С какво прокуратурата държи на каишка Корнелия Нинова? (ДОКУМЕНТИ)

0 17 815

Корнелия Нинова смяташе да подкрепи ротационния кабинет на ПП-ГЕРБ срещу три министерски поста, за което Narod.bg подробно писа. Договорката била социалистите да получат МРРБ, Министерството на труда и социалната политика и икономическото ведомство.

Изненадващо, обаче, след среща с бившия вече главен прокурор Иван Гешев, проведена на 15 май, на която Нинова поискала държавното обвинение да подпука враговете с партиен билет Кирил Добрев и Моника Станишева, соцлидерката даде заден и отказа да подкрепи правителството.

„Шалтерът“ на соцлидерката бе дръпнат именно от Гешев поради разследвания в Софийската градска прокуратура срещу Корнелия в качеството и на вицепремиер и министър на икономиката в печалния кабинет на Кирил Петков.

На 1 септември 2022 г. Министерството на икономиката съобщи, че служебният министър на икономиката Никола Стоянов е разпоредил всички документи, свързани с паричните преводи на държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ към офшорни зони, да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата.

Тези преводи са направени, когато начело на „Кинтекс“ все още са хората, назначени по времето, когато Министерството на икономиката, принципал на държавното дружество, е ръководено от вицепремиера и министър на икономиката в кабинета „Петков“ Корнелия Нинова, предаде Breaking.bg.

Още на 11 август 2022 г. ДАНС влезе в държавната оръжейна компания, като на следващ етап бе потвърдено, че за един ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай.

Това се случи в същия ден, в който бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов – уволнен от Корнелия Нинова, съобщи за схема за източване на дружеството чрез изплащане на комисиони към частни фирми, които, уж, са съдействали на компанията за печелене на търгове. Така дни преди идването на служебното правителство на офшорка в Дубай са изплатени 800 000 лв.

“По инструкции на фирмата от офшорната зона „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, за които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец”, твърди още икономическото министерство, ръководено вече от Никола Стоянов.

На 5 септември 2022 г. в свой пост във фейсбук лично министърът Стоянов пита дали в министерството не била предварително подготвена схема за източване на държавните дружества, които са под неговата „шапка“.

На същия 5 септември икономическото ведомство официално съобщи, че проверява шефа на министерския кабинет на Нинова Калоян Методиев за договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв., сключени с държавни компании в системата на министерството на икономиката с една определена юридическа кантора. По-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване.

„Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове“, твърди още министерството на Никола Стоянов.

И заключава: “Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи.”

След сезирането на „другите специализирани органи“ данните за тези схеми за източване на държавните компании в системата на икономическото министерство сякаш потъват в „черна кутия“. Не, не потъват, а са „на трупчета“ и както се вижда през последния месец могат да бъдат активирани по всяко време от прокуратурата.

Реклама

Далаверите на Нинова не са от вчера. Тя има „тежко наследство“ от прокурорски разследвания срещу нея през годините назад, но те винаги приключват с хепиенд за шефката на столетницата. Докато някой висш прокурор не „прояви съвест“ и реши пак да ги възобнови. Знае ли човек?

Договорът за продажбата на „Техноимпекс“ на РМД с шеф Корнелия Нинова

Корнелия Нинова първо бе замесена в аферата „Техноимпекс“. Дамата бе „спусната“ в печелившата държавна външнотърговска фирма при кабинета на Иван Костов и ОДС под давлението на шефа на парламента Йордан Соколов, чиято дъщеря бе състудентка с Нинова. А зетят на Соколов Христо Михайловски бе зам.-министър на икономиката.

„Парашутистката“ Нинова става изпълнителен директор на дружеството и ръководи РМД-то, което приватизира фирма с активи от 3 милиона лева и наличност от 1,8 милиона лева през 1999 година за… 700 000 долара в компенсаторки.

През 2017 година на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова към главния прокурор Сотир Цацаров дали соцлидерката е разследвана за далаверата „Техноимпекс“ той отговаря, че не е имало никакви прокурорски проверки, нито сигнали срещу нея. А шефката на БСП твърдеше наляво и надясно, че е „проверявана стотици пъти“ за „Техноимпекс“ и всичко било чисто.

На финала приватизираната държавна фирма е източена и унищожена тихомълком от Нинова, която я напуска през 2003 година, за да се влее в редиците на БСП. По-късно се оказва, че другарката не е плащала 5 години осигуровки на над 40 служители, които пили една студена вода и останали с намалени пенсии.

В правителството на Станишев – Тройната коалиция“, Корнелия Нинова цъфва като зам.-министър на своя партиен гуру Румен Овчаров, станал известен като Р.Овч., в Министерство на икономиката.

Тя отговаря и за Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, търговията с оръжия и офсетните споразумения, свързани с доставки на армията. Нинова става председател на Управителния съвет и на две стратегически предприятия – Международен панаир Пловдив и на „Булгартабак Холдинг“ АД.

През 2007 година гръмва скандалът със злоупотребите в „Топлофикация“-София и ареста на шефа й Валентин Димитров – Вальо Топлото.

Оказва се, че следователката, която води разследването – Татяна Шарланджиева, е приятелка на зам.-министъра Нинова още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Според събрани от прокуратурата със СРС записи Нинова е въздействала на Шарланджиева да „пази“ бизнесмена Красимир Георгиев (Фронтиер) от наказателно преследване по делото „Топлофикация“.

Красимир Георгиев е състудент на тогавашния министър на икономиката и енергетиката, Румен Овчаров, и бивш съдружник на съпругата му, както и участник в едноименен олигархичен кръг, свързан с енергетиката и гравитиращ около БСП. В процеса на следствието се разбира, че е замесен и министър Румен Овчаров.

Бъдещата соцлидерка бе извикана на разпит в прокуратурата, но вдигна високо кръвно и се наложи да лежи в „Пирогов“.

Нинова е отстранена с решение на премиера Сергей Станишев от поста на заместник-министър през май 2007 г. Нинова твърди, че са я замесили в скандалите с „Топлофикация“ и „Булгартабак“, защото не е удовлетворила икономически интереси на тогавашния директор на Националното следствие Ангел Александров, близък до ДПС.

Въпреки че е освободена от МС, Нинова е избрана след това във Висшия съвет на БСП. Тя остава и в ръководствата на Пловдивския панаир и „Булгартабак“ до тяхната приватизация през 2009 г.

От скандалите „Фронтиер“ и „Вальо Топлото“ Нинова излиза чиста като сълза. Засега. Кое не е ясно?

Двете разследвания срещу Нинова в прокуратурата не са единствените. Ще може ли държавното обвинение да каже какво става със сигналите на бившия директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов срещу Нинова за нелегален износ на оръжие към Украйна, маскирано като износ за Полша? Докато Нинова се пенеше как „нито пирон, нито патрон“ няма да позволи да излезе от България в посока Украйна. Разследванията държат Нинова „на трупчета“ и я „активират“ с копче ENTER, когато трябва.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.