съвет по какъв начин неправомерно са били разходвани парите, които държавата събира от данъкоплатците. Бе посочено, че Държавната консолидационна компания е предоставила възложените й от бюджета 750 млн. лв. на държавното дружество „Монтажи“. То от своя страна е сключило договори основно с три фирми без обществени поръчки – „Ковел-Про“ за 367 млн. лв., „Планекс-ГЕС“ за 228 млн. и „Абак ДС“ за 125 млн. лв.

В последствие се установи, че консорциумът „Планекс-ГЕС“ за строителството на правителствения център е свързан с фирма „Ковел-про“, успяла да сключи 134 договора с държавната „Монтажи“ за ремонт на язовири на стойност 367 млн. лв., отново без конкурс. „Грийнтех инженеринг  Солюшънс“ и „Ковел-про“ са акционери в общо дружество – „Хелиос Пауер“ АД.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.