Калпав закон спаси богатството на Живко Суджука, Елена Йончева и наркобос

0 25 609

Евродепутатката Елена Йончева, бившият парламентарист Живко Мартинов-Суджука, както и наркобосът Веселин Сандов спасяват богатството си от конфискация след тълкувателно решение на ВКС от май 2023 г. Стотиците клиенти на Темида вадят късмет покрай несъвършенството на антикорупционния закон, приет от парламента по времето на ГЕРБ и след това няколко пъти ремонтиран.

Този закон е така направен, а след това и поправен, че в Страсбург вече мнозина осъдиха държавата. Други късметлии успяха да елиминират делата си за конфискации дори в наши съдилища, като се позовават на двусмислено написани текстове що е имущество и какво представляват незаконно придобитите доходи.

Калпаво скалъпените членове и алинеи доведоха до там, че магистрати с опит да се чудят какво да решат. Затова преди две години е образувано тълкувателно дело по искане на бившия шеф на Комисията Сотир Цацаров, на тогавашния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

Според тълкувателното решение на ВКС съдът вече може да конфискува само налично имущество, придобито с пари от незнаен произход. Който се е изтарикатил да ходи на екзотични екскурзии с кинтите, изкарани по втория начин, или е ял и пил по скъпи ресторанти, плащал е на любовници, скрил е имане от рушвети при роднини, остава един вид недосегаем, понеже подобни средства не могат да бъдат проследени. Не и от КПКОНПИ.

Ако въпросният хитрец си е купил къщи, коли и други вещи с пари, изкарани от заплата, те остават негова собственост, а съдът няма да обсъжда дали са му останали пари да си плаща данъци и други разходи. Дори и счетоводна експертиза да докаже, че легалните му доходи не позволяват подобни разходи, се приема, че това не е проблем на КПКОНПИ. С такъв новобогаташ могат да се занимават данъчните. В най-добрия случай могат да го накарат да плати 10% данък върху доходите си, които е забравил да обяви.

Всичко това може да звучи абсурдно, но причината е капацитетът на народните избраници, които често си оставят ръцете, когато пишат един или друг закон. Не един и двама от тях след това са се възползвали от подобни вратички, особено когато самите те стават клиенти на Темида.

Известно е, че Христо Бисеров спаси имането си от конфискация, също и Масларова, и кой ли още не от високите етажи на властта. Сега се задава нова вълна от късметлии.

Веднага след като излиза тълкувателно решение съдилищата са залети с искания за прекратяване на дела. Сред тях е и бившият добрички депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука. От Окръжния съд в Добрич заявиха пред „Уикенд”, че наскоро са получили искане и от неговите адвокати, и от КПКОНПИ да се спре делото за конфискуване на имотите му. След скандала, известен като „Суджукгейт”, той напусна парламента, тръгнаха съдебни дела и от Комисията поискаха да му приберат имане за над 3 млн. лева.

Сега при положение, че и двете страни са пожелали делото да спре, съдът няма право да им откаже. След половин година най-вероятно процесът ще бъде спрян окончателно, обясниха юристи, защото тълкувателното решение на ВКС го обезсмисля. Заради това нито адвокатите на Мартинов, нито от КПКОНПИ ще поискат да си губят времето в заседания с предизвестен край.

Така Живко Мартинов ще спаси апартамент в Добрич, автомобил „Волво”, дялове в различни фирми и банкови авоари. Съпругата му пък запазва над 120 хил. лв. , а фирма  „Жизел – Ж” – две ниви в с. Дебрене и две аудита.

Реклама

Друг любопитен момент е, че Комисията отправя иск срещу Суджука, жена му и частната им фирма още през 2019 г., а съдът се е натуткал да направи първото заседание по делото чак през юли 2022 г. Дали причината е посещение в ресторант „Осемте джуджета”, можем само да гадаем.

Живко Мартинов вече получи условна присъда от 2 години от ВКС, заради това, че поискал от бизнесмен да му даде тон суджук, който по негови думи бил за Бойко Борисов. През 2017 г. прокуратурата повдигна шест обвинения на Мартинов. Пет от обвиненията отиват на кино, докато прокурори се хвалиха на пресконференции, че имат железни доказателства. И ето че сега Суджука е завел дело срещу държавното обвинение за 200 000 лв. обезщетение за нанесените му страдания. 

Сред спасените от отнемане на пари и имоти и вече и евродепутатката Елена Йончева. Нейните адвокати и Комисията, също на базата на тълкувателно решение на ВКС искат спиране на процеса. От КПКОНПИ обаче трябва да платят на Йончева 1949 лв. разноски по делото, което върви от 2021 г.

Искът срещу нея е за 158 636 лв. Толкова бяха изчислили подчинените на Сотир Цацаров, че са изтеглени от банкови сметки, собственост на Елена Йончева и фирма „Офроуд”. Историята е от времето, когато тя работи в частната телевизия ТВ7, която вече не съществува.

„Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. – обяснява самата Елена Йончева. –  Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична.”

В началото на 2019 г. срещу нея е повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери, както твърди прокуратурата. Поискан е и имунитета й, но Европарламентът отказва. Самата Йончева през цялото време твърди, че е жертва на политически интриги и прокурорски произвол, след като осветява скандала „Барсерлонагейт”.

Покрай пропуските в закона се отървава и наркобосът Веселин Сандов, от когото КПКОНПИ иска отнемане на имущество за 270 бона. Той е спипан в края на юни 2015 г., когато агенти на ГДОБОП откриват стотици растения канабис в три оранжерии в софийските села Мърчаево, Подгумер, Долни Богров. Според прокуратурата те са бизнес на банда, ръководена от Сандов, който се грижел и за продажбата на готовата стока. Наркоземеделецът е изпратен на дело в спецсъда, като е подхванат и от антикорупционната комисия.

Експертиза на доходите му за последните 10 години доказва, че той, макар и да има частен бизнес, няма как със законно изкараните пари да си е купил няколко скъпи лимузини, камион, товарно ремарке и да е скътал към 150 бона. Сандов, разбира се, не е съгласен със заключението на комисията. Твърди, че отдавна върти онлайн търговия в чужбина и така е натрупал парите си.

От разсеяност обаче не подавал годишните финансови отчети на фирмата си. Затова не излизали сметките за произхода на имането му. Съдът решава, че не може да му отнемат придобивките, само защото не е декларирал печалбата си и не е плащал данъци.

Според магистратите борбата с подобни нарушения трябва да се води от НАП, а не от КПКОНПИ. Това е напълно в духа на тълкувателното решение на ВКС. След като губи делото, комисията ще плати близо 5 бона за съдебни разноски, както и хонорара на адвоката на наркобоса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.