Нова социология: ПП-ДБ потъва, Румен Радев е №1

2 11 725

Коалицията „Продължавам промяната – Демократична България“ губи най-много доверие сред избирателите спрямо изборите от началото на април, сочи ново социологическо проучване на „Алфа Рисърч“. От агенцията отдават това на съставянето на правителство от тяхна страна, което беше подкрепено от ГЕРБ и в чийто състав външен министър и бъдещ ротационен премиер е бившият еврокомисар Мария Габриел.

Изследването е проведено в периода 20 – 26 юни и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните хора, предаде „Дневник“.

След като на последните парламентарни избори новата коалиция спечели 24.6%, сега за тях сред твърдо решилите да гласуват вота си ще дадат малко над 20%.

ГЕРБ също търпи загуби от подкрепата си за кабинет на „Продължаваме промяната – Демократична България“, но те са значително по-малки. Партията на Бойко Борисов би спечелила изборите, ако те са днес, с 25.1% от вота. За сравнение – в началото на април за тях гласуваха 26.5% от хората.

Реклама

От „Алфа Рисърч“ не отчитат размествания при останалите партии, като в парламента биха влезли отново същите политически сили, които са в него и в момента. „Възраждане“ са трети с 15.4%, ДПС са четвърти с 12.6 на сто от гласовете, а БСП и „Има такъв народ“ са съответно с 8.8% и 4.1%.

От проучването се разбира още, че доверието към кабинета в началото на неговото съществуване е 20%, докато 37% гледат на него с недоверие. По-добър, но също поляризиран начален личен рейтинг има премиерът Николай Денков – 26% доверие и 30% недоверие.

Социологическата агенция отбелязва още, че зад общото управление застават 77% от избиратели на ГЕРБ и 76% от тези на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Над 40 на сто от гласувалите за други партии и всеки трети от неучаствалите във вота също подкрепят решението за кабинет между двете партии.

Президентът Румен Радев запазва най-високо доверие измежду политиците, но рейтингът му ерозира след публичното противопоставяне на формирането на редовно правителство. „За пръв път откакто заема поста, отношението към държавния глава е силно поляризирано, подкрепата – разколебана, а персоналният му имидж с негативен тренд: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално“, уточняват от „Алфа Рисърч“.

Сред партийните лидери Бойко Борисов е с най-висок рейтинг с 20.5% доверие. Зад него се нареждат Христо Иванов (16.9%), Асен Василев (16.5%) и Кирил Петков (15.9%). Най-голямо е недоверието към лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов (59.6%), следван от Кирил Петков (58.5%) и Бойко Борисов (55.6%).

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    А,колко ПРОЦЕНТА от БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ИСТИНАТА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Барселона,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,ХАЗАРТА,“ДЖУДЖЕТАТА“,“Белене“, „Лукойл“, „Росенец“,Капитан Андреево,ПАНАИРА,………………….,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ“герб“???? Колко ???? КОЙ,КОЙ,КОЙ НАРОД ИСКА да бъде ЛЪГАН и КРАДЕН ???? КОЙ ???? Българиооооооооооооооооооооооооооооо!!! НАРОДЕ ????

  2. зеленски казва

    …..“Сред партийните лидери Бойко Борисов е с най-висок рейтинг с 20.5% доверие. Зад него се нареждат Христо Иванов (16.9%), Асен Василев (16.5%) и Кирил Петков (15.9%).“……
    Това, ако са действителни данни, то наистина народа ни или е изперкал и полудял, или тия мисирки си „говорят на ангро“ простотии.
    Че кой българин, ако не е дебил ще гласува за Ристю от Росенец, за Асена Жартиеровна, или про100 Киро парапетов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.