ГЕНОЦИД: Ликвидират БГ крави, свине и овце – „вредят“ на климата

11 55 633

Ирландия обмисля да заколи около 200 000 крави през следващите 3 години в опит да постигне целите си в областта на климата и борбата с глобалното затопляне, стана ясно от изтекла в медиите вътрешна бележка на земеделското министерство на страната.

След ропот на животновъди, че остават без препитание, тамошната Агенцията за опазване на околната среда обяви, че намаляването броя на говедата е неизбежно. Ирландия е поела ангажимент да намали с една трета отделяните емисии на парникови газове от селскостопанския сектор до 2030 г, отсякоха чиновниците.

На пръв поглед, новината за задаващият се кравешки геноцид в Ирландия звуци като да няма нищо общо с България. Всъщност, нещата изобщо не стоят така. Намаляването на вредните емисии от земеделието е една от главните цели, заложени в т.нар. „Зелена сделка” на Европейският съюз.

Включително и за България, която е поела ангажимент да ги снижи с 10%, ако искаме да се възползваме от отпуснатите ни 11 милиарда евро за т.нар. „Зелен преход”. Единственият начин да се изпълнят спуснатата ни от Брюксел цел е намаляване бройката на отглежданите крави, свине и овце, категорични са експерти.

Подобно на Ирландия, и у нас за основен враг на климатичните промени са обявени говедата. Вината на иначе симпатичните животни, благодарение на които се радваме на вкусно мляко, сирене, кашкавал и пържоли е, че пърдят и се оригват прекалено често, изпускайки в атмосферата огромни количества метан. Подобни проблеми, но в по-малка степен, има и при другите селскостопански животни. При своята ферментация, изпражненията на овце и свине също отделят прекалено големи количества метан и амоняк.

Според актуални научни доклади, освен въглеродния диоксид (CO2), чиято концентрация в атмосферата през последните десетилетия непрекъснато нараства благодарение на изгарянето на нефт и въглища в електроцентрали, коли и самолети, вина за изменението на климата имат и други отделяни при човешката дейност газове.

На първо място е метанът, става ясно от различни документи на Европейската комисия. До неотдавна неговият „принос” за глобалното затопляне е пренебрегван от учените заради незначителното му съдържание в атмосферата.

Реклама

Последните изследвания радикално променят вижданията в тази насока. А те сочат, че делът на този газ в глобалното затопляне съставлява около 30% от този на въглеродния диоксид, с постоянна тенденция към покачване. Смята се, че основните виновници за покачващите се нива на метан в атмосферата са добива на нефт и газ, отглеждането на ориз и селскостопанските животни.

Доклад, изготвен от Програмата на ООН за околната среда, отбелязва, че стомашно-чревните изпускания добитъка допринасят за 44% от предизвиканите от човека емисии на метан. Докато при горивата тенденцията е ЕС до няколко десетилетия да забрани тяхната употреба, а ориза не е често срещана култура по полетата в Европа, то проблема с крави, овце и свине няма как да бъде решен, ако хората не намалят употребата на сирене и месо.

Най-големи замърсители са кравите, твърдят еколози и политици. Направените разчети показват, че пърдейки и оригвайки се, една крава отделя годишно стотици килограми метан.

Както е известно, целта на ЕС е до 2050 г. да постигне климатична неутралност, борейки се срещу предизвиканите от човека изменения в климата и глобално затопляне.

Част от този план е и намаляването на емисиите от земеделието. Това може да стане с намаляване на отглежданите животни и съответно и промяна в навиците на хранене на хората. Учени вече говорят, че трябва да се завърнем към „неделния семеен обяд”, имайки предвид старата традиция месо да се приготвя веднъж седмично като специално ядене. Подобна промяна ще е доста трудна, заради което в еврокомисията вече се обсъждат и мерки за намаляване броя на отглежданите животни в съюза. От налагане на нови данъци на фермите, до финансови стимули да се пратят под ножа овце, свине и крави.

Че ограничения за животновъдите ще има, е безспорен факт. Спорът в момента е за кои фермери да важат новите правила. Правителства и евродепутати са разделени в позициите си. Едни искат данъци да плащат само фермите, отглеждащи над 350 крави, а други настояват бройката да падне до 150. Спорът тепърва ще се решава в Европейския парламент. Така или иначе, изискването България да намали с десет процента отделяните емисии на парникови газове от селскостопанския сектор до 2030 г. си остава.

Всъщност, борбата с метана от селскостопанските животни върви не само в ЕС.

Нова Зеландия, където се отглеждат 10 милиона говеда и 26 милиона овце, е сред първенците в света. От 2025 г. фермерите там ще трябва да плащат специален данък за газовите емисии от своите животни.

11 Коментара
 1. тука има_тука нема. казва

  Евро_атлантическите „ценности са убийствени

 2. Lucid & Ferrous казва

  Както е известно, целта на ЕС е до 2050 г. да постигне климатична неутралност, борейки се срещу предизвиканите от човека изменения в климата и глобално затопляне.
  ЕС или са идиоти, или ни считат за идиоти, но най-вероятно и двете.
  ПричИните за глобалното затопляне cА:
  1. Смяната/блуждаенето на магнитните полюси. При смяна на магнитните полюси, магнитното поле отслабва, атмосферните слоеве падат надолу и изтъняват. И Слънцето вместо да топли, ХАПЕ. Сетих се 1991 защото съм хай сенситив и защото чета научно-популярна литература от инфант. ЗАЩО 1991, вж. Spaceweather.com
  Доказателство: Компаса на телефона ми сочи север на доста северо-изток, в къщата ми, която беше идеална ориентация север-юг. Проверете си го сами.

