Новина в Narod.bg: „Горският на Вълка“ Дамян Дамянов сключил договор за охрана с VTA Security за 1 милион лева

0 82 747

Дългогодишният директор на нашумялото с незаконния строеж на бизнесмена Румен Гайтански на брега на язовир „Искър“ Югозападно държавно предприятие в Благоевград Дамян Дамянов, за което бе наречен „Горският на Вълка“, стана зам.-министър на земеделието във вторник, но престоя на поста едва 3 часа.

След като от правителствената пресслужба обявиха за назначението, малко по-късно бе съобщено, че той е освободен заради принадлежност към Държавна сигурност.

Сега Narod.bg научи доста любопитна информация за Дамянов в качеството му на шеф на едно от седемте държавни горски предприятия – Югозападното. Докато бил на поста, Дамян Дамянов сключил договор за охрана на обектите на горското с частната VTA Security за 1 милион лева, издаде източник на Narod.bg от Благоевград. Договорът за охрана е бил от 10 юли 2019-а до 12 август 2022 и е за точно 1 034 570 лева.

Реклама

Работа на прокуратурата е да провери какво точно и как е пазено за огромната сума, изтекла от държавния бюджет.

Според фирмените регистри VTA Security, медийно свързвана със СИК, се управлява от двама президенти. В официалния сайт е посочен Бончо Халхулов, който управлява компанията от създаването й. А в биографията на Халхулов се посочва, че от 1966 г. е работил в системата на МВР, а до 1991 г. е бил началник на охраната на президента. Другият президент е Иван Анчев. Заемал последователно ръководни длъжности в Министерство на отбраната, свързани със снабдяването, организацията и окомплектоването на армията.

Иначе аргументът за поставянето на „горския на Вълка“ на поста бе, че имал сериозен управленски опит в сферата на стопанисването, защитата и опазването на горските ресурси. Не е ясно, обаче, защо проверката за принадлежност към ДС не е била извършена предварително, както и дали след като е освободен от зам.-министърския пост Дамянов ще се върне начело на Югозападното държавно предприятие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.