Драма във ВСС: Схемата „Осемте джуджета“ взима 5 млн. лева от нашия джоб

0 13 381

Андрей Янкулов от „Антикорупционния фонд“ разказа детайлите около историята за разрива в отношенията между баща и син Илия и Явор Златанови и спора им за „Изамет“, както и за последвалите действия и намесата на спецпрокуратурата на изслушване пред ВСС.

В хода на дискусията Янкулов обясни, че от „Антикорупционния фонд“ са търсили всички замесени в случая за коментар, включително и бившия следовател Петьо Петров-Еврото, който обаче преди 3 години е отказал да говори с Николай Стайков, съосновател на АКФ.

Янкулов разказа и че Стайков е бил заплашван и за около месец е бил с охрана, назначена от прокурор, но въпреки това прокуратурата е постановила отказ да разследва случая.

Реклама

„Има подадена жалба от пълномощници на Явор Златанов до Европейския съд по правата на човека в Страсбург именно заради иззетите пари. Тази сума от близо 5 млн. лв. ще я платим всички ние – това е повече от ясно. Оттук насетне въпросът какво точно трябва да се случи и как точно да бъде реализирана отговорността на конкретните хора, които носят вина за това, е отделен въпрос. По-важното е управленски как ще се подходи по отношение на този казус“, посочи Янкулов.

„Иска ми се дискусията да бъде на ниво какви действия да бъдат предприети, за да не може да се случват повече подобни неща. Няма как да мине без базисна добросъвестност от тези, които ръководят съдебната власт, в случая специализираната прокуратура. Тези иззети пари и ценности не са били никога изпратени за съхранение в банка, а са били на съхранение в спецпрокуратурата и същественият въпрос е как е възможно изобщо това да се случи“, коментира още Янкулов.

По думите му веществените доказателства се пазят до приключване на наказателното производство и се съхраняват, но не по шкафчета в прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.