Проф. Николай Слатински: Украйна ще победи!

17 18 763

Рашисткото варварство в Каховка нанесе на Украйна, на Европа, на Запада, на Демократичния свят и на всички нас, които сме за Украйна, много тежки удари – поне четири, кой от кой по-тежки.

Първият удар е самото бедствие, което рашисткото зверство причинù. Това бедствие има и ще има за години наред огромни ущърби и трудно преодолими последици – екологически, социални, икономически, финансови и др. Ненапразно Женевските конвенции забраняват посегателствата срещу подобни обекти тип язовирни стени. Разрушаването на такъв обект е равнозначно по вредите, които то нанася, на използване на оръжие за масово унищожение.

Вторият удар е, че бе внесен силен разкол на Запад като оценка – кой извърши безпрецедентното варварство. Самият факт, че при цялата очевидност, че извършители са рашистите, сред немалка част от западните политици, медии, експерти и лидери на общественото мнение се появи абсолютно необоснованото предположение, че Украйна може да извърши подобно самопрострелване с дясната ръка в лявото слепоочие, говори за криза в доверието към Украйна сред тези среди.

Да припомним и постоянното бичуване на корупцията в Украйна, подкопаването на лидерството на президента Зеленски, допускането за правота на претенциите на Русия да притежава Крим в частност и Донбас като цяло. Това е отвратително недоверие към Украйна, което може да породи съответните брутално неизгодни решения спрямо нея.

Третият удар е изземването на информационно-пропагандното преимущество и свързаната с него манипулационно-психологическа инициатива от онези кръгове извън Запада, които тайно или явно симпатизират на Русия. Те бяха в криза, в паника, изглеждаха натикани в ъгъла с неморалната си позиция. Сега те възкликнаха – аха, Украйна с нищо не е по-добра от Русия! Зверството в Каховка веднага им послужи за повод и със задна дата придаде нова сила на всякакви разни планове за замразяване на Войната, лансирани от кого ли не извън Запада – африканци, индонезийци, южноафриканци, бразилци, араби, виетнамци…

За първи път от началото на войната Украйна трябва за нещо да се оправдава, а на нея ѝ е трудно да се оправдава, защото няма за какво да се оправдава. Пак казвам – абсолютно очевидно е, че по военни, политически, психологически и пропагандни причини Рашистката Фашизация извърши това зверство.

Трудностите, които изпитва Украйна, изпадайки в позиция да се оправдава не са, че тя не може да докаже, че рашистите са извършили зверството, а заради шока, че година и половина след началото на тази бандитска война, след безбройните жестокости и безчовечности на рашистите, все още има някой, който се съмнява, че те са способни на тези и на още по-големи зверства.

Четвъртият удар е възобновеният страх на Запад от използването от Путин на ядрено оръжие. Постепенно този страх (а аз писах за него – страхът от самия страх) бе започнал да бъде преодоляван. Сега пак започна старата песен на нов глас – значи наред е Запоражската АЕЦ, значи няма предел на путинското безумие!

И страхът от този страх разтрепери мартинките и подмокри дъната на панталоните на широки кръгове на Запад – давайте да спираме войната, докато не е избухнала Третата световна война, водена с ядрени оръжия!

Не е нужно да се четат анализите в западните медии и да се слушат с широко затворени от паника очи коментарите на видни западни политици и политолози, за да се види и осъзнае как настъпи известно пречупване в решимостта за пълна победа на Украйна. И е твърде вероятно ние да видим последствията от страха от страха още през юли на самита на НАТО…

След тези четири понесени тежки удари, масово в Демократичния свят, на Запад, в Европа, в България и частично в Украйна се сложиха черните очила и всичко започва да се вижда в черно. Вече проукраински приятели във Фейсбук пишат алармистки статуси за пълния провал на започналото украинско контранастъпление.

Пълен провал, значи?! След ден и половина от започването, ако то наистина е започнало!

Не е проблем в техните статуси, проблемът е, че, както написах, започна масово слагане на черните очила. А у мнозина черните очила се слагат след дългото носене на розови очила.

Реклама

Хора, място за черногледство няма. Няма място за паника! Никой не е казвал, че контранастъплението ще бъде почетна обиколка на Украйна, че ще е триумфален марш из украинските степи, че то за 3-4 дни ще върне Украйна в границите ѝ от 1991 г.

Това, както и аз съм писал, ще бъде първото от предстоящите контранастъпления и според мен, както пак съм писал, то ще трае поне 4 месеца. Не вярвайте нито на слухове, така щедро подбуждани от руската и проруската пропаганда! И така охотно възприемани от неверието и недоверието по отношение на Украйна.

Украйна ще победи – и поради Запада, но и въпреки Запада.

Какво да се прави, година и половина, че и повече, все за това и аз говоря: Западът вече не е това, което беше и още не е това, което трябва да бъде. Бих казал, че не случихме на Запад, но каква полза от такива думи – това е Западът, който имаме. И точка.

Западът прави необходимото Украйна да не загуби, но не прави достатъчното Украйна да спечели.