  2. Наклонът на оста на Земята се е изместил, но не заради черпенето на подземни води от хората, както твърдят корейски учени, а след земетресението в Чили, 9.5, 1960. Подозирам, че и това във Фукушима е допълнило пейзажа.
  Наклонът на оста на Земята, в резултат географията и климата, се променял много пъти по най-различни причини – циклични явления, удар от астероид, мощни земетресения и др.

  3. Поведението на Слънцето. Поведението на Слънцето е повече от странно, е да кажем за скромните ни познания до сега. На определен цикъл звездата ни минава в микро-нова и изхвърля отпадъчен материал под формата на плазмени джетове с температура между 8 000 – 11 000 C°. Ако един такъв джет „оближе“ Земята само за няколко секунди, ще разтопи всичко по пътя си.
  Доказателство: Разтопения до стъкло пясък в Сахара и стъклените топчета от Луната, които китайците донесоха. За последствията от микро-нова да не говорим.

 3. Неразбрал казва

  Абе защо само за евро… ценности се говори/пише??? Къде е останалия свят и какви мерки предприемат в същото време те? Да не би само Европа да е на картата на света, или „ние“(макар че точно БГ едва ли) допринасяме най-много за тези „негативи“. И сякаш никога на Земята е нямало промяна в климата(без развитата човешка, пакостяща цивилизация). Май е само предтекст за нещо друго, а?

 4. многознайко казва

  Интересно що в Германия не вземат да си ликвидират говедата?
  Видяла жабата,че подковават вола и……знаете.Като гледам какво живитновъдство имаме тук-направо се разплаквам от умиление.А спрете с глупостите бе-пак ви се привижда далавера с еврофондове.Далавераджии.Преди да ликвидирате нещо-кажете какво сте създали!

 5. Lucid & Ferrous казва

  Знайко, в Холандия и Белгия също закриват краварници и свинарници, имаше големи протести на фермерите, но нашата преса нищичко не ни каза. И в Канада, и в Щатите…, палят се умишлено фабрики за хранителни продукти, с модификация на времето се унищожава реколтата на фермерите.
  Целта е да ни принудят да ядем клетъчно месо. И го ядем отдавна. Иначе световните елити ядат само продукти, произведени в био-ферми. Журналисти засекли Клаус Шваб да си похапва крехко печено от специално отгледани еленчета. За оФчото стадо – боклуци.

 6. Lucid & Ferrous казва

  Brighteon Broadcast News, June 23, 2023 – ENGINEERED FAMINE: Weather weapons causing CROP FAILURES across Midwest

 7. Lucid & Ferrous казва

  Значи, четвърта година, е поне моите наблюдение са толкова, като зацъфтят череши, праскови, кайсии, сливи минават самолети и разчертава небето с трейли. Като се събере достатъчно влага, минават повторно и ръсят с псевдомонас сиринге. Тази бактерия, и сребърният йодид, се използват за засяване и вплътняване на облаци ( проверете си го в нета). Завалява сняг!? (е как пък през май и точно тогава!!!???, и то от 4 години) и всичко се оманява къде на цвят, къде на дребен плод, а самите дръвчета сълзят клей и в повечето случаи изсъхват.
  На пазара – кайсии, череши, огромни ягоди като от реклама. Обработени по технологията Apeel. Компанията Apeel Sciences е създадена с грантове на фонда Мелинда и Бил Гейтс. Бил Гейтс пък е лобист на бг-милиардера Свинаров, с партизанското име Домусчиев …

 8. Lucid & Ferrous казва

  Ябълки, купени преди два месеца, стоят на шкафа, не са мръднали – сякаш са току що откъснати.
  June 2, 2023 at 6:56 pm
  What has been omitted from this discussion is the bodily process of these glycerides, the affect on the body, the solvents used and the residual substances left behind. This is what I have found out:
  1) monoglycerides and diglycerides form triglycerides in the body which is attributed to the hardening of the artery walls thus causing arteriosclerosis and pancreatitis
  2) the solvents used include ethyl acetate and heptane which affects the CNS, also causing headaches, nausea, drowsiness and possible permanent damage to CNS.
  3) Neutralising agents are added which are carcinogenic which include: Palladium( Toxic), Arsenic ( eyes, liver, skin issues), Lead (affects body systems), Cadmium (kidney, bone issues) and Mercury (brain)
  According to Apeels’s literature these chemical are not EXPECTED to go through the skin( so not tested it then?) but bear in mind the skin is the most nutritious part.
  За да не ме обвините в изкривяване на информацията, не превеждам.
  Технологията Apeel е създадена в интерес на производителите и доставчиците, а не на потребителите.

 9. Lucid & Ferrous казва

  Народ.бг, да не забравите да пуснете половин км спам – иначе, току виж са ви издърпали ушите.

 10. Митев казва

  Днес животните,утре нас и да забравяме,че пари не се ядът само са разменна монета …..

 11. Митев казва

  Днес животните,утре нас и да не забравяме,че пари не се ядът само са разменна монета …..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.