Narod.bg отново точен: Антон Златанов остава шеф на „Гранична полиция“

4 9 727

Комисар Антон Златанов ще остане да изпълнява длъжността директор на главна дирекция „Гранична полиция“, докато не се намери титуляр на поста, съобщиха от МВР за „Сега“. Така вестникът потвърждава новината, която Narod.bg публикува преди десетина дни – на 19 юни, че все пак Златанов ще ръководи това звено от националната полиция.

Самият Златанов първоначално отказа шефското място, защото смяташе, че не би могъл да изпълнява служебните си задължения без пълно обществено доверие.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обаче не се е съгласил с част от аргументите на комисар Златанов, с които е отказал поста началник на „Гранична полиция“. „Той изтъкна няколко лични причини, според които няма да се ползва с общественото задоволство на абсолютно всички. Аз се съобразих с част от неговите изложени мотиви, но с друга част не се съгласих“, коментира Стоянов пред БНР.

Така Златанов остава начело на „Гранична полиция“ въпреки нежеланието му. Не е ясно и колко време ще заема тази длъжност, докато се назначи постоянен директор.

Реклама

Назначението на Златанов се случи само ден след като от поста шеф на „Гранична полиция“ бе освободена Росица Димитрова. МВР не обяви причини за махането й, но вътрешният министър каза, че „тя ще продължи да е част от системата на МВР като държавен служител“.

През 2008 г. Златанов става началник на група в отдел „Специализирани полицейски сили“, а впоследствие е началник на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия“. Той стана известен преди години като специалист по спортно и основно футболно хулиганство. В отделни периоди е началник на сектор „Масови мероприятия“ и зам.-началник на отдел „Охранителна полиция“.

На 13 май 2015 г. е назначен за зам.-директор на СДВР. Именно като такъв той отговаряше за реда при масовите мероприятия по време на летните протести през 2020 г., които бяха белязани от брутално полицейско насилие.

В допълнителна позиция МВР обяви, че „всички направени проверки през годините не са показали вина на господин Златанов за насилието на протестите през 2020 г.“ „В самата нощ на събитията под колоните Златанов не е бил на място и не е ръководил действията на полицията. На него е възложена организацията в следващите дни, именно за да не се стига до повече ескалация на напрежението“, твърдят от МВР.

В периода май – юни 2021 г. Златанов беше и директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. Това е най-краткият период, в който някой е бил директор. Тогава служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков първо сложи Златанов за шеф на СДВР, а след по-малко от 40 дни го махна.

4 Коментара
 1. Ivanov казва

  Умно-красивите си харесаха този, който ги напляска под колоните преди три години. Всъщност ирония няма. Само мангизи и то много! Редовите полицаи плащат 15 хил. евро, за да ги командироват на браздата. В този ред на мисли, колко струва стола на шефа на „Гранична полиция“?

 2. Гошо казва

  Плащат 15к? Абсолютна измислица, ходи ти да видиш колко е готино…

 3. многознайко казва

  Горкия.Дали е виждал зелена граница?
  Неуважаеми малоумни управляващи.Спрете да експериментирате!На времето нямаше изградено възстпиращо съоръжение-нищо.Само жива сила с дълго оръжие и който минеше браздата/не възспиращо съоръжение/ получаваше порция олово.А сега какво?-„охраната“ на границата стана бизнес…..Нарушителите на границата понякога ги „намират“ в София.Майтап отвсякъде.Е дощога ще се майтапите така бе-докога??

 4. Ivanov казва

  Уважаеми, тепърва ще има ресто, за убийството на Веско Монев!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.