НАПРЕЖЕНИЕ: ПП иска да овладее ДАНС, шефът Пламен Тончев разследва измамите им

3 21 049

Председателят на ДАНС Пламен Тончев скоро ще стане поредният повод за развод в управляващата коалиция.

„Продължаваме промяната“ иска той да бъде сменен, а ГЕРБ-СДС не са съгласни, защото имат договорка с президента Румен Радев да го запазят, твърдят запознати пред „Филтър“. Войната за овладяване на службите за сигурност тепърва ще се разгаря и най-важен е постът на върха в ДАНС.

Проверката на Narod.bg показа наглостта на ПП – от имащите право на глас над 6 600 000 българи за схемаджиите от Харвард гласуваха точно 621 069, т.е., по-малко от 10 процента. С такава смехотворно ниска подкрепа Кирчо и Кокорчо искат да овладеят нашето ФБР, което е меко казано наглост.

Иначе актуалният шеф на ДАНС Пламен Тончев е сочен за приближен до президентските съветници. През 2021 година той беше назначен на поста на мястото на Димитър Георгиев, който беше уволнен заради връзки с партии и съмнения за пристрастност.

Тогава по предложение на служебния премиер Стефан Янев за поста беше предложен подчиненият на Георгиев Пламен Тончев, който беше шеф на ДАНС във Враца и после в Кюстендил. Министрите на бъдещата ПП тогава работиха добре с Тончев, но след раздора им с Румен Радев той остана верен на президента. В кабинета „Петков“ ДАНС вече разследваше корупция и злоупотреби по високите етажи на властта

В парламента през май, когато все още нямаше коалиция между ПП и ГЕРБ именно Пламен Тончев разкри, че някои от министрите в кабинета „Петков“ са работили против интересите на държавата, и посочи случая с изтичането на информация към Северна Македония за влизането й В ЕС, въпреки че не спазва договорките си към България.

Освен това ДАНС работи по случаите „Джемкорп“ с доставките на втечнен газ след началото на войната в Украйна, които случаи са свързани с министри на „Продължаваме промяната“.

Реклама

Неслучайно Кирил Петков беше предложил да бъде вицепремиер в новото правителство с ресор „Сигурност“, казват депутати за ситуацията отпреди месеци, когато ПП обяви министрите си.

Премиерът на кабинета в сянка Асен Василев обаче продължавал да работи за отстраняването на Пламен Тончев като председател на ДАНС заради горчивия опит, който имат от последната година. Желанието на ПП да овладеят службите става ясно и от записа на събранието им, разпространен от Радостин Василев.

„Продължаваме промяната“ дори има свое предложение за наследник на Пламен Тончев В ДАНС. Това е Петър Петров, който е от нейните редици и е одобрен от Атанас Атанасов от „Демократична България“. Петров беше депутат в 48-ото Народно събрание от ПП, а преди това съветваше Кирил Петков като премиер. Работил е в МВР и в ДАНС до 2022 година, когато напуска заради политическата си кариера. В средите на „Промяната“ се знае, че е близък на бащата на Кирил Петков – Петко Петков, иронично наричан от партийците „татко Петко“.

Кандидатът на ПП за шеф на ДАНС обаче среща съпротивата както на президента и на ГЕРБ, така и на останалите партии в парламента.

Причината е силната му обвързаност с „Продължаваме промяната“, което е предпоставка за чадър над техни представители.

Председателят на ДАНС се предлага от Министерския съвет и се назначава с указ на президента. Досега обаче Николай Денков не е направил стъпката, която може да взриви коалицията, въпреки натиска от Асен Василев, твърдят запознати.

Според тях Денков не се решава на този ход, защото Радев може и да не подпише указа и да предизвика хаос и скандали в парламента. Пламен Тончев, както и шефовете на ДАТО, ДАР и Военното разузнаване бяха назначени още при служебното правителство на Радев през 2021 година и оттогава са на постовете си. Според „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ те са верни на президента и са зависими от руско влияние.

Остава висящ въпросът и с главния секретар на МВР Петър Тодоров, който също се назначава и освобождава с указ на президента. Тодоров още е на поста си, но в отпуск заради нежеланието на новото ръководство на МВР да работи с него, за което съобщи първо Narod.bg.

3 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  А,в момента КОЙ го ВЛАДЕЕ ?!

 2. Дедо Пене казва

  В момента го владее хасковският КАУН, за който е време да му поискат импийчмънт, защото работи усърдно за чужда неприятелска държава и мъти водата на всички правителства, които не са русор.оби!
  Служебно Правителство няма други права освен да организира избори, а Прецедентът овладя държавата чрез службите и после се чудим защо сме най-бедните в ЕС…защото искаме да сме като рубашките!!! Ай с.и.к.т.и.р

 3. Schatz казва

  Този Тончев такива глупости изръси в парламента. Веднага трябва да се сменят всички рашисти от службите. А броят на имащите право на глас не е верен, тъй като списъците не отговарят на преброяването. Да се въведе активна регистрация за гласуване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.