Кой плаща? ВСС е мафия, не може да избира главен прокурор

2 7 429

Главният прокурор не е случаен административен ръководител и не може да бъде избран от ВСС, който е компрометиран като авторитет. Това заяви пред БНР адв. Валя Гигова. Тя призова за смирение:

„Малко трябва да се смири ВСС и да спре тази процедура заради авторитета, който е компрометиран изцяло, заради уважението към самата институция, защото тези хора ще излязат от този ВСС, ще отидат отново да правораздават, заради себе си трябва да го сторят, защото те не се справиха“.

По думите й има морални правила, които трябва да бъдат спазени:

„Когато ти като ВСС достатъчно дълго време си вземал решения, които очевидно се оказват погрешни, ами трябва да има малко смирение, малко етичност, малко уважение към респекта, ако щете на обществото, което им показа какво не трябва да правят.

Какъв абсурд – НС като законодателната власт ще приема декларация, за да окаже на съдебната власт какво не трябва да прави – същата тази власт, която частично е конституирана от същата законодателна власт, която продължава да бездейства, за да конституира пълен състав. Имаме 3-месечен срок, в който трябва да се конституира нов състав на ВСС“.

Според нея парламентът трябва да си избере своята квота, както и съдиите.

Реклама

В предаването „Преди всички“ адв. Гогова изказа мнение, че ВСС трябва да остане, само за да върши неотложните за поддържане на държавността действия.

Няма и никаква логика да назначиш за главен прокурор някой, спрямо който има подадени сигнали за разследване, каза тя относно Борислав Сарафов.

Арбитражните дела трябва да са в Министерството на финансите, защото там е концентриран публичният ресурс, категорична бе адв. Гигова по другата наболяла тема. По думите й всички тези дела са срещу държавата заради това, че тя не е успяла да обезпечи нормална инвестиционна среда на чуждестранните инвеститори. Обикновено тези дела са с много голям материален интерес, добави тя и посочи: „Този, който събира парите, е този, който плаща за отговорността на държавата като публично-правен субект“.

„България няма загубено дело като държава“, подчерта адвокатът.

Тя уточни, че в Министерството на правосъдието е концентрирана защитата, която осъществява българската държава в Европейския съд по правата на човека за нарушения, свързани с действащата ни правна система с оглед защита правата на човека. Едното няма нищо общо с другото, категорична бе тя и добави в този смисъл, че не трябва да се прави сравнение на брой загубени или спечелени дела.

Когато периодично се правят опити да се прокара една политика или да се извърши една реформа, това винаги поражда основателно съмнение в нездравия интерес за тази промяна, коментира адв. Гигова.

По думите й по отношение на тази промяна има разнобой във Висшия адвокатски съвет. Според нея в този дебат трябва да участват хора, които нямат конкретен интерес.

2 Коментара
  1. Ъъъ казва

    Самопризнания, че са мафия?? Не са мафия, а са изроди! Начело с Банкянския пълководец. Може пък Мата Хари да е Валю Златев, който да се е прицелил в най-приемливия сценарий с най-мизерната резиденция и най-мизерни те пачки и кюлчета…

  2. А-ха! казва

    ВСС еднолична фирма ли е, боклуци….? Или Валя прокурорката е по – проста и от учителка…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.