В чашката на яз. „Ивайловград“: 900 бона от ЕС похарчени за незаконен обект (СНИМКИ)

4 94 621

Зона за отдих за близо 900 000 лева в чашата на язовир „Ивайловград“, изградена с европейски средства ще бъде премахната, защото се оказа незаконна.

Демонтажните дейности се извършват от Община Ивайловград, която бе задължена от Регионалната дирекция за национален строителен контрол(РДНСК) да направи това. От строителната инспекция през април направиха проверка и установиха противоречие със Закона за водите.

Проверяващите констатираха, че изградените осем обекта (хангар, навес, беседка, осветителни тела, детска площадка) и подходите от чакълирания път до тях са изпълнени под кота +130,75 м,  като по проект те трябва да бъдат изпълнени над кота 131,00 м.

От РДНСК установиха, че възложителят, Община Ивайловград и други институции са извършили много нарушения при реализирането на този проект. Той е изграден със средства от програма за Трансгранично сътрудничество, а стойността му е 460 000 евро, т.е., над 900 000 лева.

Реклама

В писмото на РДНСК до кмета на община Ивайловград – Диана Овчарова, е записано, че „следва да разпореди извършване на проверка по случая за предприемане на действия по реда на чл. 225а от ЗУТ“. Посоченият член гласи, че кметът трябва да издаде заповед за премахване на незаконния строеж.

Кметът отговори, че ще изпълни предписанието и то вече е в ход.

По време на реализиране на проекта, Диана Овчарова непрекъснато отричаше да има нарушения при изграждането му и даже убеди Общинския съвет на заседанието си на 5 май т.г. да отдели щатна бройка за охрана на обекта. 

Решението, въпреки че ситуацията беше ясна още тогава, бе подкрепено от мнозинството в ОбС на града, доминирано от ГЕРБ.

На информационната табела трябваше да пише, че е изграден по проект „Подобряване на условията за достъп до природни, културни и туристически обекти чрез създаване на зони за отдих и туризъм в землището на с. Ламбух, община Ивайловград“, с подобект „Туристически път до язовир „Ивайловград . Табелата остана на това място само един ден, а след това бе махната.

Сега на табелите има само обща информация за язовир „Ивайловград“. С нарушенията вече се занимава и икономически полиция.

4 Коментара
 1. Пецата казва

  Нещо което е изградено,не е нужно да се затрива. Но все пак е България.

 2. Аноним казва

  Сега всички които са се облаци и незаконно да си върнат заграбеното.

 3. Човек от народа казва

  Пропита държава само се краде и нищо не се прави ,затова сме на това дередже ,нека Тиквата и Кокорчо да ни управляват още направо да ни затрие тая утайка крадлива

 4. Ивайло Вградски казва

  Публична тайна са кражбите за десетки милиони от една много малка и бедна община. Къде е прокуратурата ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.