В Украйна се решават лидерството и съдбата на Запада. Но Западът иска Украйна да реши вместо него тези съдбоносни за него проблеми.

В Украйна се решават единството и моралният авторитет на Европа. Но Европа не е единна и има дълбоки пукнатини в моралността си – за сметка на Украйна.

В Украйна се решават перспективите и предизвикателствата пред Демократичния свят, но той е премного самодоволен, хедонистичен, егоистичен и взрян в пъпа и малко по-надолу, за да осъзнае това и даже не си дава сметка, че Украйна му измива очите и отстоява честта му в схватка с тоталитаризма, автократизма, геостратегическата маниакалност и геополитическата шизофрения на недемократичните динозаври и прочее чудовища с огромни туловища и мънички глави.

В Украйна се решават евроатлантическата принадлежност и модерността, съвременността на България, но България си измисля свои призраци и скелети, свои страшилища и плашилища и няма никакво желание да съзре Истината в очите, да преодолее покварата, която ни задушава след Десетилетието на Безвремието под Егото на едно огромно политическо, харизматично, арогантно и безскрупулно Зло.

Аз съм се опитвал винаги да бъда реалист – в политиката, в науката, в живота, в отношенията с хората. Но спрямо Украйна съм оптимист. Позволявам си този лукс, тази огромна, конска, дори слонска доза оптимизъм, защото Украйна единствена в момента е цялата – като държава, като народ, като общество, като дух, като воля, като жизненост, като храброст – на вярната страна на Историята.

Да, Украйна ще победи! И тогава ще има множество бащи на победата – и в Демократичния свят, и на Запад, и в Европа, и в България, разбира се.

Много рядко в човешката История от една-единствена държава е зависело толкова много. Това е нечовешко изпитание. Понякога Украйна е сама срещу всички, нерядко е сама сред чужди и чужда сред свои. Но тя ще победи.

Позволете си и вие този оптимизъм. Това е най-малкото, което днес можете да направите за Украйна.

* Проф. Николай Слатински е експерт по национална сигурност, бивш депутат от СДС, съветник на президента Георги Първанов в първия му мандат, напуснал поради несъгласия с него, университетски преподавател. Автор е на стотици публицистични статии и студии и на няколко книги. Текстът е публикуван в „Уикенд“

17 Коментара
 1. НАСРАНИЯ ПРОКОФИЕФ казва

  Л Ъ Й Н О

 2. Аз казва

  По-неадекватна позиция труд и може да има. ‍♂️

 3. Атанас Кирилов казва

  Професор-дивак, хайде в пенсия!

 4. Дочева казва

  Този е умопобъркан

 5. ред казва

  +1

 6. Боко Борисов казва

  Kur za teb gqur kur za rusia

 7. Боко Борисов казва

  Maiki vi da eba gquri kur za rusia

 8. Боко Борисов казва

  Maiki vi mrasni gquri
  Kur za rusia da pikaq na aleqta na angelite v donbas

 9. Боко Борисов казва

  Da eba Putin v gyza

  kur za ganiovcite

 10. Д-р Менгеле казва

  И тоз – композитор на лозунги. Аман-аман!
  Рашките и укитата да сядат и да се разберат по комшийски, че ми писна натовските самолети да spoil-ват реколтата.

 11. Триморец казва

  КАХОВ-еврейска дума на иврит Кахов= Тъмно ЖЪЛТО

 12. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

  СЛАТИНСКИ ,ПУТКО ЯЛОВЯА,ТА ТЕ УКРИТЕ ВЗРИВИХА ЯЗОВИРА БЕ ПЕДАЛ СМОТАН,ЩО НЕ СИ ЕБЕШ МАМАТА ИЗРОД ИЗКУФЯЛ

 13. зеленски казва

  Абре, Коле! Че си бе глупаво дете- си личеше в махалата отпреди. Като се накичи с таз титла се разбра, че в България професорите са“ под път и над път“- титлите и звания се раздават според възможността да приклякаш пред другиму..
  Но да правиш такива говняни анализи- абе не ставаш Коле. От всяко дърво свирка не става, но от теб свиркаджия става.
  Дерзай прУфесое

 14. рашист казва

  Така и така вземаш пари за подобни писани дивотии, поне не се излагай да пишеш в такива невзрачни сайтчета!! Иначе… е+ати смехорията!!

 15. Верващ казва

  Да, северо-западна бандеровска Украйна ще победи, като стане област на Полша – като наказание за поляците, които ще трябва да си чукат главите с бандеровците!

 16. Асанчо казва

  Леле що джелезо, бате?! Има да режеш и носиш на вторичните до десето колено! Ако след войната искат доброволци за чистене от джелезо – ние от мааалата първи че се пишеме!

 17. МанчестерЮнайтед казва

  Полека бе, не виждаш ли, че пернишкио крив винкел Слатински се натиска само той да се докопа до джелезото?! А за вас – само предизборни обещания с гол пилешки кремвиш без биричка!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.