С тирове през България: Мафиоти крадат милиони с гешефти, изнасят се в Турция

1 21 475

Плячката от престъпления, които криминални семейни кланове извършват в Германия, често се насочва към Турция, установява журналистическо разследване на германските обществени медии rbb от Берлин и BR от Мюнхен. Средствата текат по различни канали. Един от тях минава през България, като парите се пренасят в моторни превозни средства. Друг неофициален канал е системата „Хавала“, при която парите се „трансферират“ само на базата на взаимно доверие, пише „Дойче веле„. 

Лица, близки до съдебната власт в Турция, съобщават, че пари се пренасят и от пасажери на авиолиниите, които носят суми под разрешения максимум от 10 000 евро. В момента върви разследване, свързано с група жени, пренасяли по този начин пари в Турция. Същите тези жени в Турция изпълнявали и друга роля – на проститутки, които участват в секс партита, организирани от престъпни босове.

Престъпници, търсени в Германия, се укриват в Турция

Според авторите на разследването, цитирано от обществената медия ARD, редица престъпници от турско-арабски кланове, които се издирват с международна заповед за арест, също се укриват в Турция, където водят най-спокоен живот. Един от тях е най-търсеният престъпник в Германия Хейсем Мири. Този човек се издирва от цели 17 прокуратури за деяния, извършени в Германия под многобройни различни идентичности.

Според едно от обвиненията през 2009 година близо до Бремен Мири е извършил едно така наречено „убийство на честта“, възложено му от неговото собствено семейство. След убийството той се укрива в Турция. Германските следствени органи откриват местоживеенето му, но турската полиция на три пъти се проваля при опити да го арестува.

Клановете имат връзки с високопоставени турски политици?

Разследващите журналисти са интервюирали един добър познавач на турското правосъдие, един източник от средите на престъпните кланове в Германия, както и хора от германската полицейска система. Всички те в поверителни разговори изказали предположението, че престъпните кланове имат връзки нависоко в турската политика. Според един германски полицейски доклад през 2017 година например заместникът на Реджеп Тайип Ердоган в ръководството на Партията на справедливостта и развитието се е срещнал в град Залцгитер с неколцина представители на клановете, част от които са уличени в тежки престъпления.

Реклама

Журналистите разполагат и с фотоматериал, който доказва, че представители на същите престъпни кланове непрекъснато търсят близост с турския президент. Така например 73-годишният Мохамед М., който се смята за духовен наставник на клана Мири в Германия, се е снимал заедно с Ердоган. А един друг роднина на най-издирвания престъпник в Германия Хейсам Мири доскоро беше в градското ръководство на Партията на справедливостта и развитието в пристанищния град Мерсин в Южна Турция. Тъкмо там години наред необезпокоявано живее самият Мири.

Телефонни измамници от Турция тормозят германците

Заедно с други престъпници от клана Хейсам Мири изградил в Турция цяла мрежа за телефонни измами в Германия. Схемата е позната: измамниците звънят по телефона, представят се за полицейски служители и убеждават жертвите си да им поверят за пазене парите, с който разполагат в брой, както и други скъпоценности. Журналистическото разследване, цитирано от ARD, установява, че от 2020 година насам са правени 150 000 опита за подобни измами, а нанесените щети до момента възлизат на 120 милиона евро.

В крайна сметка, след като се укрива 13 години от полицията, Мири наскоро е арестуван в Турция по обвинение, че ръководи банда измамници. Турските власти конфискуват негово имущество на стойност 30 милиона евро. Източници в съдебната система на Турция съобщават, че Мири се е опитвал да основава фирми на името на подставени членове на клана. Други роднини от клана пък купували недвижими имоти за него.

По същите канали се изнасят пари и от други престъпления?

Широките разклонения на клана станала видими едва след сериозен анализ, защото членовете на клана се подвизавали под различни фамилни имена. „Много е важно да се знае кой с кого е роднина, кой с кого върти общи гешефти, кой изнася парите зад граница и кой се явява като подставено лице за купуване на недвижими имоти в Германия“, разказва една държавна служителка, която има сериозен принос към разплитането на клановата мрежа. От съображения за сигурност нейното име се пази в тайна.

В рамките на разследването били разкрити и връзки с други казуси. Установени били например връзки между клана Мири и предполагаемата престъпничка Ясемин Гюндоган, за която се твърди, че преди две години е откраднала повече от 8 милиона евро от една бронирана куриерска кола в Бремен. Възниква основателното предположение, че по каналите, по които зад граница се изнасят парите от телефонните измами, може би са изтекли и осемте милиона от банковия обир.

1 Коментар
  1. кочо дръстака казва

    кикиту и очите скоро,много скоро няма да смеят да излязат на улицата

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.