Шок! Балдъзата на Брендо осъди прокуратурата

0 10 711

Балдъзата на биг боса Евелин Банев – Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на Брендо за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, печели на първа инстанция делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Това видя „Сега“ в деловодството на Софийския градски съд.

Дишлиева, която е сестра на уж бившата съпруга на Банев Моника Добринова и съпруга на застреляния бизнесмен Константин Дишлиев, настояваше да получи 500 000 лв. обезщетение от държавното обвинение за неимуществени вреди и 15 000 лв. за имуществени. Съдия Валерия Банкова оценява вредите на 21 хил. лв. – 18 000 лв. за болките и страданията и 3000 лв. заради похарченото по адвокати (за толкова Дишлиева е представила документи в съда).

Дишлиева беше обвинена по делото през 2007 г., когато прекара в ареста 3 дни. Процесът приключи окончателно през 2018 г., т. е. 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което прокуратурата не е доказала да е извършила.

Пред градския съд по делото за обезщетение показания са дали майката и близка приятелка на Дишлиева, които разказват колко пагубно ѝ се е отразило наказателното преследване – не само върху социалния ѝ живот и кариерата ѝ, но и здравословно. Медицинската експертиза по делото също показва връзка между тежките заболявания на Дишлиева и наказателния процес.

Съдията не е съгласна, че делото е нанесло непоправими вреди върху професионалното ѝ бъдеще, тъй като „в момента ищцата работи в семейния бизнес като административен директор на верига от хотели, което свидетелства за едно високо ниво на професионална реализация“.

В решението се обяснява, че размерът на обезщетението е съобразен със социално-икономическите условия в страната, а и с това, че осъждането на прокуратурата няма за цел да води до неоснователно обогатяване.

Държавното обвинение трябва да плати още 122 лв. такси и разноски по делото, както и 400 лв. за вещото лице, направило медицинската експертиза.

Решението на градски съд не е окончателно. Както прокуратурата, така и Дишлиева могат да го атакуват пред Софийския апелативен съд.

Реклама

РОДНИНИТЕ

Добринова също беше подсъдима и оправда по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда. И тя води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда. То вече приключи на 2 инстанции. Първоначално прокуратурата беше осъдена да ѝ плати 118 000 лева – 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция обаче това обезщетение беше драстично намалено. Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните ѝ вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв.

Евелин Банев-Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Освен 6-годишната си присъда от България, Банев има и присъди от Италия и Румъния – 20 и 10 години затвор, все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин – от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. Прокуратурата изпрати до украинските власти искане за екстрадиция на Брендо, но претенции за това имат и Италия и Румъния. Оказа се обаче, че Банев е освободен от ареста, тъй като през 2015 г. официално е станал украински гражданин, а Конституцията на страната забранява екстрадиция на техни граждани.

ОЩЕ ДЕЛА

Срещу Дишлиева в момента има висящо и друго дело за пране на пари. То е внесено в съда още през 2014 г. и вече 9 години не може да приключи дори на първа инстанция. Поредното заседание по този процес е насрочено за 26 септември.

Отделно антикорупционната комисия КПКОНПИ води дело за конфискация на имущество от Дишлиева, дъщеря ѝ и майка ѝ. КПКОНПИ настоява от Дишлиева да бъдат отнети 58 597 лв., които са внесени от нея погасителни вноски по кредит, както и 3 083 800 евро, открити в сейф в хранилище на обществен трезор.

Искът срещу дъщеря ѝ е за апартамент на две нива в морското с. Лозенец, а срещу майка ѝ – за кафе-бар от 488 кв. м, намиращо се в Студентски град в София.

Дело за конфискация има и срещу Банев. То се води от 2018 г., а поредното му заседание е насрочено за ноември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.