ВСС отмъщава: Иван Гешев остава без 280 000 лв. от заплати

2 45 763

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде знак, че може да лиши бившия главен прокурор Иван Гешев от 20-те заплати, които се дължат на магистратите при напускане на система. В случая с Гешев става дума за близо 280 000 лева, защото месечната му брутна заплата с добавките за стаж трябва да е около 14 000 лв.

По-рано през деня бившият главен прокурор обяви, че все още не е освободен от магистратската си длъжност, въпреки че подаде такова заявление. Това става ясно от негов пост във фейсбук. Той критикува прокурорската колегия на ВСС за това, че бави произнасянето си и пита кой се страхува от излизането му от съдебната система, предаде Медиапул.

„Прокурорската колегия никога не е обсъждала и приемала за сведение оставка от Иван Гешев“, каза членът на ВСС Огнян Дамянов по време на заседанието на Прокурорската колегия в сряда. Той намекна, че ВСС смята Гешев вече за уволнен дисциплинарно, което означава, че няма нужда да бъде уволняван отново и няма да си получи обезщетението.

„За да подаде някой оставка, трябва да има качеството на магистрат“, каза Дамянов.

Уловката в случая е, че ако Гешев не изпълнява условията да бъде главен прокурор, той не изпълнява и условията да бъде редови прокурор, защото те са едни и същи. Прокурорската колегия явно смята, че Гешев е махнат на основание, на което се уволняват дисциплинарно и останалите магистрати.

Реклама

Молбата на Гешев за оставка от съдебната система ще бъде включена в дневния ред на комисията по атестирането към Прокурорската колегия през следващата седмица. Според Дамянов колегията има един месец да се произнесе по искането за освобождаване на главния прокурор.

Мога ли да арестувам някой политик

Иван Гешев бе освободен от поста си заради репликата „политически боклук“, произнесена след като кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че ще иска отстраняването му от длъжност. Членовете на ВСС счетоха, че с тази фраза той е уронил престижа на съдебната власт.

Самият Гешев заяви, че още по време на произнасянето ѝ е добавил „извинявам се за израза“. Пред съвета той обясни, че бил много емоционален заради извършения срещу него атентат. Всъщност взривът се случи две седмици по-рано. След това главният прокурор замина за чужбина.

След прибирането си в България той пусна публично запис на негов разговор с члена на ВСС Йордан Стоев. Гешев призна, че е нарочно е излъгал Стоев, че е готов да подаде оставката си, за да види докъде стига „заговора“ срещу него.

2 Коментара
  1. многознайко казва

    Гешев,Гешев…..Виждаш ли с какви хора си работил.И още ще видиш-бъди сигурен.Време е да развалиш омертата за която толкова се канеше.Ясно е,че те държат с нещо,но пък и ти знаеш,че повечето са овазани и ти знаеш с какво и как.Стига си приказвал,че ще кажеш-кажи най-накрая и поне до колкото можеш защити честта си ,ако имаш още такава.

  2. Яни казва

    Гешев: – Ама тука и заплата ли дават?!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.