ПРЕСТЪПНО: Депутат от ПП забъркан в контрабанда на гориво за Украйна?

0 18 805

Депутатът от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ Иван Белчев вероятно ще се превърне в деветия народен представител от 49-ия парламент, на когото прокуратурата ще поиска имунитета в следващите седмици, научи „Уикенд“ от сигурен свой източник от държавното обвинение.

39-годишния депутат от Русе е обект на разследване за изготвяне на фалшиви ARD сертификати, с които десетки цистерни от Турция, Полша и Украйна са изнасяли от България тонове дизелово гориво.

Запознати с разследването срещу Белчев разказват, че сигнали за участието на русенския депутат в сенчестата схема са подадени още преди 7 месеца от български търговци на горива. В сигналите се твърди, че десетки тирове, които не би следвало да имат международен лиценз за транспорт на опасни товари, влизат в България през Дунав мост и зареждат дизелово гориво на бензиностанциите край Русе. Нафтата се карала директно към Украйна за нуждата на армията, като водачите на тировете предоставяли на граничните власти фалшиви АRD сертификати за превоз на горива и опасни леснозапалими товари.

Реклама

Запознати с разследването твърдят, че депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Иван Белчев е сред важните брънки в схемата по издаването на неистински сертификати, с които 40-годишни тирове и цистерни изнасят гориво през страната. Бизнесът се движел от приближен на депутата, който е ангажиран с управлението на спортен клуб „Русе Гоу“. Цената за издаването на фалшив ARD сертификат варирала между 5000 и 8000 лева. Твърди се, че Белчев чрез своя човек в спортния клуб „Русе Гоу“ е замесен и в друга „тираджийска“ схема, свързана с нелегален внос на украинско зърно.

„Разследването още не е приключило. Имаше сведения, че тировете, които изнасят нафта през Дунав мост, се връщат в България пълни с украинско зърно, което разтоварват нелегално. Заради теч на информацията обаче се провали дълго планирана акция“, твърди източник на „Уикенд“ от държавното обвинение.

Неофициално се твърди, че на 4 юни тази година родните гранични власти на Дунав мост спрели за проверка украинска цистерна с регистрационен номер AB 4010 ХК. В празната по документи цистерна, влизаща в България, били открити 14 тона зърно. Случаят обаче бил поет от „Фискален контрол“ към НАП и набързо потулен.

Разследваният за търговия с фалшиви ARD сертификати Иван Белчев влезе в 49-ото Народно събрание като поставен на 5-о място в русенската листа на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Белчев обаче се домогна до парламента, събирайки над 1800 преференции. 39-годишният народен избраник е IT специалист и дълго време е живял в Германия, преди да се завърне в България преди няколко години. Белчев натрупа популярност на старта на 49-отото Народно събрание, след като замина с нощния влак от Русе за първото заседание на парламента и пусна кратко видео във Фейсбук как пристига с чанта в ръка на гарата, за да работи за „благото на народа“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.