Услади му се! Кирил Петков играе за кмет на София?

1 11 593

Кирил Петков ще е най-вероятният кандидат за кмет на София, който ще бъде издигнат от „Продължаваме промяната“ на предстоящите през есента местни избори, научи „Уикенд“. Според няколко независими един от друг наши източници, кандидатурата на бившия премиер и лидер на „Продължаваме промяната“ вече е обсъдена с коалиционния партньор „Демократична България“, като лидерите на десните Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов също са подкрепили номинацията му.

Само преди дни името на Кирил Петков неофициално беше споменато като най-вероятния български кандидат за еврокомисар, който да замести на поста напусналата Брюксел Мария Габриел. Твърде вероятно е обаче председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да наложи вето върху кандидатурата на Кирил Петков и България да остане без еврокомисар до изтичането на мандата на Европейския парламент, който е през лятото на 2024 г.

„Кирил много трудно ще бъде назначен за еврокомисар, макар да е имало предложение именно той да замени Мария Габриел. Другото спрягано име от България е на Христо Иванов. Най-вероятния развой на събитията е България да остане без европейски комисар“, категоричен е източник на „Уикенд“.

Според функционери от „Продължаваме промяната“, идеята Кирил Петков да бъде кандидат за кмет на София се е зародила още след парламентарните избори, тъй като по време на изтощителните преговори за съставяне на редовно правителство е станало известно, че в партията на Бойко Борисов има огромна съпротива срещу даването на министерски пост на харвардския възпитаник.

Съвсем доскоро се смяташе, че на предстоящите местни избори кандидатът за кмет на София на „Продължаваме промяната“ и ДБ ще е милионера Васил Терзиев, доскорошен изпълнителен директор на софтуерната компания „Терелик“ и наследник на две поколения служители на Държавна сигурност.

Вето върху номинацията му обаче неочаквано е дошло от лидерите на ДБ Христо Иванов и ген. Атанасов, които били на мнение, че мултимилионера Васил Терзиев е неразпознаваем за столичани и че е много вероятно да загуби битката за кметския стол в София.

Реклама

Васил Терзиев беше един от спонсорите на предизборната кампания на „Продължаваме промяната”. Той и неговият съдружник от „Терелик“ Светозар Георгиев се оказваха от IT експертите, за които от ПП казаха, че ще разчитат за кампанията си още през 2021 г.

Тогава Светозар Георгиев дари 80 000 лв., а Васил Терзиев – 50 000 лева. Вътрешна социология, която партията поръчала, установила, че той не би могъл да спечели изборите. Една от причините е, че има състояние от над 150 милиона евро – да, напълно честно изкарани пари и с платени данъци, но в бедна държава като България огромното му богатство би могло да бъде използвано срещу него и да се правят неприятни внушения.

„Навремето именно това спъна кандидата за кмет на София – банкера Венцислав Йосифов, който загуби от Софиянски. По същата причина и Марешки не успя да стане кмет на Варна. България не е Америка, тук богаташите са недолюбвани”, коментират политически анализатори.

„Почти сигурно е, че Кирил Петков ще бъде кандидатът за кмет, който ще бъде издигнат от „Промяната“ и ДБ. Засега обаче съществуват противоречия кои да водят листата за общински съветници. Има няколко предложения, като най-обсъжданите имена са на Трайчо Трайков и на Борис Бонев“, разкрива функционер от „Продължаваме промяната“.

Според думите му около кандидатурата на Кирил Петков за кмет на София нямало разногласия между лидерите на ПП и ДБ, тъй като на последните парламентарни избори тази пролет в столицата за коалицията ПП-ДБ гласуваха 44% от избирателите.

Междувременно Борис Бонев вече не крие раздразнението си от факта, че няма да бъде подкрепен от ПП-ДБ на местните избори. Лидерът на „Спаси София” преди дни заяви, че е силно смутен от ротационното управление.

1 Коментар
  1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    кики осеминителя да не е фърлил око на дъртата фъндъкова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.