Извънредно! Проверка търси незаконни строежи в сарая на Доган

0 26 827

Община Бургас е започнала нова проверка за незаконно строителство на територията на т.нар. морски сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“ край Бургас. Става дума за неговата оранжерия за „биокраставици“, станала популярна по време на мащабните граждански протести на „Росенец“ през лятото на 2020 година. Тогава Доган показа пред бТВ вътрешността на имението и разказа, че отглежда рози, биокраставици и домати. Както се оказа, обаче, оранжерията няма документи.

За новата проверка става ясно от отговор на общината след запитване по Закона за достъп до обществена информация от гражданския активист Николай Неделчев, който той предостави на Mediapool

В края на миналата година Върховният административен съд окончателно реши спора за оранжерията в полза на почетния лидер на ДПС. Причината е абсурдната заповед на община Бургас, в която площта на съоръжението е описана толкова погрешно, че направо е съмнително.

През август 2020 година, веднага след гражданските протести, служителите на община Бургас започнаха да се интересуват от лятната резиденция на Доган в „Росенец“. При назначените проверки бяха открити няколко незаконни постройки на територията на имота и бяха издадени заповеди за премахването им. Сред тях бе оранжерията.

Реклама

Любопитното е как служителите на община Бургас бяха измерили площта на оранжерията при първата проверка. Те установиха, че парникът за зеленчуци е с размер 500 кв.м. За такива обекти са нужни инвестиционен проект и строителни разрешителни.

Издадена бе заповед за събаряне за сметка на собственика. Както е известно, официалният собственик е фирмата „Хермес солар“. Тя веднага обжалва заповедта пред съд.

Вещото лице по делото обаче установява, че вписаната в заповедта за събаряне площ е толкова грешна, че няма как да мине пред съда. Оказва се, че не става дума за една оранжерия, а за три. Те са свързани една с друга. Общата им площ е 912 кв.м., което е почти два пъти по-голяма площ от тази, указана в заповедта на кметството.

Върховният съд казва, че от издадената заповед за премахване не се разбира кой точно обект трябва да се премахне, защото общината е записала, че оранжерията е 500 кв.м. Сега община Бургас ще прави втори опит да измери оранжерията, ако тя все още съществува.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.