ТРАГИЧНО: Прокуратурата се издъни по дело срещу убиеца с поршето

0 10 159

Пълен провал за държавното обвинение: Софийският градски съд е прекратил и върнал на прокуратурата делото срещу полицаите, които бяха обвинени за неоказване на помощ при катастрофа и ескорт на пияния тарикат с порше Димитър Любенов, който причини инцидент с един загинал и двама ранени на „Околовръстното шосе“, показа справка на Mediapool. Все още няма мотиви за решението на съда.

Пред разследващите шофьорът каза, че преди катастрофата е бил спрян от полицаи, на които е дал 200 лв. подкуп, за да го придружат като ескорт, защото е употребил алокохол, за което първо Narod.bg съобщи.

Двамата служители на МВР са Любка Гечева и Георги Малински от Шесто Районно управление в София, които след това бяха уволнени от полицията. На първа инстанция столичният административен съд е потвърдил заповедите за уволнение.

Срещу Малински първоначално бяха повдигнати три обвинения – за подкуп, за неизпълнение на служебните задължения и за това, че не е помогнал на пострадали при катастрофа.

Прокуратурата няма доказателства за подкуп срещу другия полицай от патрула – Любка Гечева. Тя бе обвинена за нарушаване на служебните задължения и за това, че не е оказала навременна помощ

Какво правим?

Част от документите от разследването са приложени по делото за уволнението на двамата полицаи.

Шофьорът Димитър Любенов е заявил, че на 24 септември към 22:00 часа е отишъл да вечеря в заведение, където си поръчал ядене и алкохол. След това той се опитал да си поръча услугата „Drink and Drive“, за да не шофира колата си до дома си. Заведението обаче затворило, а шофьор от „Drink and Drive“ не дошъл. Тогава Любенов решил да се прибере със собствения си автомобил.

Реклама

Около 400 метра след потеглянето бил спрян от полицейски патрул. Любенов казва, че до него се приближил полицай – мъж, който не се легитимирал и не му поискал документи. Попитал го дали е пил. Той отговорил, че е пил, но се качил да шофира, защото от „Drink and Drive“ не са изпратили никой.

Тогава полицаят го попитал какво ще правят, а Любенов му казал той да каже какво ще правят. Тогава полицаят му предложил да го ескортира срещу 200 лева, а той точно толкова имал, се казва в показанията.

След това полицаят му казал да тръгва, а той щял да кара след него. Тръгнали в посока ж.к. „Младост“, а 10 минути по-късно станала катастрофата.

Близо четири минути заден ход и престой

Данните от камерите в района показват, че катастрофата е станала в 3:56 часа сутринта. Три минути по-късно в локалното платно на Околовръстния път се е появила и патрулката с двамата полицаи. Това бил моментът, в който можело да се твърди категорично, че полицейските служители вече са забелязали тежкото пътнотранспортно произшествие с обърната кола по таван и разпилени части от катастрофиралите автомобили по всички платна.

13 секунди по-късно патрулката започнала движение на заден ход, без да са включени специализираните светлини и без да показва признаци, че се намира в изключителна близост до тежката катастрофа. Колата подминава отбивката на локалното платно и по този начин пропуска възможността веднага да се озове на помощ.

В първите минути е видно, че полицейската кола се движи или назад, или прави престой в локалното платно. Полицаите не предприемат нищо в продължение на 3 минути и 45 секунди от момента на установяване на катастрофата. Едва в 4:02 часа и 57 секунди, полицейската кола тръгва към мястото на катастрофата.

Полицаят Георги Малински казва, че в 4:00 часа са забелязали ПТП. След това веднага върнали патрулния автомобил на заден ход, за да излязат на централния Околовръстен път, с

цел да обезопасят движението покрай ударените автомобили. Той твърди, че са обезопасили Околовръстното шосе с пускане на аварийните светлини на патрулката.

Съдът не приема аргументите на Малински и колежката му Любка Гечева и потвърждава уволнението им от системата на МВР за нарушаване на Етичния кодекс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.