4 варианта: Докога Борислав Боби Сарафов ще е главен прокурор?

0 8 629

Между три и шест месеца отсега нататък, с различни варианти и подварианти. Това е краткият отговор на въпроса колко време може и ще бъде Борислав Боби Сарафов изпълняващ длъжността главен прокурор.

Дългият отговор е заложник на много хипотези, които зависят от действията на парламента, идеите за конституционна реформа, ролята на министъра на правосъдието, решенията на Конституционния съд, политическата стабилност и други фактори. На практика временният главен прокурор Борислав Сарафов може да остане дълго на поста.

Процедурата за избор на нов главен прокурор на мястото на освободения Иван Гешев е открита и в четвъртък (6 юли) е първото заседание, на което петима членове на съвета или министърът на правосъдието вече могат да номинират кандидати.

Очакванията са обаче, че тогава съдебният съвет, който е с изтекъл мандат и получи публични критики за варианта той да проведе избор за най-ключовата позиция в прокуратурата, да спре процедурата.

Подобно развитие коментира един от членовете на прокурорската колегия Гергана Мутафова в понеделник (3 юли) с мотив, че може да се изчака допуснатото произнасяне на Конституционния съд по искането на Гешев за обявяване на противоконституционни текстовете от Закона за съдебната власт, въвеждащи механизма за разследване на главния прокурор, с които беше намалено изискуемото мнозинство за избор на нов главен прокурор.

Ако се чака произнасянето на Конституционния съд, то той няма срок за решение и процедурата по избора може да бъде „замразена“ за срок от около половин година.

За спиране на процедурата призоваха в края на миналата седмица и в декларация от „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС, които смятат за по-удачно Висшият съдебен съвет да замрази конкурса до приемането на промени в Конституцията.

Поправките в основния закон обаче също няма да се случат бързо – не само заради сложността на задачата и прецизното оформяне на поправяните текстове, но и заради мнозинството в парламента, което се изисква за гласуването на тези промени.

Отделно, те биха довели и до поправки в други закони и нормативни актове, включително и в Закона за съдебната власт, които ще трябва да се актуализират, за да отговарят на новите положения в конституцията, което допълнително може да забави процедурата по избор на нов главен прокурор. Самата процедура по избор на нов главен прокурор по закон в момента трае между три и шест месеца и няма как да бъде ускорена.

Според конституционалиста Наталия Киселова има три фактора, които определят времето за това колко дълго ще има изпълняващ длъжността главен прокурор. „Това са колко народни представители ще се подпишат под промените в конституцията, от което зависи и колко бърза ще е процедурата по приемането им. Какви ще са правилата, по които ще работи парламентарната комисия, както и какво точно ще предвиждат промените и дали ще налагат изменения и на Закона за съдебната власт, което би отнело допълнително време“, смята конституционалистът.

„Може много да се спекулира за това колко дълго г-н Сарафов може да изпълнява функциите на главен прокурор, но най-общо могат да бъдат обособени няколко варианта“, коментира Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

„Дневник“ обобщава възможните варианти, които се очертават на този етап.

Вариант 1: Спиране на процедурата и чакане на промените в конституцията

Първият вариант е в четвъртък (6 юли), съдебният съвет да спре процедурата за избор на главен прокурор. „По този начин заявява готовност за участие в процесите, свързани със задълбочаване на реформите в съдебната власт, включително и на ниво промени в конституцията“, коментира Биляна Гяурова.

Според нея от гледна точка на конкретната процедура, това може да се определи като адекватно на ситуацията решение. „Но от друга, то запазва сегашния състав на ВСС, който ще продължава да трупа пасиви, а и да кадрува, макар и на по-ниско ниво“, казва още Гяурова.

По думите й неизвестните при този вариант са свързани с бързината, с която ще се придвижат реформите в парламента и това потенциално може да задържи Борислав Сарафов на позицията минимум до есента.

Вариант 2: ВСС не спира процедурата, избира нов главен прокурор, президентът подписва указ

Ако съдебният съвет реши да не спира процедурата и на 26 октомври избере някой от кандидатите, а впоследствие и президентът Румен Радев подпише указ за назначаването, то тогава Сарафов (ако той не е кандидат) няма да е вече изпълняващ длъжността главен прокурор.

