Обрат! Пропадна сделката за медицинските хеликоптери под наем за 18 000 лева на час

0 9 949

Здравният министър Христо Хинков обяви в събота, че е поискал прекратяване на договора за наем на двата медицински хеликоптера заради твърде високата цена.

„Още като влязохме в управлението, с министъра на транспорта Георги Гвоздейков се договорихме, че това е изключително скъпо и ненужно решение, да се ползва наем на два хеликоптера. Един летателен час е 18 000 лева. Самите хеликоптери могат да дойдат, без да е оборудвана наземната част, без да имаме достатъчно готовност за цялата логистика и без да имаме такава толкова спешна нужда да наемем два хеликоптера за известно време, преди да дойдат нашите хеликоптери“, каза Хинков пред БНТ в събота.

Той обясни, че контрактът трябва да бъде прекратен от Министерството на транспорта, а здравният министър няма идея какви неустойки ще се плащат. Първият хеликоптер под наем се очаква да пристигне през следващата седмица заедно с обучен екипаж.

„Аз съм казал категорично на министър Гвоздейков, защото това е в техния ресор, да прекъснат този договор. Не знам какви неустойки ще има, но моето мнение категорично е, че не ни трябва това. Ще спестим много пари“, обясни министър Хинков.

Реклама

Доставчик на хеликоптерите под наем е италианският оператор Alidaunia (“Алидауния“), който спечели обществената поръчка за наема на два медицински хеликоптера, след като предложи по-ниска цена от конкурента в процедурата – испанския Avincis. Договорът за наем бе сключен за срок от 2 години с възможност за още една допълнителна година.

Поръчката е за наемането на хеликоптерите заедно с екипажите, които да поемат спешната помощ по въздух, докато пристигат купените от Министерството на здравеопазването шест медицински хеликоптера от италианската компания “Леонардо“ с европейски пари от Плана за възстановяване.

Първият български хеликоптер се очаква в края на тази година. Самата “Алидауния“ е лицензиран сервизен център на хеликоптерите „Леонардо“.

“Тези два хеликоптера, които са под наем, се оказва, че не могат да летят нощем“, каза Хинков. Той увери, че остават в сила първоначалните определени срокове за доставка българските медицински хеликоптери.

Едновременно с това здравният министър обясни, че ще положи всички усилия да напредне и работата по проекта за изграждане на специализирана детска болница в столичния квартал “Горна Баня“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.