НОВ ГРАБЕЖ: Ето как се крадат 2 млн. лева с „ремонт“ на джамия

1 14 731

Започналото през април дело по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), в което Центърът за съзидателно правосъдие в Разград иска по съдебен път да получи достъп до доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за криминална схема с ремонт на джамия, предстои да бъде решено.

В доклада от август 2022 година са констатирани 13 нарушения при изразходването на 2 млн. лева, отпуснати от държавата за ремонт на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград, пише „За истината“.

Центърът за съзидателно правосъдие, оглавяван от Георги Милков, води делото  с подкрепата на фондация „Програма достъп до информация“, а адвокат на жалбоподателя е изпълнителният директор на „Програма достъп до информация“ Александър Кашъмов.

На старта на процеса стана ясно, че докладът на АДФИ, поискан от неправителствената организация с констатираните в него 13 нарушения на три закона, е бил предаден на прокуратурата в Разград. По това време още не беше ясно има ли движение по въпросната преписка.

Заради възможността да започне разследване, което да превърне документа в следствена тайна, съдията докладчик Светла Робева реши да отложи процеса. Беше отправен и въпрос към обвинението разследва ли то незаконни действия при разходването на двата милиона лева.

Още на страна на второто заседание на 10 май обвинителното ведомство съобщи с писмо на съда, че е започнало досъдебно производство и над доклада на АДФИ е пусната завесата на следствената тайна. За това кои длъжностни лица се разследват яснота засега няма.

Адвокат Кашъмов, който представлява жалбоподателя, обясни на съда, че следствената тайна, възникнала четири месеца след като гражданските активисти са получили отказ да имат достъп до доклада на АДФИ, в случая няма значение.

Първо: В подаденото заявление за достъп до доклада на АДФИ от август 2022 година заявителят не казва каква точно информация иска. В този случай според ЗДОИ  задълженият да отговори областен управител следва да поиска  допълнително уточнение и да даде на  НПО-то 1 месец срок да посочи какво точно го интересува.

Действащият губернатор не е направил това. На 11.11 2022 г. той просто е отговорил с отказ. Според адв. Кашъмов задълженият по ЗДОИ държавен орган на власт изобщо не е взел под внимание и факта, че става дума за неправилно  разходване на 2 млн. лева публични средства и това само по себе си е обстоятелство с надделяващ обществен интерес. Което автоматично прави казуса решим в полза на питащия.

Що се отнася до започнатото от прокуратурата в Разград досъдебно производство, то датира от месец март 2023 година. Четири месеца след като  областният управител е отказал исканата от гражданските активисти информация. Следователно следствената тайна не би могла да послужи като аргумент за скриване зад завесата на пътя на 2-та милиона лева, предназначени за ремонт на джамията.

Какво мисли по въпроса съдът, предстои да научим в решението на съдия Светла Робева, за което тя заяви, че ще бъде изготвено в срок.

Реклама

Историята на голямата джамия „Макбул Ибрахим паша“ в Разград

Вън от съдебния казус си струва да припомним, че историята и перипетиите, свързани с голямата джамия „Макбул Ибрахим паша“ в Разград са част от  различни саги, които по свой неповторим начин илюстрират историята и нравите по нашите географски ширини.

Построена през XVII, тя е третият по големина мюсюлмански храм на Балканския полуостров и има статут на паметник на културата. Вековната слава на импозантния храм става внезапно опасна през 80-те години на миналия век, когато комунистическият режим провежда т.н. „Възродителен процес“.

За да лиши от духовно убежище подложените на геноцид местни турци, властта затваря джамията с обяснението, че тя се нуждае от  спешен ремонт. И изпраща на строителното скеле музикантите от разградската филхармония, които в условията на социалистическите „доброволни бригади“, следва  да  я измажат поне отвън. Промените след 10 ноември 1989 година слагат край на гаврата с турци и българи, но джамията отново остава  затворена в очакване на ремонт.

И така през 2015 година, след близо 40-годишен застой, неизвестен и до днес злосторник прониква в заключената джамия и залива с бетон средновековните й мозайки. Така керамичният под на бляскавия някога храм завинаги е унищожен. Властта приписва вандалския акт на мистериозен салафит, влязъл нелегално от Турция у нас и похитил културно-историческата сграда. Но не открива нито него, нито свързани със злодеянието му други подбудители или помагачи.

Няколко години по-късно, след като турската държава отремонтира българската църква „Свети Стефан“ край Босфора, правителството Борисов – 3 прави огледален жест и отпусна 2 млн. лева за ремонт на мюсюлманския храм в Разград.

Сега идва ред да разберем как, за какво и в полза на кого са изхарчени те.

Коментар от правния екип на ПДИ:

С Решение № 66 от 23.05.2023 г. на Административен съд – Разград жалбата е отхвърлена, тъй като съдът приема, че при текущо прокурорско производство, доклад на АДФИ въз основа, на който е образувано следствие, попада в обхвата на следствената тайна. Това не е голяма изненада, тъй като се е случвало и преди в административната практика, било е потвърждавано и от съдебната практика.

Въпреки загубата на делото, ползата за прозрачността е извън съмнение. Делото запозна местната общественост с проблем при разходване на бюджетни средства за възстановяването на културен паметник в града. А информацията ще бъде предоставена при приключване на прокурорското производство.

*Текстът е част от редакционното съдържание на месечния бюлетин на „Програма достъп до информация“.

1 Коментар
  1. ЦК на БКП казва

    ЦЯЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМЕТ КРАДЕ ЗА ПОСЛЕДНО И БЯГА
    ИЗВЪН КОЧИНАТА БГ ЗАЩОТО САЩ НИ ВКАРВАТ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.