Кандидати? Лаура Кьовеши търси 7 прокурори да разследват схемите в България

2 79 387

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие утре поредна процедура в опит да запълни свободните места за европейски делегирани прокурори в България. Това се вижда от обявения дневен ред на колегията.

Това ще е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата. Ще се търсят 7 кандидати, тъй като българската квота е от 15 делегирани прокурори, като в момента работят едва 8. След като Прокурорската колегия одобри кандидатите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна участва Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук, пише „Сега“.

Преди 4 месеци европейският главен прокурор Лаура Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, да са бъде проучено каква е причината те да напускат службата един по един.

Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор – Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Реклама

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

Все още няма информация какво е установил одитът на европейската прокуратура, макар че още на 13 март от кабинета на Кьовеши казаха, че той се финализира. Преди месец също обясниха, че не е напълно завършен и няма какво да съобщят.

Преди седмица стана ясно, че година след като правителството даде на европейската прокуратура емблематичната сграда на ул. „Г. С. Раковски“ 134 в София, където се помещаваше СДС, там все още не е започнал ремонт. Зданието е в много лошо състояние и предстоят сериозни реконструкции. По настояване на Кьовеши Висшият съдебен съвет прехвърли стопанисването на сградата на европрокуратурата в София на българския главен прокурор.

2 Коментара
 1. Валентин казва

  Е да не са луди да работят за едната еврозаплата? Друго си е в българската прокуратура , заплата , бонуси , рушвети , а няма и кой да им се бърка в далаверата

 2. J.English MI5 казва

  ЛАУРА КОРДУРА ЛАСКУ по мъж етнически унгарец Кьовеши
  ЛАУРА по произход румънска ЕВРЕЙКА/хазарка/ братоведка на рави МОШЕ ЛАСКУ/румънски еврейн хасид /
  Раво МОШЕ ЛАСКУ разследван от Прокоратурата на ИЗРАЕЛ Суприим кърт/Върховния СЪД/ за ПРАНЕ на ПАРИ в имоти и имотни сделки в полза на премиера БЕНАИМИН НЕТАНЯХУ
  Румънския евреи равин Моше ЛАСКУ е от кръга доверени лица на БИБИ Нетаняху /бушон /перач който върти парите на Нетаняху от далавери
  ЛАУРА ЛАСКУ на иврит ЛАСКУ- крайна СУМА,ТОТАЛ
  Сами се СЕЩАЙТЕ КОИ са КУКЛОВОДИТЕ в СЯНКА на главния ЕС прокурор Кьовеши
  Сега се запитайте ЗАЩО ГЕШЕВ така усърдно се “отъркваше“ в ИЗРАЕЛски кръгове ,викаше израелски специалист и УКРИ жена си стрийптизьорката Детелина и децата в ИЗРАЕЛ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.