Възможно е обаче забавяне, както е възможно и връщане на избрания кандидат от страна на президента. В тази ситуация ВСС може или да прегласува, или да вземе решение за започване на процедурата отначало. Ако се приеме второто, това ще даде на Сарафов поне още 4 месеца на позицията.

Реклама

Подвариант 1: Избира се човек с безспорни качества

Съдебният съвет не спира процедурата, провежда конкурс и избира човек с безспорни качества. „Това потенциално ще позволи и рестарт на реформирането на прокуратурата отвътре, което може да върви паралелно с промените в закона за съдебната власт и евентуално в конституцията. Ключова роля тук може да играе министърът на правосъдието, който по закон има право да номинира лице за позицията“, коментира Гяурова.

Министър Атанас Славов обаче вече заяви, че в откритата процедура няма да се възползва от това правомощие. Той е за изчакване на конституционните промени.

Вариант 3: Няма нито една номинация

Съдебният съвет може да се окаже пред провалена процедура, ако в рамките на четири заседания, няма нито една номинация. Пленумът на ВСС може да реши и да открие нова и да изготви нов график. Това дава още време на Сарафов, както и на парламента.

Това е и един от вариантите, които коментира членът на Съдийската колегия на ВСС Атанаска Дишева още преди няколко седмици: „Не споделям виждането, че определеният за временно и.д. главен прокурор ще бъде за кратък период от време. В съдийската колегия сме имали случаи на административни ръководители, които са временни административни ръководители и остават на поста до 3-4 години. Това се случва по различни причини – ако процедурата не може да приключи успешно с избор на титуляр“.

По думите й изборът на нов титуляр може да отнеме много време поради различни причини – отлагане, отсрочване, липса на кандидатури и други.

„Трябва да го имаме предвид в конкретната обществено-политическа ситуация, в която съдебната власт участва неминуемо. Предвид регламентацията на квалифицирано мнозинство за избора на титуляр за поста главен прокурор ние не можем да бъдем сигурни, че след 3 или 4 месеца тази длъжност ще бъде заета“, коментира тогава Дишева.

Вариант 4: Избира се нов изпълняващ длъжността

Ако Върховният административен съд уважи жалбата на министъра на правосъдието, атакуваща избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор – това ще прекрати автоматично неговите правомощия и ВСС ще трябва да организира като минимум процедура за избор на нов и.д. главен прокурор, която да бъде огледална на реалната такава. А това ще означава изслушване и проверка на качествата на съответните кандидати. Според Гяурова няма очаквания ВАС да се произнесе до началото на съдебната ваканция, която започва на 15 юли, но това не е задължително.

Неизвестните: няма срокове

В изброените вариант има още много неизвестни, като най-важното от тях е, че няма времеви рамки, освен разписаните в закона срокове за провеждане на процедура за избор на нов главен прокурор.

•       Конституционният съд не е обвързан със срок за произнасяне

•       Върховният административен съд също

„Факторите, които биха могли да ускорят този процес, са най-вече на терена на политическия и обществен натиск. Такъв вече има от страна на експерти и професионални организации, които наблюдават процесите в съдебната власт от години“, коментира Биляна Гаурова.

Според нея голяма неизвестна има и по отношение на преговорите за промени в конституцията. „Както ГЕРБ, така и ДПС са непредвидими преговарящи, което може също да забави процесите в парламента и така Борислав Сарафов да получи още време. И на последно място – не трябва да се изключва и възможността самият той да бъде следващия главен прокурор“, казва още експертът.

Пътят към реформа минава през нова конституция и нов ВСС

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор като още преди откриването й той призова кадровия орган за „институционален аскетизъм“ и да не бърза. Според него, а и според членове на съдебния съвет, този състав на кадровия орган няма моралното право да избира нов главен прокурор и процедурата трябва да бъде започната едва след избора на нови членове.

Подобно мнение многократно изказва и бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков (назначен току що за секретар по правните въпроси на президента), който смята, че пътят към съдебна реформа минава първо през смяна на новия състав на ВСС. А това, според заявките на политическите сили, може да се случи едва след приемане на промени в Конституцията, в която трябва да бъде променена структурата и съставът на бъдещия ВСС. Конкретни предложения за промени в основния закон се очакват през юли, коментира неколкократно министър Славов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.