ВОЙНА в ПП: Даниел Лорер на нож с Асен Василев – отрязал му паричните потоци

2 17 455

Сериозно напрежение между Асен Василев и Даниел Лорер всява смут в редиците на „Продължаваме промяната“, научи „Филтър“. Причина за войната са двата провала на семейство Лорер да заеме ключови постове в чужбина. Първо съпругата Виолета, за която Narod.bg разкри, че е мъжът в семейството, беше предложена за член на борда на Европейската инвестиционна банка от името на България, но беше оттеглена след скандал.

След това Даниел Лорер беше кандидатиран за еврокомисар на мястото на Мария Габриел, но отпадна, защото Урсула фон дер Лайен избра Илиана Иванова, предложена от ГЕРБ.

И за двете неуспешни кандидатури основната заслуга е на финансовия министър Асен Василев. Негово правомощие е назначаването на член на борда на ЕИБ от България. Предложението това да бъде Виолета Лорер изненадало дори хората в „Продължаваме промяната“, научи „Филтър“ от техните редици.

Асен Василев правел всичко възможно, за да задоволи жаждата за власт на Лорер, но в същото време да го елиминира като конкурент в изпълнителната власт и в партията. Самият Лорер дори е споделял с близките си от „Продължаваме промяната“, че Василев играе срещу него и елегантно го дискредитира. В тихата война между двамата лидерът Кирил Петков се опитвал да запази неутралитет.

В правителството на Кирил Петков Виолета Jlopep беше началник на кабинета на Асен Василев като вицепремиер. По това време тя получи огромна власт. Отговаряше и за фонда на фондовете, който се управляваше от съпруга й като министър на иновациите. Тогава се разпределяха десетки милиони за стартиращи фирми.

Реклама

Точно тези пари са в основата на напрежението между Асен Василев и Даниел Лорер от правителството, в което бяха колеги, спомнят си техни подчинени.

Началник на кабинета на Василев като финансов министър стана Жана Токова, която беше близка на семейство Лорер. Токова и сега заема тази длъжност, но Виолета Лорер е извън изпълнителната власт. Същото важи и за съпруга й, който стартира като третия човек в ПП, но сега статусът му е на много по-ниско ниво.

Като съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е участвал в решението Лорер да бъде издигнат за еврокомисар и е защитил кандидатурата му с ясното съзнание, че няма как да бъде приета, защото ЕНП твърдо щеше да застане зад предложението на ГЕРБ.

В крайна сметка Лорер претърпя поредно фиаско. Особено след като през май ПП- ДБ представиха своя проект за кабинет, в който Лорер отново беше министър на иновациите и растежа. След дълги преговори той, Кирил Петков и много други политически лица отпаднаха от проектокабинета.

Даниел Лорер е само член на парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Нито е съпредседател. както Петков и Атанас Атанасов, нито е заместник. Член е на две комисии — на външната и на тази по иновации и растеж. От позицията си на народен представител обаче Лорер няма достъп до разпределяне на държавни пари, което прави Асен Василев като финансов министър.

Всичко това го карало да се чувства лузър и аутсайдер, оставен от големите играчи на резервната скамейка, откъдето да гледа големия политически мач. Неучастието в разпределението на порциите буквално смазвало Лорер, разкриват колеги на политика от „Продължаваме промяната“.

2 Коментара
  1. ринго казва

    Няма парични потоци-няма комсионни!

  2. Финч казва

    Това са ви драмите на вас, родолюбци! Мъка, голяма мъка е да се живее с 15хил на месец. А народът се топи като лански сняг…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.