ФИНАЛ: ПП се развежда с ДБ за местния вот

0 16 603

Коалицията между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” в парламента няма да бъде възпроизведена на 100% за местните избори. И се очаква наесен в много области всяка от двете формации да защитават свой кандидат – като пред развод. Това показа проучване на “24 часа” сред нагласите на депутати и структури на ПП и ДБ.

Към момента официално няма издигнат нито един кандидат никъде из страната. Очаква се стартът да бъде даден с представянето на кандидата за кмет на София Васил Терзиев, но от 15 май насам то вече два пъти се отлага и като нова дата е сочена 27 юни.

За останалите градове все още няма одобрено нито едно име, продължават да текат номинациите, разкриха от ПП-ДБ, без да дават яснота кога ще бъде финализиран процесът.

Първият сигурен развод между двете формации се очаква да е в Бургас. Там хората на Кирил Петков и Асен Василев ще подкрепят коалиционния си партньор и мандатоносител в миналия парламент Константин Бачийски от “Средна европейска класа”. Преди да стане депутат, бе два мандата общински съветник, а на местния вот през 2019 г. игра от името на своята партия.

Бачийски не отрече слуховете, че името му може да се обсъжда като евентуален кандидат на ПП, и заяви готовност да се кандидатира за кмет, ако получи номинация и подкрепа от съпартийците си.

12 г. съм се борил срещу ГЕРБ и ДПС. Компромиси няма да правя – хората ще знаят, че ако гласуват за Бачийски, получават Бачийски, а не някой друг. Още повече имам опит от 3 мандата като общински съветник, имам и готов план за Бургас и съм се доказал, че мога да нося отговорност, заяви депутатът. И припомни, че лично Кирил Петков още преди да стане премиер, го е оприличил като “лицето на промяната в Бургас”.

От ДБ още нямат кандидат, но се спряга името на настоящия депутат Димитър Найденов. Преди да влезе в парламента, предприемачът юрист с 30-годишен опит в сферата на туризма, е бил общински съветник в родния си град. Той бе и активен участник в събитията около “Росенец” през лятото на 2020 г.

В Пловдив двете формации също най-вероятно ще се явят отделно. Там въпросът кой да бъде номиниран, е спорен дори в рамките на “Демократична България”.

Реклама

От месеци се лансира идеята кандидатът да е депутатът Манол Пейков от “Да, България”. Издателят и настоящ депутат влезе в НС с 4435 лични преференции и стана известен с акциите си в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна, като изпрати там дори генератори за ток. От ДСБ пък стоят зад народния представител Йордан Иванов, който бе областен управител в правителството на Кирил Петков. Като евентуален претендент от страна на “Продължаваме промяната” се спряга друг член на парламента – Росен Костурков.

От ПП били склонни на компромиси в името на обща кандидатура, ако това не е Манол Пейков.

Във Варна пък от ПП са си харесали бившия областен управител от времето на кабинета “Петков” Благомир Коцев. Самият той потвърди преди време, че е едно от възможните предложения, но решение още не е взето. От ДБ пък спрягат депутатката Стела Николова, която на изборите през 2019 г. остана трета с 8,67%. Адвокатката е известна в морската столица като защитник на обществени каузи, през 2019 г. бе кандидат за кмет на ДБ и преди да влезе в парламента, бе общински съветник.

Запознати обаче допускат, че е възможно във Варна ПП и ДБ да се разберат и да излязат с не толкова тясно партийно обвързано име, което да им даде шанс срещу настоящия кмет и потенциален бъдещ кандидат Иван Портних от ГЕРБ. Но освен неговото име се спрягат още имената на Атанас Стоилов, успешен и многогодишен кмет на Аксаково, на Христо Христов, кмет на район “Младост”, на Евгени Станимиров – ректор на Икономическия университет, за когото обаче не е сигурно коя партия ще го ухажва.

Хората на Кирил Петков и Асен Василев в Търново трескаво търсят кандидат за кмет, който да може да се изправи срещу управляващия 3 мандата Даниел Панов от ГЕРБ.

Нагласите били коалицията ПП-ДБ да играе заедно на местния вот. От ПП не били готови да приемат за обща кандидатура лице от по-малкия си партньор (макар такива да загряват за наесен). Търсят по-ярка и обединителна фигура сред бизнеса и дори в средите на ГЕРБ.

Разговори са водени с бивш депутат на Борисов, но той отказал категорично, казват отлично запознати с партийните маневри. Слух в друга посока пък лансира като възможна обединителна кандидатура за кмет настоящия депутат от ПП-ДБ Явор Божанков. На предишните местни избори той игра за кметския стол в Горна Оряховица, но вече бил жител на Търново, а целите му – по-високи. Изпращането му да води депутатска листа в Габрово обаче е ясен сигнал, че младото острие е приемано с резерви и от ПП, и от ДБ на местно ниво, което прави този вариант малко вероятен, смятат анализатори.

Почти сигурно е, че сегашният кмет на Враца – Калин Каменов, ще се кандидатира за трети мандат. Кого ще изправи срещу него ПП-ДБ, все още не ясно. От “Демократична България” настояват това да е председателката на областното им ръководство Владислава Лакова. Сега тя е общински съветник и зам.-председател на общинския съвет. Според слуховете обаче сегашната депутатка от ПП Деница Симеонова не била доволна и лобирала за баща си – Димитър Симеонов.

Той е бивш шеф на пощата във Враца, бивш шеф на общинското дружество “Обредни дейности”, сега се занимава с търговска дейност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.